786
| CreativeProtagon

Το παράδοξο των δημοσκοπήσεων 

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 20:51
|CreativeProtagon

Το παράδοξο των δημοσκοπήσεων 

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 20:51

Ολοκληρώθηκε πλέον μια εβδομάδα δημοσκοπήσεων μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, από τις οποίες προκύπτουν ενδιαφέρονται συμπεράσματα. Τρεις μεγάλες δημοσκοπικές εταιρείες, η GPO («Τα Νέα», 27 Αυγούστου), η Marc («Πρώτο Θέμα», 28 Αυγούστου) και η Metron Analysis («Mega», 1 Σεπτεμβρίου) παρουσιάζουν μια σύνθετη εικόνα ενόψει του δύσκολου χειμώνα και των εθνικών εκλογών που αναμένονται στο τέλος του.  

H πρώτη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου από την GPO, εδειξε στην πρόθεση ψήφου 31,4% για τη ΝΔ, 25,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 6,3%) και 12,1% για το ΠΑΣΟΚ, με αναποφάσιστους 10,1%. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν χωρίς αναγωγή των αναποφάσιστων. 

Η δημοσκόπηση της Marc που πραγματοποιήθηκε από τις 22 ως τις 25 Αυγούστου, έδειξε 32% για την ΝΔ, 23,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 8,5%) και 12,3% για το ΠΑΣΟΚ, με αναποφάσιστους 9,7%. Στην «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων» από την Marc, η διαφορά ανεβαίνει από το 8,5% στο 8,7%. 

Ενώ η έρευνα της Metron Analysis που έγινε από τις 29 ως τις 31 Αυγούστου έδειξε 27,6% για την ΝΔ, 20,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 7,4%) και 12,7% για το ΠΑΣΟΚ, με αναποφάσιστους 7,4%. Με βάση την «εκτίμηση ψήφου» της Metron η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει από το 7,4% στο 9,2%, με την ΝΔ στο 34,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24,9%. 

Ενδεικτικά και μόνον, χωρίς αναγωγή των αναποφάσιστων, ο μέσος όρος των ποσοστών στις τρεις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις του τελευταίου δεκαημέρου του Αυγούστου είναι: ΝΔ 30,3%, ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, ΠΑΣΟΚ 12,4% και αναποφάσιστοι 9% στους οποίους προστίθεται και ένα ακόμη ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου (ΔΓ/ΔΑ).

Καταγράφεται λοιπόν η επίπτωση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στα ποσοστά της ΝΔ (απώλεια από 0,2% ως 1,7% ανάλογα με την μέτρηση) με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζει ουσιαστικά άνοδο (κυμαίνεται από οριακή πτώση 0,1% ως άνοδο 0,9% ανάλογα με την μέτρηση) ενώ τα κέρδη του ΠΑΣΟΚ είναι μικρά (0,4% ως 1% ανάλογα με την μέτρηση). Συγκριτικά, η φθορά της κυβέρνησης είναι μικρότερη από αυτή που υπέστη το 2021 από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, όταν η ΝΔ εμφάνιζε απώλειες πάνω από 2%. 

Από την έρευνα της GPO για «Τα Νέα»

Στο ερώτημα ποιο θεωρούν οι πολίτες ως πιο σημαντικό ζήτημα για τη ζωή τους, πρώτο και στις τρεις μετρήσεις είναι το ζήτημα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Από την έρευνα της Marc για το «Πρώτο Θέμα»

Παρότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί σοβαρό ή πολύ σοβαρό το θέμα των υποκλοπών, το ποσοστό όσων το αναφέρουν στο ελεύθερο ερώτημα για το ποια θεωρούν ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι συγκριτικά πολύ χαμηλό. Ενδεικτικά, το ποσοστό είναι 16% στην έρευνα της Marc και 9,7% στην έρευνα της GPO.  

Από την έρευνα της Metron Analysis για το «Mega»

Αναλυτές των εκλογικών τάσεων, με βάση τα πρώτα δείγματα των διαθέσεων της κοινής γνώμης τον Αύγουστο, διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους με βάση και τα ποιοτικά στοιχεία. Ενα από τα συμπεράσματα είναι ότι ο Πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών σε διάφορους τομές (πχ. διαχείριση κρίσεων). Η αξιολόγηση των πολιτών στα επιμέρους ζητήματα για τον κ. Μητσοτάκη υπερβαίνει την πρόθεση ψήφου για την ΝΔ έως και κατά 15 μονάδες. 

Από την έρευνα της GPO για «Τα Νέα»

Η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού παραμένει ηψηλή (46,1% στην έρευνα της Marc και 48,3% στην έρευνα της GPO) με δεύτερο τον κ. Ανδρουλάκη και τρίτο τον κ. Τσίπρα (με διψήφια διαφορά του κ. Τσίπρα έναντι του Πρωθυπουργού: 13,2% στην έρευνα της Marc και 11,1% σε αυτή της GPO).  

Από την έρευνα της Marc για το «Πρώτο Θέμα»

Οι αναλυτές παρατηρούν επίσης ότι η παράσταση νίκης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα υπέρ της ΝΔ, με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η διαφορά θα είναι μεγάλη, ενώ και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ένας στους δύο εκτιμά ότι το κόμμα του θα κερδίσει.

Η φωτογραφία της στιγμής αναδεικνύει και το παράδοξο και των δημοσκοπήσεων. Διότι την ώρα που οι πολίτες δηλώνουν ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι πολύ σοβαρό (38% στην έρευνα της Marc και 50,3% στην έρευνα της GPO) και παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό αξιολογεί αρνητικά τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση (45% στην έρευνα της GPO), τόσο η πρόθεση ψήφου όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τον Πρωθυπουργό (που συνδέονται με τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες) εξακολουθούν να του δίνουν σαφές προβάδισμα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...