260
|

ΣΥΡΙΖΑ: Από τους επαίνους στον Τραμπ, στην καταγγελία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 08:00

ΣΥΡΙΖΑ: Από τους επαίνους στον Τραμπ, στην καταγγελία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 08:00

Σε μια ακόμη μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα –από τα χαμόγελα και τους επαίνους προς τον Ντόναλντ Τραμπ, σε έναν άκρατο αντιαμερικανισμό– ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ασκήσει σφοδρή κριτική στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Ακολουθώντας την ίδια αρνητική στάση που τήρησε και με το ιστορικό σύμφωνο Ελλάδας – Γαλλίας, η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ότι «με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος».

Συνεχίζοντας δε την κριτική του προς τον Πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια, ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει “δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία”. Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις, έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι με τη συμφωνία «δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κλείνοντας, η αξιωματική αντιπολίτευση θυμήθηκε τα περί ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας:

«Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της “Ελλάδας-προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου”, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...