595
Οι εκατομμυριούχοι Μάρλεν Ενγκελχορν και Φιλ Γουάιτ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Νταβός ζητώντας υψηλότερους φόρους στους πλούσιους | Twitter / @PatMillsUK

Διαδήλωση εκατομμυριούχων στο Νταβός: φορολογήστε μας τώρα!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 19:59
Οι εκατομμυριούχοι Μάρλεν Ενγκελχορν και Φιλ Γουάιτ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Νταβός ζητώντας υψηλότερους φόρους στους πλούσιους
|Twitter / @PatMillsUK

Διαδήλωση εκατομμυριούχων στο Νταβός: φορολογήστε μας τώρα!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 19:59

Στις διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της συνάντησης της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας, συμμετείχε μία ομάδα εκατομμυριούχων με κεντρικό σύνθημά της τη φορολόγηση των ίδιων – «φορολογήστε μας τώρα» – προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο χάσμα μεταξύ  πλουσίων και φτωχών.

Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» («patriotic millionaires»), όπως αυτοαποκαλούνται οι ασυνήθιστοι αυτοί διαδηλωτές, κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Φόρουμ την Κυριακή να επιβάλουν αμέσως νέους φόρους στους πλούσιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «σκανδαλώδες κόστος ζωής», όπως αυτό διαμορφώνεται «σε πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο».

Όπως θυμίζει χαρακτηριστικά ο Guardian, η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam σημείωσε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι η αυξανόμενη ανισότητα θα μπορούσε να ωθήσει έως και 263 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην ακραία φτώχεια το 2022, αντιστρέφοντας δεκαετίες προόδου.

«Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καταρρέει υπό το βάρος μιας οικονομικής κρίσης, δισεκατομμυριούχοι και παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σε αυτό το ιδιωτικό συγκρότημα για να συζητήσουν σε μια χρονική στιγμή καμπή για την ιστορία. Είναι εξωφρενικό οι πολιτικοί μας ηγέτες να ακούν αυτούς που έχουν τα περισσότερα, γνωρίζουν τα λιγότερα για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης και πολλοί από τους οποίους, πληρώνουν πολύ λίγους φόρους», σχολίασε σχετικά ο Φιλ Γουάιτ, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος των «Patriotic Millionaires» της Βρετανίας, κατά τη βρετανική εφημερίδα.

«Το μόνο αξιόπιστο αποτέλεσμα από αυτό το συνέδριο θα ήταν να φορολογήσει τους πλουσιότερους και να μας φορολογήσει τώρα», είπε ακόμη ο ίδιος και τόνισε: «Φορολογήστε τους αντιπροσώπους που θα παρευρεθούν στο Νταβός 2022».

Το μέλος της ίδιας ομάδας Μάρλεν Ενγκελχορν, η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση, επίσης εκτίμησε πως η μόνη λύση για τη «μεγάλη ανισότητα» είναι το αίτημα προς τις κυβερνήσεις «να φορολογήσουν εμένα, να φορολογήσουν τους πλούσιους».

«Ως κάποια που απολάμβανα τα οφέλη του πλούτου όλη μου τη ζωή, ξέρω πόσο στρεβλή είναι η οικονομία μας και δεν μπορώ να συνεχίσω να κάθομαι πίσω και να περιμένω κάποιον, κάπου, να κάνει κάτι. Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς από το να αναλάβουμε δράση. Οι κυβερνήσεις μας συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ανισότητα παρά συναντιούνται σε αυτή την κεκλεισμένων των θυρών “παράσταση” ιδιωτικού πλούτου. Φτάσαμε στο όριο με το να εξωθούνται άλλα 250 εκατομμύρια ανθρώπων στην ακραία φτώχεια φέτος. Είναι καιρός να εξισορροπήσουμε ξανά τον κόσμο. Είναι καιρός να φορολογήσουμε τους πλούσιους», δήλωσε η Ενγκελχορν, κληρονόμος των ιδρυτών της εταιρείας χημικών BASF και συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας #taxmenow.

Ο πολυεκατομμυριούχος Ντζαφάρ Σαλτσί σημείωσε από την πλευρά του: «Δεν κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως το Νταβός, όπου οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου συναντώνται πίσω από συρματοπλέγματα ασφάλειας. Το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι συμμετέχοντες στο Νταβός για να κερδίσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων είναι να αναγνωρίσουν ότι ο πλούτος και τα προνόμια που εκπροσωπούν και προστατεύουν, είναι ασυμβίβαστα με έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορεί να ζήσει πλήρη και ευημερούσα ζωή».

Όπως σημειώνει ο Guardian, η διαμαρτυρία αυτή ήλθε στον απόηχο της δημοσιοποίησης του αριθμού – ρεκόρ των δισεκατομμυριούχων της Βρετανίας: 177 επιχειρηματίες διαθέτουν περιουσία η οποία αγγίζει τα 653 δισ. λίρες.

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) της χώρας μιλά για αύξηση των ανθρώπων σε ακραία φτώχεια σε περίπου 1.200.000, καθώς οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια εκτιμάται πως θα οδηγήσουν περισσότερα από 250.00ο νοικοκυριά σε οικονομική εξαθλίωση.

Το θέμα της φετινής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός – της πρώτης δια ζώσης συνάντησης εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας – είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης («Working together to regain trust»).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...