1366
Οκτώ από τους 21 (από επάνω αριστερά): Γιώργος Ζαββός, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος Πιερρακάκης, Γεράσιμος Θωμάς, Γιώργος Τσακίρης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Θοδωρής Σκυλακάκης, Σοφία Ζαχαράκη | CreativeProtagon

Ποιοι είναι; Το προφίλ των εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 09:26
Οκτώ από τους 21 (από επάνω αριστερά): Γιώργος Ζαββός, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος Πιερρακάκης, Γεράσιμος Θωμάς, Γιώργος Τσακίρης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Θοδωρής Σκυλακάκης, Σοφία Ζαχαράκη
|CreativeProtagon

Ποιοι είναι; Το προφίλ των εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 09:26

Είναι ένα πείραμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: έφτιαξε μια κυβέρνηση με 51 πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου), εκ των οποίων τα 21 είναι εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Είναι και μια ισορροπία μεταξύ δέσμευσης να φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική και ανάγκης να κρατήσει την κομματική παράδοση μοιράζοντας χαρτοφυλάκια σε προβεβλημένους κοινοβουλευτικούς αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Πρωθυπουργός φαίνεται να αξιοποιεί επιτυχημένα στελέχη από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, ενώ παράλληλα κάνει και ένα γενναίο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.

Tο 40% του υπουργικού σχήματος της νέας κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αποτελείται από πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την ενεργό πολιτική.

Υπάρχουν τρεις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και 18 υφυπουργοί.

Τα 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης
Υπουργοί

Kυριάκος Πιερρακάκης που αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας – Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ, καθηγητής στο Athens Tech College και, από το 2015, διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις. Το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, καθώς από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Εχει επίσης συμμετάσχει σε πολλά αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές.

Η Λία Μενδώνη γνωρίζει το υπ. Πολιτισμού όσο λίγοι

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο τρίτος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιστρέφει σε ένα υπουργείο που γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί, και που επί των ημερών του η αστυνομία σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της με κορυφαία τη σύλληψη των μελών της 17 Νοέμβρη. Ιστορικό στέλεχος και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και μέλος των κυβερνήσεων Σημίτη, Παπανδρέου και Παπαδήμου θα αναλάβει να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο της ΝΔ να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την εφαρμογή της κατάργησης του ασύλου ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ένα ιστορικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί

Ο Γιώργος Ζαββός, που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο Γιώργος Ζαββός

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, που αναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014 καθώς και αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 ως το 2006, ενώ από το 2014 είναι πρόεδρος της Δράσης.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης της Δράσης

Ο Γιάννης Τσακίρης,που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, είναι ειδικός σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ο Γιάννης Τσακίρης

Ο Νίκος Παπαθανάσης, που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στα 35 χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, πολλά από τα οποία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Ο Νίκος Παπαθανάσης

Ο Κώστας Φραγκογιάννης, που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης

Ο Αντώνης Διαματάρης, που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες των Ελλήνων της Διασποράς.

Ο Αντώνιος Διαματάρης

Λευτέρης Οικονόμου, που αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής πολιτικής και σωφρονιστικού συστήματος, είναι Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την περίοδο της Αρχηγίας του (2009-2011), εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αναβαθμίστηκε η Αμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων ΔΙΑΣ.

Ο Λευτέρης Οικονόμου

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που αναλαμβάνει υφυπουργός Αμυνας, είναι πρώην αρχηγός ΓΕΣ και απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας». Μεταξύ άλλων, στη σταδιοδρομία του έχει διατελέσει αξιωματικός Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.

Η Σοφία Ζαχαράκη – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, που αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Γενικός Γραμματέας Υγείας.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο Γεράσιμος Θωμάς, που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Ο Γεράσιμος Θωμάς – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δημήτρης Οικονόμου, που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Ο Δημήτρης Οικονόμου

Ο Δημήτρης Κράνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ο Δημήτρης Κράνης

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος, που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών και θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου, διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, ήταν διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, που αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής, είναι στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ακης Σκέρτσος, που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

Ο Ακης Σκέρτσος – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέλος, ο Στέλιος Πέτσας, που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Από τον Απρίλιο του 2018, ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Στέλιος Πέτσας – Intime News

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News