408
Αμερικανοί πολίτες ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα που έχει στηθεί σε γήπεδο της Τάλσα, στην Οκλαχόμα | REUTERS/Nick Oxford

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Προσοχή στους… αντικατοπτρισμούς

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 17:23
Αμερικανοί πολίτες ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα που έχει στηθεί σε γήπεδο της Τάλσα, στην Οκλαχόμα
|REUTERS/Nick Oxford

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Προσοχή στους… αντικατοπτρισμούς

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 17:23

Οι Δημοκρατικοί προβλέπουν ότι τη νύχτα των εκλογών τα πρώτα αποτελέσματα θα δείχνουν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όταν καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι, πρόεδρος θα ανακηρυχθεί ο Τζο Μπάιντεν.

Αυτό είναι το λεγόμενο φαινόμενο του «κόκκινου αντικατοπτρισμού», που σύμφωνα με την εταιρεία Hawkfish, η οποία χρηματοδοτείται από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, θα προκύψει όταν κλείσουν οι κάλπες.

Με άλλα λόγια, βάσει της καταμέτρησης των ψήφων όσων ψηφίσουν την Τρίτη στα εκλογικά τμήματα, τα μοντέλα της εταιρείας προβλέπουν ότι ο Τραμπ θα συγκεντρώσει 286 εκλέκτορες –για να βγει κάποιος πρόεδρος χρειάζεται 270– ενώ ο Μπάιντεν μόλις 252. Ομως, όταν συνυπολογιστούν και οι επιστολικές ψήφοι, ο Μπάιντεν θα βρεθεί να συγκεντρώνει 334 ή 279 εκλέκτορες, έναντι 204 ή 259 εκλεκτόρων για τον Τραμπ.

Αυτό, βέβαια, προβλέπουν τα μοντέλα, τα οποία, όπως σημειώνει το Axios, μπορεί να πέσουν έξω και τα αποτελέσματα να είναι τελείως διαφορετικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί δεν πρέπει να περιμένουν να δουν κάποιον νικητή των εκλογών το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα).

Επίσης, δεν θα πρέπει να πιστέψουν τον Τραμπ αν βγει και ανακοινώσει πρόωρα ότι έχει κερδίσει.

Οι Δημοκρατικοί και οι ανεξάρτητοι, στην πλειοψηφία τους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, έχουν προτιμήσει να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου, λόγω της πανδημίας, ενώ οι υποστηρικτές του Τραμπ προτίμησαν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται εδώ και μήνες ότι η επιστολική ψήφος είναι σχεδόν… ισοδύναμη της νοθείας.

«Ο Τραμπ κάνει ό,τι μπορεί για να μη μετρήσουν όλες οι ψήφοι, ειδικά όσες εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου», εξήγησε ο επικεφαλής της Hawkfish, Τζος Μέντελσον.

Μέλη εφορευτικής επιτροπής καταμετρούν επιστολικές ψήφους στη Νότια Καλιφόρνια – REUTERS/Mike Blake

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της εκστρατείας του Τραμπ, Τιμ Μάρτοου, έγραψε στο Twitter ότι οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν τον ισχυρισμό τους περί «κόκκινου αντικατοπτρισμού» για να «μειώσουν» τους υποστηρικτές του Τραμπ.

«Οι ψήφοι (που έχουν ήδη σταλεί) δεν φτάνουν για τον Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί το γνωρίζουν. Προσπαθούν να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού για την επόμενη ημέρα, ακόμα και με τηλεοπτικές διαφημίσεις που θα αποδομήσουν την ψήφο της 3ης Νοεμβρίου. Να είστε έτοιμοι», ισχυρίστηκε ο Μάρτοου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα της Hawkfish, ο Μπάιντεν θα κερδίσει σε Αριζόνα, Φλόριντα, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Γουισκόνσιν, αλλά θα χάσει σε Τζόρτζια, Αϊόβα, Οχάιο και Τέξας.

Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν απίθανο το φαινόμενο του «μπλε αντικατοπτρισμού», δηλαδή να προηγείται ο Μπάιντεν και να χάσει τελικά από τον αντίπαλό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...