692
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ (στο βάθος δεξιά) με τον υπ. Εξωτερικών των ΗΑΕ, στη Δαμασκό, την Τετάρτη | SANA/Handout via REUTERS

Συρία: Συμμαχία Μόσχας, Αγκυρας και Αμπου Ντάμπι υπέρ του Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 15:50
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ (στο βάθος δεξιά) με τον υπ. Εξωτερικών των ΗΑΕ, στη Δαμασκό, την Τετάρτη
|SANA/Handout via REUTERS

Συρία: Συμμαχία Μόσχας, Αγκυρας και Αμπου Ντάμπι υπέρ του Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 15:50

Η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται με στόχο την αποκατάσταση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και την τελική νίκη των δυνάμεών του στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο σε βάρος των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Αυτό σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg, που τονίζει ότι ο Ερντογάν, ο οποίος αρχικά υποστήριξε την εξέγερση του 2011 κατά του προέδρου της Συρίας, είναι πλέον έτοιμος να αναγνωρίσει δημοσίως την κυριαρχία του στη χώρα και να εργαστεί για την ανοικοδόμηση διπλωματικών δεσμών, ασφάλειας και εμπορικών σχέσεων.

Σε αντάλλαγμα, ο τούρκος πρόεδρος θέλει ο Ασαντ να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις να σχηματίσουν αυτόνομη περιοχή στα βόρεια τμήματα της χώρας τα οποία ελέγχουν σήμερα, ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται μάλιστα να συναντηθεί με τον Ασαντ ενώ την περασμένη εβδομάδα, έγιναν συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ σύριων και τούρκων αξιωματούχων, στη Μόσχα.

Η αλλαγή υποστηρίζεται από τον σημαντικό στρατιωτικό σύμμαχο του Ασαντ, τη Ρωσία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν τη θέση του προέδρου της Συρίας στη Μέση Ανατολή, για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της ιρανικής επιρροής στη χώρα.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Συρίας «θα είναι επιτυχία για τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg ρωσίδα εμπειρογνώμονας στη Μέση Ανατολή με έδρα τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, η νέα συνεργασία της Αγκυρας με τη Δαμασκό θα ενισχύσει τον ρόλο του Κρεμλίνου στη Μέση Ανατολή και θα ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον. «Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι η παρουσία τους εκεί είναι περιττή και αδικαιολόγητη», είπε η Ελενα Σουπόνινα.

Ενώ πριν από αρκετά χρόνια οι χώρες της περιοχής θα έβλεπαν αρνητικά μια τέτοια προσέγγιση, τώρα την υποστηρίζουν και αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή, είπε. «Σήμερα οι χώρες της περιοχής ενεργούν όλο και περισσότερο ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αρχικά προτείνει την Τουρκία να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τον Ασαντ πέρυσι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ερντογάν στο Σότσι. Τώρα ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει μια τέτοια συμφωνία, λόγω των εκλογών στην Τουρκία, καθώς επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό. Για τη Ρωσία, μια τέτοια συμφωνία θα αποδείξει ότι μπορεί να αμφισβητήσει με επιτυχία την επιρροή των ΗΠΑ στη Συρία, σύμφωνα με αναλυτές.

«Δεν θα ομαλοποιήσουμε και δεν υποστηρίζουμε άλλες χώρες που εξομαλύνουν τις σχέσεις με το καθεστώς Ασαντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή συνάντηση Ερντογάν-Ασαντ.

Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια των σύριων προσφύγων, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μόλις μειωθούν οι μάχες. Ο Ερντογάν θέλει να ελαφρύνει το πολιτικό και οικονομικό κόστος της φιλοξενίας του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο -περίπου 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ και θεωρεί ότι η πίεση για την επιστροφή τους θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του πριν από τις εκλογές.

Μια πολιτική συμφωνία με τον Ασαντ θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να διεκδικήσει μια νίκη εναντίον του κουρδικού YPG χωρίς να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική επιχείρηση και την  ακόμα μεγαλύτερη οργή των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα αναμένεται να ξεκινήσουν κοινές περιπολίες κατά μήκος των συνοριακών περιοχών με τη βόρεια Συρία.

Οι κούρδοι μαχητές στις βόρειες περιοχές της Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και εκτιμάται ότι ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο του εδάφους της Συρίας. Η Αγκυρα θεωρεί το YPG απειλή, λόγω των δεσμών του με το εκτός νόμου PKK. Η συριακή κυβέρνηση αντιτίθεται επίσης σε οποιαδήποτε μορφή ενδεχόμενης κουρδικής αυτονομίας στη Συρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας αναμένεται να συναντηθούν αυτόν τον μήνα, για να συζητήσουν τη δεκαετή σύγκρουση και τα κοινά τους συμφέροντα.

Στο πλαίσιο μιας καταιγίδας διπλωματικών δραστηριοτήτων γύρω από τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ συναντήθηκε με τον Ασαντ στη Δαμασκό την Τετάρτη και επανέλαβε την υποστήριξή του για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Το πλούσιο κράτος του Κόλπου έχει πλησιάσει τον Ασαντ, με τον σύρο πρόεδρο να επισκέπτεται τη χώρα πέρυσι -το πρώτο του ταξίδι σε αραβικό κράτος από την έναρξη του πολέμου. Ηταν ένα από τα ισχυρότερα σημάδια ότι οι ηγέτες του Κόλπου, που υποστήριξαν αρχικά μια εξέγερση εναντίον του, είναι έτοιμοι πλέον να καλωσορίσουν τη Δαμασκό στην αραβική ομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...