599
O Γιώργος Κατρούγκαλος αποχωρώντας από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. | ΙΝΤΙΜΕNEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Ασφαλιστικό στα χέρια των θεσμών

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 30 Δεκεμβρίου 2015, 18:14
O Γιώργος Κατρούγκαλος αποχωρώντας από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
|ΙΝΤΙΜΕNEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Ασφαλιστικό στα χέρια των θεσμών

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 30 Δεκεμβρίου 2015, 18:14

Η πρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να μπουν και οι τελευταίες πινελιές προκειμένου να σταλεί ηλεκτρονικά στους επικεφαλής των δανειστών. Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει απείραχτες τις κύριες συντάξεις «θυσιάζοντας» μέρος των επικουρικών αφενός και αυξάνοντας ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές αφετέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στον Γιώργο Κατρούγκαλο ότι πρέπει να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να σωθούν οι επικουρικές συντάξεις, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Εργασίας τηρούν στάση αναμονής για τις πρώτες αντιδράσεις των δανειστών. Σε περίπτωση που για άλλη μία φορά οι θεσμοί δείξουν τα δόντια τους, πιέζοντας για περικοπές τότε είναι βέβαιο πως οι περίπου 800.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ θα δουν σημαντικές ανατροπές στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 5% έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις με τη μηνιαία απώλεια για τον ασφαλισμένο να κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου δομείται πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες. Την προστασία των κύριων συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων και τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού. Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μιαμιση ποσοστιαία μονάδα από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 300 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί και το μεγαλύτερη αγκάθι.

Τέλη Νοεμβρίου ο Ντέκλαν Κοστέλο από την πλευρά της Ευρωπαϊκης Επιτροπής είχε βάλει φρένο στα σενάρια της κυβέρνησης λέγοντας στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ότι η αύξηση των εισφορών δε θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντιδράσεις είχαν προέλθει και από το εσωτερικό, με τους κοινωνικούς εταίρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για κίνδυνο αύξησης της ανεργίας, της μαύρης εργασίας αλλα και για έμμεση μείωση μισθών. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει αυτόματα και αύξηση του κόστους του εργαζόμενου. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν μπορεί να το επωμιστεί ενδέχεται να το μετακυλίσει στον υπάλληλό του μειώνοντάς του, κοινή συναινέσει φυσικά, το μισθό. Να θυμήσουμε ότι από το 2012 έως και το 2014 οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέλει να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, επιθυμώντας – με σκοπό να εκτονώσει και τις αντιδράσεις – δημόσιο διάλογο εντός και εκτός κοινοβουλευτικών επιτροπών

Η πρώτη αντίδραση των θεσμών αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας και σε περίπτωση άρνησής του, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αποκτήσει νέα τρύπα ύψους 300 εκατ. ευρώ, την οποία θα κληθεί να μπαλώσει από αλλού. Το σενάριο της μονομερούς νομοθέτησης φαντάζει δύσκολο στα όρια του απίθανου, δεδομένου του ηχηρού χαστουκιού που έλαβε η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες με το παράλληλο πρόγραμμα.

Στο σχέδιο που θα αποστείλει η ελληνική πλευρά θα περιλαμβάνονται και οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση προκρίνει τον φόρο επί των τραπεζικών συναλλαγών, την εκμετάλλευση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρόστιμα πάσης φύσεως και τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια. Η ενίσχυση ωστόσο του ασφαλιστικού με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης αντιβαίνει στην προοπτική των δανειστών αλλά και της κυβέρνησης για ένα αυτόνομο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή στα μέσα του Ιανουαρίου. Ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέλει να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, επιθυμώντας – με σκοπό να εκτονώσει και τις αντιδράσεις – δημόσιο διάλογο εντός και εκτός κοινοβουλευτικών επιτροπών. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η ψήφισή του αναμένεται να γίνει αρχές Φεβρουαρίου, καθώς η πίεση των θεσμών έγκειται στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και όχι στο χρόνο. Η μνημονιακή δέσμευση κάνει λόγο για μείωση της δαπάνης ίση με το 1% του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...