373
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, πολυάριθμη όπως τη γνωρίσαμε. Τώρα θα μείνουν μόνο επτά | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σκέψεις για αλλαγές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων – Προς παραίτηση και ο Αρκουμανέας από τον ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 21:23
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, πολυάριθμη όπως τη γνωρίσαμε. Τώρα θα μείνουν μόνο επτά
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σκέψεις για αλλαγές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων – Προς παραίτηση και ο Αρκουμανέας από τον ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 21:23

Είκοσι μήνες. Τόσοι πέρασαν από τότε που η περίφημη Επιτροπή —η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει το υπουργείο Υγείας— μπήκε στη ζωή μας, καθορίζοντάς την πολλές φορές ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Ήταν Φεβρουάριος 2020 όταν συστήθηκε. Και, καθώς φαίνεται, τώρα αυτή η Επιτροπή μας αποχαιρετά, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και του δημοσιογράφου Γιάννη Καντέλη, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία της Επιτροπής η οποία μεταξύ άλλων έκανε τις εισηγήσεις για τα (περιοριστικά) μέτρα που μετά η κυβέρνηση ελάμβανε —ήταν και αυτό ένα ακανθώδες σημείο, το πού σταματούσε η επιστημονική προσέγγιση και άρχιζε η πολιτική διαχείριση μιας κατάστασης, που υπήρξαν φορές που ξέφυγε και άρχιζε το blame game: φταίνε οι λοιμωξιολόγοι, όχι φταίει η κυβέρνηση κοκ.

Μέχρι σήμερα η Επιτροπή αριθμεί 33 μέλη. Αλλά όπως μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο ΣΚΑΪ, η νέα επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα είναι επταμελής και θα συνεδριάζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα παρατηρώντας την πορεία της πανδημίας και διατηρώντας έναν συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας διέψευδαν αυτή τη μετάλλαξη της Επιτροπής, όμως φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή είναι και ένας τρόπος να σηματοδοτηθεί η νέα εποχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς πλέον υπάρχουν τα εμβόλια, ενώ παράλληλα τα καθολικά μέτρα είναι εκτός συζήτησης —ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown όπως το γνωρίσαμε.

Οπως εκτίμησαν αξιωματούχοι πλέον έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης πανδημίας.

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και όπως φαίνεται είναι μια εξέλιξη που «κουμπώνει» και με τη φημολογούμενη παραίτηση-αποχώρηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ.

Ο κ. Αρκουμανέας και αυτός μας συνόδευσε όλη αυτή την περίοδο, αλλά τώρα το ρεπορτάζ τον εμφανίζει να καθαρογράφει την παραίτησή του — ο δε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει «δεν έχω λάβει επιστολή παραίτησης» αλλά φέρεται να έχει ήδη βολιδοσκοπήσει για τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας  Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Αρκουμανέας, ο οποίος θεωρείτο έως τώρα άτομο απολύτως απαραίτητο και ιδανικό για την ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εν μέσω μιας φονικής πανδημίας, φέρεται να ετοιμάζεται να πάει να βρει τον πρώην υπουργό Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...