514
Φωτογραφία από την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2020. Στο υπουργείο Υγείας θέλουν να αποφύγουν φέτος τέτοιου είδους εικόνες | ΙΝΤΙΜΕnews

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη αλλά «δεν υπάρχει θέμα lockdown»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 09:13
Φωτογραφία από την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2020. Στο υπουργείο Υγείας θέλουν να αποφύγουν φέτος τέτοιου είδους εικόνες
|ΙΝΤΙΜΕnews

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη αλλά «δεν υπάρχει θέμα lockdown»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 09:13

H αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν φέρει τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας σε κατάσταση συναγερμού.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη καταγράφηκαν 449 κρούσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων περίπου το ένα τρίτο είναι παιδιά 0-17 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, την Τρίτη στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 53 ασθενείς, εκ των οποίων οι 51 (ποσοστό 96,2%)  ανεμβολίαστοι.

Σε σύνολο 258 ασθενών που μπήκαν στα νοσοκομεία, οι 202 (ποσοστό 81,5%) είναι ανεμβολίαστοι.

Βασικός παράγοντας που έχει φέρει τη Θεσσαλονίκη σε κατάσταση συναγερμού είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (55,52% με μία δόση – 51,24 με δύο δόσεις), η οποία σε άλλες περιοχές (στη Δυτ. Μακεδονία) είναι ακόμη πιο χαμηλή.

Σε δηλώσεις του ωστόσο στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα ανακοίνωσης μέτρων, δεν υπάρχει θέμα lockdown» για τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν υπάρχει θέμα λήψης μέτρων, είμαστε σε φάση προληπτική», εξήγησε, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθούν, εν όψει και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, ώστε να μην έχουμε επανάληψη των περυσινών τραγικών καταστάσεων (σ.σ. ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης «αργήσαμε να κλείσουμε»).

Ο υπουργός Υγείας μεταβαίνει την Τετάρτη εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, για σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων δομών.

Σύσκεψη θα γίνει και με τους δημάρχους και τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής, προκειμένου να εξεταστεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον επομένως στρέφεται και στην αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ.

«Ανεβαίνουμε από νωρίς επάνω, θα πάω και στην Κοζάνη, έχουμε μια κατάσταση ενώ όλη η άλλη περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση επιπεδοποίησης ή κάμψης του κύματος, υπάρχουν περιοχές στη δυτική Μακεδονία που δεν ακολουθούν την πορεία της υπόλοιπης χώρας», παρατήρησε ο κ. Πλεύρης, για να προσθέσει:

«Θα συζητήσουμε την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών» συμπληρώνοντας σε ερώτηση για τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου ότι «οι οποιεσδήποτε δράσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή γιατί η πανδημία είναι εδώ».

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΜEGA.

«Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Εχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα, που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διασπαρμένα, και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης», περιέγραψε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στη συμπρωτεύουσα.

Οσο για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, ο καθηγητής σημείωσε ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Οσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης», είπε και τόνισε ότι το 30% των καθημερινών κρουσμάτων «που μπορεί να μεγαλώσει και άλλο» αφορά τις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...