561
Aστυνομικοί περιπολούν στους σχεδόν έρημους δρόμους του Στρασβούργου το πρωί μετά την επίθεση | REUTERS/Christian Hartmann

Στρασβούργο: Γαλλομαροκινός ο δράστης, πυροβολούσε στο κεφάλι – παραμένει ασύλληπτος

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 11:35
Aστυνομικοί περιπολούν στους σχεδόν έρημους δρόμους του Στρασβούργου το πρωί μετά την επίθεση
|REUTERS/Christian Hartmann

Στρασβούργο: Γαλλομαροκινός ο δράστης, πυροβολούσε στο κεφάλι – παραμένει ασύλληπτος

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 11:35

Ασύλληπτος παραμένει 12 και πλέον ώρες μετά το αιματηρό χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ο δράστης της επίθεσης. Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στο κέντρο της γαλλικής πόλης με πολεμικό τυφέκιο σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 13, ταυτοποιήθηκε ως ο γαλλομαροκινός (γάλλος υπήκοος, μαροκινής καταγωγής) Σερίφ Σεκάτ (στη φωτογραφία κάτω).

Ο 29χρονος κάτοικος Στρασβούργου είχε αποτελέσει στόχο αστυνομικής επιχείρησης το πρωί της Τρίτης (λίγες ώρες πριν από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης), στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία.

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν, ωστόσο ο 29χρονος κατάφερε να διαφύγει κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του. Στο εσωτερικό του διαμερίσματος βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες.

Και ενώ ο δράστης της αιματηρής επίθεσης παραμένει ακόμα ασύλληπτος, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιές, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter, συνέστησε προσοχή ως προς τη χρήση του όρου «τρομοκρατική» για την περιγραφή της.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω [ότι ο δράστης είχε τρομοκρατικά κίνητρα]. Πρόκειται για ένα άτομο γνωστό για ποινικά αδικήματα, δεν υπήρχαν όμως ενδείξεις ότι ήταν έτοιμος να περάσει σε τρομοκρατική δράση. Καταδικάστηκε επανειλημμένα σε φυλάκιση και εκεί ριζοσπαστικοποιήθηκε σε ό,τι αφορά τη θρησκεία και την πρακτική της, και γι’ αυτό είχε φάκελο ‘S’, δηλαδή ήταν υπό παρακολούθηση. Παρουσίαζε ενδείξεις ότι είχε ροπή προς την τρομοκρατία αλλά δεν είχε περάσει στην τρομοκρατική δράση, γι’ αυτό δεν παρακολουθείτο», θέλησε να εξηγήσει.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ότι υπήρξαν τρομοκρατικά κίνητρα για την επίθεση στο Στρασβούργο, γι’ αυτό συνιστώ μεγάλη προσοχή επ’ αυτού», επέμεινε ο Νουνιές, ενώ όπως εκτίμησε, ο δράστης ενδέχεται να μη βρίσκεται πια σε γαλλικό έδαφος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανακοίνωσε πάντως την αύξηση του επιπέδου συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να ανεβάσει (το επίπεδο επαγρύπνησης) στο “συναγερμός για επίθεση”, με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της νομαρχίας του Κάτω Ρήνου.

Πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης (σ.σ. την τρέχουσα εβδομάδα συνεδρίαζε στο Στρασβούργο η ολομέλεια της Ευρωβουλής).

Τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν σε καφετέρια στην πλατεία Κλεμπέρ μαζί με άλλους τρεις Έλληνες, σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο που πυροβόλησε ο δράστης. Την ώρα που πλήρωναν, η ιδιοκτήτρια τους φώναξε «τρομοκρατική επίθεση» και τους ζήτησε να μετακινηθούν στο πίσω μέρος της καφετέριας και να παραμείνουν εκεί.

Ο ευρωβουλευτής δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία από το σημείο.

Ο επίσημος απολογισμός της ένοπλης επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου είναι τρεις νεκροί και 13 τραυματίες εκ των οποίων οι οκτώ σοβαρά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου, Ρολάν Ρις, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, ανάμεσά τους και ένας ταϊλανδός τουρίστας. Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV, ενώ όπως επιβεβαίωσε κανένα παιδί δεν επλήγη από τους πυροβολισμούς.

«Ο 29χρονος δράστης που έχει φάκελο S (“S” σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια), καταζητείται από τις δυνάμεις της τάξης. Συνολικά 350 αστυνομικοί και χωροφύλακες συνεχίζουν την κινητοποίησή τους επί του πεδίου, με την υποστήριξη εναέριων μέσων και ομάδων της αστυνομικής μονάδας RAID, της BRI (Ταξιαρχίας Έρευνας και Επέμβασης) και της δύναμης Sentinelle», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη νομαρχία.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, για τον εντοπισμό του δράστη επιχειρούν περισσότεροι από 400 αστυνομικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...