898
| George Vitsaras / SOOC

Ο Παύλος Γερουλάνος υποψήφιος για αρχηγός του ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 18:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/10/2021, 21:02
|George Vitsaras / SOOC

Ο Παύλος Γερουλάνος υποψήφιος για αρχηγός του ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 18:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/10/2021, 21:02

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του Βασίλη Κεγκέρογλου ότι υποβάλλει υποψηφιότητα για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας παράταση της σχετικής προθεσμίας για τη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών, ακολούθησε και ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος επίσης κατέθεσε το ίδιο αίτημα.

Από την ημέρα που η Φώφη Γεννηματά αποσύρθηκε από την κούρσα της επανεκλογής της –λόγω των γνωστών σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει–ο κ. Γερουλάνος δεχόταν πιέσεις από πολλά στελέχη να κατέλθει ως υποψήφιος, κάτι το οποίο αποφάσισε (μοναδική εκκρεμότητα, η επίσημη ανακοίνωση που αναμενόταν να γίνει εντός της ημέρας και όντως έγινε).

Ο κ. Γερουλάνος έστειλε επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ, ζητώντας μια μικρή παράταση για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές –η προθεσμία τυπικά λήγει αύριο Παρασκευή.

Με την απόσυρση της κυρίας Γεννηματά είχαν απομείνει τρεις υποψήφιοι: ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης και ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λοβέρδος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σκηνικό και οι ισορροπίες της εκλογής τις 5ης Δεκεμβρίου άλλαξαν και ο κ. Γερουλάνος έσπευσε, όπως φαίνεται, να καλύψει ένα κενό, προσδίδοντας με την αύρα της υποψηφιότητάς του μια νέα διάσταση, όχι μόνο στις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά σε ολόκληρο τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Ο ίδιος εξάλλου στην επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ –μια επιστολή που είχε και τον χαρακτήρα μανιφέστου– σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η μη συμμετοχή της προέδρου Φώφης Γεννηματά σε αυτήν τη διαδικασία περιορίζει την αντιπροσώπευσή μας στην κοινωνία και είναι σημαντικός και ορατός ο κίνδυνος να στερηθεί η διαδικασία τη συμμετοχή πολιτών οι οποίοι συναποτελούν ένα πολιτικό δυναμικό που έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ».

Και τόνισε: «Στόχος μας τώρα είναι να προσθέσουμε ενέργεια, να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να ακούσουμε όλους και όλες, παλιούς και νέους συντρόφους, να διευρύνουμε την παράταξή μας, να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον, να κάνουμε μια νέα αρχή. Να μετατρέψουμε τις σημερινές δυσκολίες της παράταξης σε μια νέα προοπτική, σε ένα καλύτερο μέλλον για την Πατρίδα».

Η επιστολή Γερουλάνου

Προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι εξελίξεις αναφορικά με την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά, έχουν αγγίξει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Στεκόμαστε όλοι δίπλα της στη νέα μάχη που δίνει, με πίστη ότι θα την κερδίσει, διότι ξέρει να κερδίζει.

Η μη συμμετοχή της στη διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη. Το κενό που αφήνει είναι πολιτικό και είναι σημαντικό.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Φώφη Γεννηματά, έδωσε σκληρές μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες, κράτησε το κόμμα αυτόνομο, υπερασπιζόμενη την ανάγκη για ενότητα και συνέχεια στον χώρο. Κράτησε τους ιστορικούς δεσμούς της Παράταξης με τα κοινωνικά κινήματα όπως το αυτοδιοικητικό και το συνδικαλιστικό, θεσμών που πορεύτηκαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και έφεραν την πολιτική πιο κοντά στην κοινωνία. Παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί κάποιος να έχει μαζί της, η παρουσία της συμβολίζει τη γέφυρα της σημερινής Προοδευτικής Παράταξης με την ιστορία της και εγγυάται τις αρχές και τις αξίες του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος μέσα στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής.

Η μη συμμετοχή της προέδρου Φώφης Γεννηματά σε αυτήν τη διαδικασία περιορίζει την αντιπροσώπευσή μας στην κοινωνία και είναι σημαντικός και ορατός ο κίνδυνος να στερηθεί η διαδικασία τη συμμετοχή πολιτών οι οποίοι συναποτελούν ένα πολιτικό δυναμικό που έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.

Ακόμα περισσότερο δε, όταν οι εθνικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τον τόπο μας. Το διακύβευμά τους αφορά το μέλλον και στην πορεία της χώρας, αν θα την οδηγήσουμε σε ένα νέο, αειφόρο και δίκαιο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής προόδου ή θα αφεθεί στη διαχείριση παρωχημένων συνταγών και συμφερόντων που οδήγησαν ξανά και ξανά τη χώρα στη χρεοκοπία και την παρακμή.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, η εκλογή νέου προέδρου είναι κρίσιμη και για το μέλλον αλλά και για τον προσανατολισμό της Προοδευτικής Παράταξης. Οφείλουμε στην κοινωνία να εκφράσουμε ένα σύγχρονο, άμεσο και ουσιαστικό πολιτικό πλαίσιο που να αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και όχι να αρκεστούμε στη στήριξη συντηρητικών δυνάμεων, σε όποια μεριά του πολιτικού φάσματος και αν βρίσκονται.

Προφανώς, όλες και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κρισιμότητα των εθνικών εκλογών δεν αφήνει πολυτέλεια χρόνου και ότι οι διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής πρέπει να τρέξουν γρήγορα. Όμως, κάθε προσπάθεια να κλείσει η διαδικασία εσπευσμένα, θα κοστίσει στο Κίνημα Αλλαγής πολλαπλάσια.

Στόχος μας τώρα είναι να προσθέσουμε ενέργεια, να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να ακούσουμε όλους και όλες, παλιούς και νέους συντρόφους, να διευρύνουμε την παράταξή μας, να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον, να κάνουμε μια νέα αρχή. Να μετατρέψουμε τις σημερινές δυσκολίες της παράταξης σε μια νέα προοπτική, σε ένα καλύτερο μέλλον για την Πατρίδα.

Κανείς δεν περισσεύει στην ιστορική αυτή εκλογική πορεία και κάθε νέα υποψηφιότητα θα βοηθήσει στο νέο ξεκίνημα που όλοι επιθυμούμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλαίσια που σας παρουσίασα, συντρόφισσες και σύντροφοι, ζητώ εύλογη χρονική παράταση για τη συλλογή του απαραίτητου αριθμού υπογραφών ώστε να έχω τυπικά και ουσιαστικά την ευκαιρία να συμμετάσχω ως υποψήφιος στην εκλογική διαδικασία. Και αν το κρίνετε δυνατό, την επιμήκυνση της προεκλογικής διαδικασίας για να δοθεί η δυνατότητα πολιτικού διαλόγου με την κοινωνία, ώστε να προκύψουν απαντήσεις τέτοιες, που θα μας καταστήσουν ξανά κυρίαρχη δύναμη αλλαγής.

Τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι μαζί να συνθέσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να δώσουν προοπτική στην Παράταξη και ελπίδα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι εδώ, δημιουργικές και έτοιμες να ηγηθούν και να παλέψουν για το μέλλον που έχει ανάγκη ο τόπος.

Με τιμή,

Παύλος Γερουλάνος»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News