327
Κίτρινο Γιλέκο με καρφιτσωμένη επάνω του τη φωτογραφία του Μακρόν - και η λεζάντα της, «καρφί»: «δικτάτορας» | REUTERS/Charles Platiau

Γιατί είναι τόσο δύσκολο πράγμα να κυβερνάς τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 09:05
Κίτρινο Γιλέκο με καρφιτσωμένη επάνω του τη φωτογραφία του Μακρόν - και η λεζάντα της, «καρφί»: «δικτάτορας»
|REUTERS/Charles Platiau

Γιατί είναι τόσο δύσκολο πράγμα να κυβερνάς τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 09:05

Την παγκόσμια διάσταση της εσωτερικής αποτυχίας του Εμανουέλ Μακρόν θίγει με ένα κείμενό του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν.

Η ανάλυση επικεντρώνει στο γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος, αν και σωστά έχει εντοπίσει την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη γαλλική οικονομία και, παράλληλα, την ανάγκη ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς αντιμετώπιση του εθνικισμού σε Δύση και Ανατολή -από την Ουάσιγκτον έως το Πεκίνο, όπως γράφει-, μολαταύτα δεν… περπατάει. Η ιστορία με τα Κίτρινα Γιλέκα τού στοιχίζει πολλαπλώς και σε σημείο διακινδύνευσης της προεδρίας του. Αλλά όχι μόνο αυτό.

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, γράφει ο Ράχμαν, πρέπει να δείτε τις τρεις βασικές και αλληλεξαρτώμενες πτυχές της ατζέντας Μακρόν: εσωτερική οικονομική μεταρρύθμιση, βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η ιδέα ήταν ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να αποδείξει την ικανότητά του να αλλάξει τη Γαλλία και κατ’ αυτόν τον τρόπο να πείσει τη σκεπτικιστική Γερμανία να δεχθεί αποφασιστικά βήματα προς μια γνήσια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Τώρα που η εσωτερική πτυχή έχει προβλήματα, και η διεθνής είναι πιθανόν να αποτύχει επίσης – και αυτό ακριβώς γίνεται.

Οι μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης βαλτώνουν, οι αντιφάσεις της γαλλικής κοινωνίας δεν λύνονται, ακροδεξιοί και αριστεριστές απειλούν τη γαλλική προεδρία – άσχημα τα πράγματα για τον Εμανουέλ Μακρόν (Yoan Valat/Pool via REUTERS)

Εσωτερικώς, αποτυχία. Η γαλλική αντίφαση (απαίτηση για χαμηλότερους φόρους αλλά και για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες) παραμένει άλυτη, ενώ έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος η γαλλική προεδρία να παραδοθεί στους ακροδεξιούς ή στους αριστεριστές.

Ευρωπαϊκώς, αποτυχία. Εξαιτίας του γαλλικού σκηνικού, η Γερμανία δεν πείθεται για μεταρρυθμίσεις.

Διεθνώς, αποτυχία. Το αντι-Τραμπ προφίλ του Μακρόν φθείρεται γρήγορα. Θα μπορούσε να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής των φιλελεύθερων αξιών – και τέτοιος ηγέτης είναι απολύτως απαραίτητος. Ωστόσο, με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας να αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι ο Μακρόν θα σώσει τον κόσμο από τους Τραμπ αυτού του κόσμου.

Θα είναι τυχερός αν μπορεί να σώσει την προεδρία του, καταλήγει πικρά ο αρθρογράφος των Financial Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...