607
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Συγγνώμη λάθος» λέει τώρα ο Δωδώνης Χρυσόστομος

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 23:05
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Συγγνώμη λάθος» λέει τώρα ο Δωδώνης Χρυσόστομος

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 23:05

Ανακοίνωση με την οποία ζητά συγγνώμη για τις εξοργιστικές δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, σε συνέχεια των σφοδρότατων αντιδράσεων που προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του –ανάμεσα σε άλλα– ότι «μια γυναίκα δεν κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει» καθώς και ότι «δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό».

«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής “Σήμερα” του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου. Ισως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη», διευκρίνισε ο Δωδώνης το βράδυ της ίδιας ημέρας, προσθέτοντας ότι «η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας» και ζήτησε να του επιτραπεί να παραμείνει «σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές».

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι προσπάθησε να διαχωρίσει «τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για “σύλληψη” με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η Εκκλησία», κάτι που «δυστυχώς» δεν κατάφερε. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και από κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού», κατέληξε.

Κατακραυγή

Η προκλητική τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης έφερε και πλήθος αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση πήρε θέση από την πρώτη στιγμή καταδικάζοντας τις επίμαχες αναφορές. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τόνισε σε ανάρτησή της ότι η «αδιανόητη και καταδικαστέα» τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και «δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

«Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης δεν εκφράζει ούτε τις αξίες της κοινωνίας μας ούτε το δόγμα της πίστης μας. Τα θύματα της βίας, πόσω μάλλον του βιασμού, τα στηρίζουμε απροϋπόθετα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γιάννης Οικονόμου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μίλησε με τη σειρά του για κάλυψη βιαστών και επίθεση στα γυναικεία δικαιώματα: «Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», έγραψε σε tweet του.

«Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Οι αντιλήψεις ότι “δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει”, ότι “η άμβλωση είναι έγκλημα” και ότι “ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση” και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι “με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού” είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Μόνο οργή κι αγανάκτηση προκαλούν οι σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου σε βάρος του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα, να ενοχοποιήσει τις γυναίκες θύματα βιασμού και πολύμορφης βίας», σχολίασε το ΚΚΕ.

Για την Ελληνική Λύση η καταδίκη των δηλώσεων του Μητροπολίτη Δωδώνης επίσης «είναι αυτονόητη».

Οι εξοργιστικές δηλώσεις του ιεράρχη προκάλεσαν και την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Σύνοδος, πρόκειται για δηλώσεις «απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών» (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...