530
Ο Μπάιντεν στην ομιλία του στο συνέδριο, από ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ντέλαγουερ | REUTERS/Kevin Lamarque

Τζο Μπάιντεν: Θα βάλω τέλος στην εποχή του σκότους

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2020, 09:01
Ο Μπάιντεν στην ομιλία του στο συνέδριο, από ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ντέλαγουερ
|REUTERS/Kevin Lamarque

Τζο Μπάιντεν: Θα βάλω τέλος στην εποχή του σκότους

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2020, 09:01

Ήταν η κορύφωση ενός κομματικού συνεδρίου που κανονικά δεν μπορούσε να έχει κορύφωση. Το Δημοκρατικό Κόμμα συνεδρίασε διαδικτυακά —καθώς η φιέστα στην οποία ήλπιζε ο κομματικός μηχανισμός όταν προγραμμάτιζε το συνέδριο για τα τέλη Αυγούστου στο Μιλγουόκι, σαρώθηκε από την επιδημία του κορονοϊού που θερίζει στις ΗΠΑ— και ο Τζο Μπάιντεν είχε τον τελευταίο λόγο.

Αφού μίλησαν όλοι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και αποδεχόμενος και τυπικά το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεσμεύθηκε να γυρίσει τη σελίδα του «φόβου» και των «διχασμών» που γνωρίζει η χώρα του, να βάλει τέλος σε «αυτή την εποχή σκότους στην Αμερική».

Ήταν μια 24λεπτη ομιλία γεμάτη συναίσθημα και ταπεινότητα — μια αντίστιξη στις κενές μεγαλοστομίες του Ντόναλντ Τραμπ. Μια ομιλία με αναφορές στην οκταετία του Μπαράκ Ομπάμα —του οποίου ο Μπάιντεν υπήρξε αντιπρόεδρος—, με παραπομπές στον Φραγκλίνο Ρούσβελτ και το New Deal, και βεβαίως με επικρίσεις για την τετραετία Τραμπ.

O Μπάιντεν θα ριχτεί το επόμενο δίμηνο σε μια λυσσαλέα μάχη με τον Τραμπ, έναν πολιτικό τραμπούκο που δεν διστάζει να τον βρίζει και να τον προσβάλλει σε προσωπικό επίπεδο.

Ο 77χρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει 74 ημέρες να στερεώσει το δημοσκοπικό του προβάδισμα και να κερδίσει τους ψηφοφόρους και τις πολιτείες που πρέπει ώστε να διώξει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, τερματίζοντας όντως μια εφιαλτική τετραετία πολιτικής τοξικότητας, σκανδάλων, ρατσισμού, σεξισμού και να αναδείξει πάλι την Αμερική ως φάρο του δυτικού πολιτισμού.

«Μακάρι η Ιστορία να μπορέσει να πει ότι το τέλος αυτού του κεφαλαίου του αμερικανικού σκότους άρχισε εδώ, απόψε», είπε, «αυτή είναι μια μάχη που την κερδίσουμε, και θα το κάνουμε μαζί. Σας το υπόσχομαι».

Μαζί στη σκηνή, πριν πέσει η αυλαία του Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ, και η Κάμαλα Χάρις με τον σύζυγό της Ντάγκλας Εμχοφ, όλοι με μάσκες και έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη

Κατηγορώντας τον Τραμπ ότι «βύθισε την Αμερική στο σκοτάδι εδώ και πολύ καιρό», ότι προκάλεσε «πολλή οργή, πολύ φόβο, πολλούς διχασμούς», ο κεντρώος Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, «εδώ και τώρα, σας το υπόσχομαι: εάν με εμπιστευτείτε και μου αναθέσετε την προεδρία, θα φροντίζω να βγάζω το καλύτερο από μέσα μας, όχι το χειρότερο. Θα είμαι σύμμαχος του φωτός, όχι του σκότους».

«Αυτό είναι ένα σπουδαίο έθνος, είμαστε καλός και αξιοπρεπής λαός», συνέχισε.

Υποσχέθηκε εξάλλου ότι θα θέσει σε εφαρμογή εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού την «πρώτη ημέρα» της θητείας του. Ακόμη, δήλωσε ότι η «εποχή των ερωτοτροπιών με δικτάτορες θα έχει παρέλθει» ανεπιστρεπτί εάν επικρατήσει τον Νοέμβριο.

«Θα είμαι ένας πρόεδρος αλληλέγγυος προς τους συμμάχους και τους φίλους μας, και θα το πω καθαρά στους αντιπάλους μας: η εποχή των ερωτοτροπιών με τους δικτάτορες παρήλθε», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν, σε ένα μήνυμα προς τη Μόσχα, ο ρόλος της οποίας στην ανάδειξη του Τραμπ σε πρόεδρο των ΗΠΑ παραμένει σκοτεινός.

«Επί προεδρίας Μπάιντεν, η Αμερική δεν θα κλείνει τα μάτια αν η Ρωσία επικηρύσσει αμερικανούς στρατιώτες. Δεν θα ανέχεται ξένες επεμβάσεις» στις εκλογές, συμπλήρωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, δεσμευόμενος ότι θα υπερασπίζεται «τα ανθρώπινα δικαιώματα» και την «αξιοπρέπεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...