344
«Ψήφισα!» δηλώνει εμμέσως η ψηφοφόρος από το Σικάγο. Μπράβο σου! | REUTERS/Daniel Acker

Τα τρελά σενάρια της ισοπαλίας στο Κολέγιο Εκλεκτόρων

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 19:01
«Ψήφισα!» δηλώνει εμμέσως η ψηφοφόρος από το Σικάγο. Μπράβο σου!
|REUTERS/Daniel Acker

Τα τρελά σενάρια της ισοπαλίας στο Κολέγιο Εκλεκτόρων

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 19:01

Το ιδιόμορφο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έχει για μοναδική πρωτοτυπία του την ακύρωση της λαϊκής ψήφου μέσω του Κολεγίου των Εκλεκτόρων. Εξάλλου το να λάβει ένας υποψήφιος εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του αλλά να μην εκλεγεί πρόεδρος, δεν είναι κάτι ασύνηθες. Είναι έργο που έχουμε ξαναδεί, και μάλιστα πρόσφατα, το 2016. Ωστόσο υπάρχουν και χειρότερα πράγματα στο εκλογικό σύστημα.

Σκεφθείτε την ακραία περίπτωση οι 538 εκλέκτορες να είναι μοιρασμένοι μετά την τελική σούμα. Να υπάρχει δηλαδή ισοπαλία 269-269. Αυτό βέβαια δεν είναι σύνηθες, ωστόσο δεν αποκλείεται και να συμβεί. Αν παρ’ ελπίδα συμβεί, τότε επιλαμβάνεται η Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να δώσει λύση και, δι’ αυτής, να σταλεί επιτέλους κάποιος στην Ουάσινγκτον να ασκήσει χρέη προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη 12η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, αν υπάρξει ισοπαλία στο Κολέγιο, ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τη νέα Βουλή (για την οποία οι Αμερικανοί ψηφίζουν επίσης στις σημερινές κάλπες) και με την εξής διαδικασία: κάθε Πολιτεία από τις συνολικά 50 έχει δικαίωμα μίας ψήφου, ανεξαρτήτως του αριθμού των βουλευτών της. Εννοείται ότι ψηφίζει εκπρόσωπος από την πλειοψηφήσασα παράταξη. Στην επίσης ακραία περίπτωση ενδοπολιτειακής ισοπαλίας βουλευτών, η Πολιτεία είναι άτυχη αφού χάνει το δικαίωμα να ψηφίσει για πρόεδρο! Πρόεδρος τελικώς εκλέγεται όποιος λάβει 26 ψήφους.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί το ανισόρροπο της όλης κατάστασης: λόγου χάρη, στη σημερινή Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν 26 Πολιτείες, ενώ οι Δημοκρατικοί 23. Το εκ πρώτης όψεως τρελό φαινόμενο εξηγείται αν ληφθεί υπ’ όψιν η πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ των Πολιτειών: π.χ. οι πολυάνθρωπες Πολιτείες των μεγαλουπόλεων (Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίκσο, Λος Αντζελες, Σικάγο, κ.λπ.) εκλέγουν περισσότερους Δημοκρατικούς βουλευτές, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εκλέγονται στις Πολιτείες της ενδοχώρας με τον λιγότερο πληθυσμό.

Στο παιχνίδι της μοιρασιάς των αρμοδιοτήτων, η Γερουσία είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει για τον καινούργιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ: κάθε γερουσιαστής έχει μία ψήφο, και νικητής αναδεικνύεται όποιος συγκεντρώνει 51 ψήφους.

Σε περίπτωση που η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο, αν δηλαδή κανείς από τους δύο δεν συγκεντρώσει 26 ψήφους, τότε πρόεδρος εκλέγεται ο… αντπρόεδρος και με τη διαδικασία που προαναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...