1391
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε έξι χαρτοφυλάκια σε ανθρώπους χωρίς πρότερη υπουργική εμπειρία | INTIMEnews

Οι έξι «πρωτάρηδες» υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 21:24
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε έξι χαρτοφυλάκια σε ανθρώπους χωρίς πρότερη υπουργική εμπειρία
|INTIMEnews

Οι έξι «πρωτάρηδες» υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 21:24

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του νέου Πρωθυπουργού να αναθέσει έξι χαρτοφυλάκια σε ανθρώπους χωρίς καμία πρότερη υπουργική εμπειρία.

Αυτά είναι λοιπόν τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου που δεν έχουν ποτέ κατά το παρελθόν αναλάβει χαρτοφυλάκιο υπουργού:

Κυριάκος Πιερακκάκης: υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Ο κ. Πιερρακάκης είναι απόφοιτος του ΜΙΤ, του Χάρβαρντ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο σπουδών την τεχνολογική πολιτική, την πληροφορική και τη δημόσια διοίκηση.

Mέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», μέσω του οποίου εκπόνησε και δημοσιοποίησε μιας σειρά μελετών με έμφαση στην ανάπτυξη και στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Είναι -ατύπως- ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας εξαιρετική συνεργασία με όλο το επιτελείο του νέου Πρωθυπουργού.

Αν και η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Πιερρακάκη ξεκίνησε από την Κεντροαριστερά, διαθέτει ισχυρή αποδοχή και στον κεντροδεξιό χώρο.

Εχει υπηρετήσει ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας επί υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, και επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ως επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Πιερρακάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της νέας κυβέρνησης, όπως καθ’ εξακολούθηση έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός. Είναι ειδικός σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα η ιδέα πίσω από την ίδρυση του νέου υπουργείου είναι να κηρυχθεί ένας «ψηφιακός ανένδοτος» στη γραφειοκρατία. Ο κ. Πιερρακάκης φημίζεται ότι έχει αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, έχοντας στελεχώσει το επιτελείο του με μια υπερκομματική ομάδα ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με καταγωγή από τη Μάνη, μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια, ενώ είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων. Είναι παντρεμένος με την πολιτικό μηχανικό Δήμητρα Μουστακάτου και πατέρας τριών παιδιών. Ζει στις Αχαρνές Αττικής.

Λίνα Μενδώνη: υπουργός Πολιτισμού

Μία εκ των μακροβιοτέρων γενικών γραμματέων του υπουργείου που αναλαμβάνει, η Λίνα Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.

Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου πανεπιστημίου.

Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του ΚΕΡΑ.

Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, στις Κυκλάδες.

Από το 1989 κατέχει θέση ερευνητού στο ΚΕΡΑ. Την περίοδο 1995-1998 είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του τοπίου και τοπικές ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο».

Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και στο υπουργείο Αιγαίου.

Από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015 κατείχε τη θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, την οποία κατείχε, επίσης, μεταξύ Μαρτίου 1999 – Μαρτίου 2004.

Εχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarietà Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: υπουργός Εθνικής Αμυνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον βουλευτή Καβάλας και μέχρι πρότινος τομεάρχη Δικαιοσύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Γεννημένος στην Καβάλα στις 18 Αυγούστου 1965, αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1989.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας με μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και στις Διεθνείς Σχέσεις.

Την περίοδο 1992 – 2000 εργάστηκε στο τμήμα εξαγωγών, αλλά και ως διευθυντής πωλήσεων στην εταιρεία «Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε.». Την περίοδο 1998 – 2000 διετέλεσε εκλεγμένος γραμματέας και ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εξελέγη βουλευτής το 2007 και το 2009 με τη Νέα Δημοκρατία.

Βουλευτής Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, εξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, Οκτωβρίου 2009, Μαΐου 2012, Ιουνίου 2012, Ιανουαρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2015.

Από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013 διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Συμμετείχε στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου (2007 – 2009), Αποδήμου Ελληνισμού (2007 – 2012), Εξωτερικών και Αμυνας (2009 – 2015).
Υπήρξε μέλος των Εξεταστικών Επιτροπών για τη διερεύνηση των υποθέσεων των ομολόγων (2010) και των υποβρυχίων (2011).
Διετέλεσε Τομεάρχης Εθνικής Αμυνας (2012) και Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων (2015-2016) της Νέας Δημοκρατίας.

Από τον Νοέμβριο του 2016 έχει αναλάβει καθήκοντα τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι μέλος των Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κώστας Τσιάρας: υπουργός Δικαιοσύνης

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1966.

Είναι μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας.

Ο κ. Τσιάρας ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΣΕΠΦΥ) Καρδίτσας (1992-1993). Επίσης είναι μέλος πολλών επιστημονικών Συλλόγων: ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Καρδίτσας και ιδρυτής του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας Καρδίτσας. Διετέλεσε μέλος της ΔΑΠ, πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΝΔ Καρδίτσας (1991-1994) και παράλληλα υπεύθυνος Ποιότητας Ζωής της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας.

Το 2004 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Καρδίτσας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, καθώς και στις εκλογές του 2009 του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου του 2015, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.

Εχει διατελέσει υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας και γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), για τη συνεργασία των χωρών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και στη Μαύρη Θάλασσα.

Από τον Ιούλιο του 2012 με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Τον Ιανουάριο του 2016, κατόπιν πρότασης του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και έπειτα από ομόφωνη αποδοχή της από τους βουλευτές, εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη, μοριακή βιολόγο, και έχουν ένα γιο και δύο κόρες. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και γνωρίζει Ρωσικά και Ιταλικά.

Γιώργος Γεραπετρίτης: υπουργός Επικρατείας

Επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Συμβούλων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης και Λονδίνου.

Είναι επίσης διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Εχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς και του German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά το παρελθόν έχει θητεύσει ως εκπρόσωπος σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, μεταξύ άλλων στην Ομάδα για τον Εκσυγχρονισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ομάδα Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, είναι συγγραφέας έξι βιβλίων, και περίπου 100 δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Χάρης Θεοχάρης: υπουργός Τουρισμού

Ο νέος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην Τεχνολογία Λογισμικού (Software Engineering (Hon) – 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά δούλεψε και σε νεοσύστατες εταιρείες καινοτομίας (start-up).

Από τον Νοέμβριο του 2011 ως το τέλος του 2012 διετέλεσε γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων όπου εισήγαγε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών μειώνοντας παράλληλα τη γραφειοκρατία. Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Στις προτεραιότητές του ήταν η εδραίωση της διαφάνειας και του ελέγχου τόσο από τη δημόσια διοίκηση όσο και από τον πολίτη μέσω της δημιουργίας της ιστοσελίδας www.publicrevenue.gr.

H θητεία του ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών με το Ποτάμι συγκεντρώνοντας 18.185 σταυρούς και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ως τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση. Τον Απρίλιο του 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε και έγινε εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Τον Δεκέμβριο του 2018 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, όπου και εκλέχθηκε βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...