249
Ενας εργάτης του Δήμου ξηλώνει τον τελευταίο διπλό θάλαμο με καρτοτηλέφωνα κοντά στην Times Square στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Brendan McDermid

Τέλος εποχής: Ξήλωσαν και το τελευταίο καρτοτηλέφωνο στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 14:51
Ενας εργάτης του Δήμου ξηλώνει τον τελευταίο διπλό θάλαμο με καρτοτηλέφωνα κοντά στην Times Square στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Brendan McDermid

Τέλος εποχής: Ξήλωσαν και το τελευταίο καρτοτηλέφωνο στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 14:51

Με την καθιέρωση των κινητών τηλεφώνων, τα καρτοτηλέφωνα σε όλο τον κόσμο, σχεδόν, εξαφανίστηκαν. Ενα και μοναδικό, όμως, έστεκε ακόμη περήφανο στην 7η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης – χωρίς να φαίνεται, βέβαια, χρήσιμο σε κανέναν, μέχρι που το δημοτικό συνεργείο το αφαίρεσε για πάντα. Το πέρασμα στη νέα ψηφιακή εποχή –σχετικά με τα δημόσια τηλέφωνα, τουλάχιστον–  ξεκίνησε στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» το 2015, οπότε υπήρχαν εγκατεστημένα στα πεζοδρόμια, σχεδόν, έξι χιλιάδες θάλαμοι και ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες.

Τα δημόσια καρτοτηλέφωνα δεν ήταν μόνο χρηστικά για τους πολίτες, αλλά αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της «αρχιτεκτονικής» της πόλης. Το τελευταίο τηλέφωνο που ανήκε στην παλιά, αναλογική εποχή ξηλώθηκε από εργαζόμενους του Δήμου για να δώσει τη θέση του σε έναν από τους πολλούς σταθμούς LinkNYC, τις νέες ψηφιακές πινακίδες που προσφέρουν WiFi υψηλής ταχύτητας δωρεάν σε όλους. Σύντομα, μάλιστα, θα παρέχει κάλυψη ασύρματου δικτύου πέμπτης γενιάς (5G). Οι πινακίδες αυτές λειτουργούν, επίσης, σαν πίνακες δημοσίων ανακοινώσεων και διαφημίσεων.

Για τον Μάθιου Φρέϊζερ, που είναι γέννημα-θρέμμα της Νέας Υόρκης, όπως βέβαια και για πολλούς άλλους, «η εξαφάνιση των καρτοτηλεφώνων αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Αλλά τι να κάνουμε; Πρέπει να αποδεχτούμε την μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων», είπε στο αμερικανικό Gothamist και αναδημοσίευσε ο Guardian

Τα καλά νέα είναι, πάντως, ότι ο τελευταίος διπλός θάλαμος με καρτοτηλέφωνα δεν θα καταλήξει σε χωματερή, αλλά θα πάει στο Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης και θα αποτελέσει μέρος μιας έκθεσης, σχετικά με το πώς ήταν η μητρόπολη πριν από την εμφάνιση των υπολογιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...