760
Ισραηλινοί με συνθήματα κατά του «Μπίμπι» Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Corinna Kern

Τελ Αβίβ: Πάνω από 100.000 Ισραηλινοί στους δρόμους κατά του Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 11:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/1/2023, 16:52
Ισραηλινοί με συνθήματα κατά του «Μπίμπι» Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Corinna Kern

Τελ Αβίβ: Πάνω από 100.000 Ισραηλινοί στους δρόμους κατά του Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 11:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/1/2023, 16:52

Για τρίτο συνεχές Σαββατόβραδο, οι Ισραηλινοί κατέκλυσαν το κέντρο του Τελ Αβίβ, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μπενιαμίν («Μπίμπι», όπως τον αποκαλούν στο Ισραήλ) Νετανιάχου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε Σάββατο, αυξάνονται οι διαδηλωτές, που είναι κάθε ηλικίας, ακόμα και οικογένειες με μωρά. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 80.000 και αυτό το Σάββατο, ξεπέρασαν τους 100.000, σύμφωνα με την αστυνομία και τους 130.000 σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν η αντιπολίτευση, άραβες Ισραηλινοί, οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ και άλλες μειονότητες.

Οι διαδηλωτές αποκηρύσσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ως τον πιο δεξιό και εθνικιστικό στην ιστορία της χώρας.

Ανεμίζοντας ισραηλινές σημαίες, ύψωσαν πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε το τέλος της δημοκρατίας» και αφίσες του Νετανιάχου με τον χαρακτηρισμό «Εγκληματίας». Στη διαδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ.

Πανοραμική άποψη της διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ – REUTERS/Ilan Rosenberg

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε δύο σημεία του Τελ Αβίβ και επίσης στην Ιερουσαλήμ, όπου ήταν 4.000 άτομα, στη Χάιφα, όπου ήταν 6.000 άτομα και στην Μπερ Σεβά.

Οι διαμαρτυρίες στρέφονται κυρίως εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης να αποδυναμώσει το δικαστικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, το κοινοβούλιο θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να εγκρίνει νομοσχέδιο αψηφώντας ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για τρίο συνεχές Σάββατο – REUTERS/Corinna Kern

Ο Λεβίν σχεδιάζει επίσης αλλαγές στη σύνθεση του Σώματος που διορίζει δικαστές. Οι αλλαγές ενδέχεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, να ευνοήσουν τον Νετανιάχου που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη κατηγορούμενος για διαφθορά.

Λάδι στη φωτιά έριξε πρόσφατη ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε την περασμένη Τετάρτη ότι δεν μπορεί να επικυρωθεί ο διορισμός του Αριε Ντερί ως υπουργού Εσωτερικών και Υγείας, επικαλούμενο προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του. Επιπροσθέτως, οι δικαστές επικαλέστηκαν το γεγονός ότι σε περυσινή δίκη για φοροδιαφυγή, ο Ντέρι είχε διαβεβαιώσει το δικαστήριο ότι σκόπευε να αποσυρθεί από την πολιτική.

Πολίτες με ισραηλινές σημαίες στη συγκέντρωση – REUTERS/Corinna Kern

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός τροποποίησε νόμο προκειμένου ο Ντερί να διοριστεί υπουργός. Ο ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Shas θεωρείται στενός σύμμαχος του Νετανιάχου.

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη διαδήλωση

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εσωτερικών και Υγείας και δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης Αριε Ντερί.

«Με βαριά καρδιά και πολύ πόνο (…) είμαστε υποχρεωμένοι να σας απαλλάξουμε από τη θέση σας στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Ντερί.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε πως η απόφαση του δικαστηρίου «αγνοεί τη βούληση του λαού» και πως θα προσπαθήσει να βρεί οποιοδήποτε νόμιμο μέσο ώστε ο Ντέρι να μπορέσει «να συνεισφέρει στην υπηρεσία του Κράτους του Ισραήλ».

Ωστόσο ο Ντερί, που διορίστηκε υπουργός στις 29 Δεκεμβρίου, δεν θα αποσύρει το υπερορθόδοξο κόμμα του Shas από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε ο Μπαράκ Σερί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Ο Σερί δήλωσε ότι ο Ντερί θα συμμετάσχει για τελευταία φορά την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο, μετά το πέρας του οποίου ο Νετανιάχου θα τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

«Θα διατηρήσει μια θέση από την οποία θα μπορεί να ασκεί επιρροή και θα εξακολουθήσει να έχει τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Shas», υπογράμμισε ο συνεργάτης του.

Στο μεταξύ, η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, καθώς υπουργοί από το υπερεθνικιστικό κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο λόγω διαφωνιών τους για τις κυβερνητικές πολιτικές αναφορικά με τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι υπουργοί αυτοί καταγγέλλουν την κατεδάφιση την Παρασκευή από τις ισραηλινές αρχές ενός μικρού εβραϊκού οικισμού που ανεγέρθηκε χωρίς άδεια από τις αρχές.

Ο επικεφαλής του Θρησκευτικού Σιωνισμού, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, είχε προσπαθήσει να αναβληθεί η κατεδάφιση του οικισμού, αλλά υπερίσχυσε η πρόταση του υπουργού Άμυνας Γιάβ Γκαλάντ, που ανήκει στο Λικούντ – το κόμμα του Νετανιάχου.

«Αυτός ο οικισμός είναι ο θεμέλιος λίθος της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση», υπογράμμισε από την πλευρά της η υπουργός Εθνικών Αποστολών Ορί Στροκ του Θρησκευτικού Σιωνισμού μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan. Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τις ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες του κόμματος.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Θρησκευτικό Σιωνισμό, το άλλο ακροδεξιό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Εβραϊκή Ισχύς, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατεδάφιση του Χαν αλ Αχμαρ, ενός καταυλισμού Παλαιστίνιων βεδουίνων σε περιοχή κλειδί της Δυτικής Όχθης, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει από το Ισραήλ να μην κατεδαφίσει τον Χαν αλ Αχμαρ φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει νέο πλήγμα στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...