395
Μπάιντεν και Πούτιν στη συνάντησή τους στη Γενεύη το περασμένο καλοκαίρι | EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Σύνοδος Μπάιντεν – Πούτιν με προξενητή τον Μακρόν (και μία προϋπόθεση)

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 07:01
Μπάιντεν και Πούτιν στη συνάντησή τους στη Γενεύη το περασμένο καλοκαίρι
|EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Σύνοδος Μπάιντεν – Πούτιν με προξενητή τον Μακρόν (και μία προϋπόθεση)

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 07:01

Ενα σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία; Ή και πάλι η Μόσχα αγοράζει χρόνο, παίζοντας με τα νεύρα και τις αντοχές της Δύσης; Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν, καθώς όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε «καταρχήν» να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να επιφέρουμε ταχύτατα βαρύ τίμημα αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η Τζεν Ψάκι, επιμένοντας στο βασικό σενάριο – αυτό της επικείμενης εισβολής.

Τη διεξαγωγή της συνόδου πρότεινε νωρίτερα στους ηγέτες ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Τον καθοριστικό ρόλο του γάλλου προέδρου σε αυτό το βήμα αποκλιμάκωσης αναγνώρισε ο δυτικός Τύπος, με τον Guardian να τονίζει ότι ο Μακρόν άνοιξε τον δρόμο για μια πιθανή σύνοδο Μπάιντεν – Πούτιν και τους Times να σημειώνουν ότι η ανακοίνωση της Ψάκι περί «επί της αρχής» αποδοχής της συνάντησης έγινε ύστερα από τηλεφωνήματα της τελευταίας στιγμής που έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία όμως έχει συγκεντρώσει ένα στράτευμα 150.000 ατόμων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ το βράδυ της Κυριακής, «οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχτηκαν επί της αρχής μια σύνοδο, το περιεχόμενο της οποίας θα προετοιμαστεί από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μπλίνκεν και τον υπουργό (Σεργκέι) Λαβρόφ στη συνάντησή τους την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου. Θα διεξαχθεί μόνο αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...