685
Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης παρακολουθεί τις εντυπωσιακές φιγούρες των τσολιάδων κατά τα καθιερωμένα κάλαντα στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο χορός στη ΝΔ όμως είναι για δύο και σίγουρα όχι τσάμικος... | INTIME NEWS / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα διλήμματα της ΝΔ για το 2016

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 1 Ιανουαρίου 2016, 19:40
Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης παρακολουθεί τις εντυπωσιακές φιγούρες των τσολιάδων κατά τα καθιερωμένα κάλαντα στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο χορός στη ΝΔ όμως είναι για δύο και σίγουρα όχι τσάμικος...
|INTIME NEWS / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα διλήμματα της ΝΔ για το 2016

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 1 Ιανουαρίου 2016, 19:40

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι θα βρεθεί η ΝΔ στις αρχές του 2016, καθώς αφενός καλείται να τακτοποιήσει τα του οίκου της αφήνοντας στο 2015 τις τραυματικές ομφαλοσκοπήσεις και αφετέρου να αποδείξει ότι μπορεί να καταστεί ο πυλώνας σταθερότητας εν όψει δυσεπίλυτων πολιτικών, οικονομικών και εν τέλει κοινωνικών ζητημάτων. Η αφετηρία όλων των απαντήσεων στα παραπάνω διλήμματα θα δοθεί το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου, όταν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποκτήσει νέα ηγεσία, ύστερα από ένα τετράμηνο γεμάτο παλινδρομήσεις και εσωστρέφεια.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ξεδιπλώσει –όχι απαραίτητα σε ικανοποιητικό βαθμό– έναν πρωτόλειο σχεδιασμό για το πως οραματίζονται τη ΝΔ του 2016, έχουν αποφύγει, πάντως, να αποκαλύψουν συστατικά στοιχεία του πολιτικού και κατ’ επέκταση εθνικού τους σχεδίου. Αξιοσημείωτο κεκτημένο του πρώτου γύρου της εσωκομματικής εκλογής είναι ότι το κόμμα δεν θα έχει δεξιό στρατηγικό προσανατολισμό, μετά την αποτυχία Τζιτζικώστα – Γεωργιάδη, με τη δεξιά πτέρυγα, πάντως, να παραμένει υπολογίσιμη, καθώς συγκέντρωσε κάτι παραπάνω από το 30% των ψήφων.

Πού συγκλίνουν οι μονομάχοι

Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η επανεκκίνηση του κόμματος προϋποθέτει ανασυγκρότηση εκ βάθρων, αποκλίνουν, όμως αναφορικά με τη «συνταγή». Ο κ. Μειμαράκης αρέσκεται στην πολιτική αντίστιξη μεταξύ αναδιοργάνωσης και κατεδάφισης για να καταδείξει, πως, θα πρέπει να περιφρουρηθεί το θετικό κεκτημένο των προηγουμένων ετών, ώστε να χτιστεί το νέο σε γέρα θεμέλια. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει προαναγγείλει εκτεταμένες αλλαγές στην κομματική πυραμίδα, τη λειτουργία του κόμματος και το Καταστατικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει έτοιμο σχέδιο για την «από-σαμαροποίηση» του κόμματος, όπως αποκαλύπτει το περιβάλλον του. Τολμηρές αλλαγές σε κάθε επίπεδο ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, που εισηγείται συνολικό «νοικοκύρεμα» του κόμματος μέσω της μετακόμισης από το κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού, ενώ μιλά συνεχώς για μία πιο λιτή και οικονομική κομματική λειτουργία. Θα επιχειρήσει, μάλιστα, να επιβάλλει αξιολόγηση στη βουλευτική δραστηριότητα και να τη συνδέσει με την παρουσία στα γαλάζια ψηφοδέλτια, τα οποία, όπως λέει, επιθυμεί να τα ανανεώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Περίοπτη θέση στο μεταβαλλόμενο γαλάζιο εσωκομματικό τοπίο έχει και η στάση έναντι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των πληροφοριών για παρασκηνιακές επαφές μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Καραμανλή

Αμφότεροι συμφωνούν πως η ΝΔ πρέπει να «μεγαλώσει» και να εκφράσει εκ νέου γνήσια τις πολιτικές δυνάμεις, που εκτείνονται από την παραδοσιακή Δεξιά έως τις παρυφές της Κεντροαριστεράς, ώστε να εκτοπίσει τον Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μεϊμαράκης υπόσχεται ότι θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα την «Καραμανλική φόρμουλα», δίδοντας το βάρος στη διείσδυση του κόμματος στα πλατιά λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, ομάδες, που απομακρύνθηκαν από το κόμμα εξ αιτίας εσφαλμένων χειρισμών και ανορθογραφιών κατά την υλοποίηση μνημονιακών πολιτικών. Τάσσεται και αυτός υπέρ των επιβεβλημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επιμένει, όμως, πως αυτές δεν θα πρέπει να καθίστανται αυτοσκοπός, θα πρέπει να εξυπηρετούν το γενικό καλό και να έχουν σαφέστατη κοινωνική διάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, που αποδίδει εν μέρει την αποτυχία των οικονομικών προγραμμάτων στη μεταρρυθμιστική άπνοια, επιμένει πως οι χρονίζουσες μεταρρυθμίσεις, πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να απεγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Εκτιμά ότι η ΝΔ οφείλει να εκπροσωπήσει τον πολιτικό ορθολογισμό του 40%, όπως αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου και επιχειρεί μέσω της υποψηφιότητας του να εκφράσει τα δυναμικότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ώστε βγει η χώρα συντομότερα από το τέλμα.

Και απέναντι ο ΣΥΡΙΖΑ

Περίοπτη θέση στο δυναμικά μεταβαλλόμενο γαλάζιο εσωκομματικό τοπίο έχει και η στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των πληροφοριών για παρασκηνιακές επαφές μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Καραμανλή, οι οποίες κατ’ ορισμένους τουλάχιστον προδιαθέτουν για μία εθνική συνεννόηση, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Οι δύο υποψήφιοι της ΝΔ αναθεματίζουν πιθανή κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, και σε αυτό το κομβικό ζήτημα οι προσεγγίσεις των δύο μονομάχων φαίνεται ότι παρουσιάζουν διαφορές. Ο κ. Μεϊμαράκης αφήνει ανοιχτό παράθυρο για συνεννόηση σε εθνικής σημασίας ζητήματα, όπως θα μπορούσε να είναι το Ασφαλιστικό, το Προσφυγικό και τα εθνικά θέματα, υπό τον όρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διανύσει την απαραίτητη απόσταση προς τις θέσεις της ΝΔ. Λιγότερο διαλλακτικός εμφανίζεται ο κ.  Μητσοτάκης, που αποκλείει κάθε συζήτηση με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζοντας τις… απευθείας επαφές σε θέματα, όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση και η εξωτερική πολιτική.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...