590
3 Νοεμβρίου. Με την ντουντούκα στο χέρι, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνεται σε ψηφοφόρους του στην «κομβικής σημασίας» Πολιτεία της Πενσιλβανίας | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει σαν να είναι κιόλας πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 17:29
3 Νοεμβρίου. Με την ντουντούκα στο χέρι, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνεται σε ψηφοφόρους του στην «κομβικής σημασίας» Πολιτεία της Πενσιλβανίας
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει σαν να είναι κιόλας πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 17:29

Το «μεγάλο κόλπο», η κίνηση-ματ στη σκακιέρα των προεδρικών εκλογών είναι η εξής: ποιος από τους δύο υποψηφίους θα προλάβει να απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος σαν να είναι ήδη πρόεδρος.

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας ενέργεια η οποία αποσκοπεί στην εξουδετέρωση της όποιας αμφισβήτησης του αποτελέσματος από πλευράς χαμένου. Φυσικά, προϋποτίθεται η εν χορώ ανακήρυξη του υποψηφίου ως αδιαφιλονίκητου προέδρου από τα αμερικανικά Μέσα.

Κατά τις πληροφορίες που διακινεί ο ιστότοπος Axios και για τις οποίες επικαλείται δηλώσεις συμβούλων του υποψηφίου των Δημοκρατικών, εφ’ όσον τα ΜΜΕ αποφανθούν ότι η κάλπη βγάζει «και μαθηματικώς» Τζο Μπάιντεν, τότε αυτός θα μιλήσει προς τους Αμερικανούς σαν νέος ηγέτης τους.

Ναι, αυτό σκοπεύει να κάνει ο Μπάιντεν, ακόμη και αν ο νυν πρόεδρος και αντίπαλός του για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ δηλώσει ότι αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Στόχος της κίνησης του Μπάιντεν θα είναι ακριβώς η διάλυση των όποιων αμφιβολιών θα ενσπείρει ο αντίπαλός του.

Μάλιστα, καθώς ο Μπάιντεν θα ανακοινώνει και τα ονόματα των πολιτικών που θα συγκροτήσουν τη μέλλουσα κυβέρνησή του, τότε «θα φανεί κιόλας πρόεδρος», όπως σημειώνει το σάιτ χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του το Axios σχολιάζει ότι οι σύμβουλοι του Μπάιντεν έχουν μάθει το μάθημά τους από το 2000, όταν ο Αλ Γκορ, υποψήφιος των Δημοκρατικών, δεν πρόλαβε την ανακοίνωση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Τζορτζ Μπους υιού και ετέθη εκτός μάχης. Τότε ο Μπους ενήργησε σαν νικητής των προεδρικών εκλογών.

Οι πληροφορίες που εκμαίευσε το Axios θέλουν τον Μπάιντεν να απευθύνεται στο αμερικανικό έθνος από το Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ.

Η διευθύντρια της προεκλογικής καμπάνιας του, η Τζεν Ο’Μάλεϊ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, ακόμα και αν δεν καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων μέσα στην εκλογική βραδιά, η πλευρά Μπάιντεν «πρέπει να έχει μία πολύ καλή αίσθηση όσον αφορά το πού κατευθυνόμαστε».

» Δεν ανησυχούμε στ’ αλήθεια για το τι λέει ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα μας, την αντίληψή μας για το πού κατευθύνεται αυτό (σ.σ.: εννοεί το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα) και θα διασφαλίσουμε ότι ο αντιπρόεδρος (σ.σ.: εννοεί τον Μπάιντεν) μπορεί να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό».

Επιπροσθέτως, σαν πολλαπλασιαστή της αδιαμφισβήτητης δυναμικής του που του εξασφαλίζει την τελική νίκη, ο Μπάιντεν στο μήνυμά του θα αναφερθεί και στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την επίσημη ανακήρυξή του ως προέδρου, μιλώντας για συγκεκριμένα ραντεβού του με ανώτατα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης.

Υποτίθεται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο στέλνει και ένα μήνυμα στα μεγαλοστελέχη του κρατικού μηχανισμού ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν από την αλλαγή φρουράς στο Οβάλ Γραφείο. Δεν θα χάσουν τις δουλειές τους, συνεπώς μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται αόκνως για το καλό των ΗΠΑ.

Το επίκαιρο στοιχείο

Στον λόγο του προς το έθνος ο Μπάιντεν, όπως λένε οι πληροφορίες του Axios, σκοπεύει να υιοθετήσει και αυτό που κάποιος έμπιστός του ονόμασε «θεραπευτικό τόνο». Ναι, θα μιλήσει για την κορονοϊκή πανδημία και για τις απαραίτητες ενέργειες που ο ίδιος θα κάνει ώστε να απαλλαγούν οι Αμερικανοί από αυτήν και από τις ολέθριες συνέπειές της.

Ο Μπάιντεν θα αγκαλιάσει την επιστήμη (που ειρωνευόταν ο Τραμπ) και θα αναφερθεί με θερμά λόγια στον ρόλο του δρος Αντονι Φάουτσι (τον οποίο απείλησε με απόλυση ο Τραμπ) με σκοπό να τον αποκαταστήσει.

Από εκεί και πέρα, η μετάβαση στην εποχή μετά τον Τραμπ θα κινηθεί με πρωτοφανή ταχύτητα, θα πει. Θα μιλήσει για την οκταετή εμπειρία του ως αντιπροέδρου στη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να δείξει ότι «τα λημέρια της Ουάσινγκτον τού είναι γνώριμα». Θα μιλήσει για αναδιατάξεις στο οργανόγραμμα της διοίκησης, με ορισμένες να αποτελούν καινοτόμες εκπλήξεις – εδώ το βάρος θα πέσει στην αποσάθρωση του τραμπισμού, στο πώς δηλαδή θα αναιρεθούν κάποιες από τις παρεμβάσεις του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...