406
«Καλό ποδαρικό» μάλλον λογαριάζονται για τον Νίκο Δένδια οι τουρκικές απειλές που δέχθηκε την πρώτη κιόλας ημέρα του στο υπουργείο Εξωτερικών | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Στόχος» των Τούρκων τώρα και ο Νίκος Δένδιας!

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 18:25
«Καλό ποδαρικό» μάλλον λογαριάζονται για τον Νίκο Δένδια οι τουρκικές απειλές που δέχθηκε την πρώτη κιόλας ημέρα του στο υπουργείο Εξωτερικών
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Στόχος» των Τούρκων τώρα και ο Νίκος Δένδιας!

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 18:25

Την τουρκική αντίδραση προκάλεσε η πρώτη επί υπουργίας Νίκου Δένδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καταδικάζεται η πολιτική των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου.

Οι εκφράσεις του εκπροσώπου του κόμματος του προέδρου Ερντογάν, βασισμένες στη «λογική» της στρεψοδικίας, ήταν απειλητικές και ιταμές, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και απέναντι στον κ. Δένδια προσωπικά!

Ο εκπρόσωπος, κάποιος Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε: «Αν ο νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας συνεχίσει με αυτό το ύφος, τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά». Πρόσθεσε κιόλας ότι το ύφος των δηλώσεων του κ. Δένδια «δεν αρμόζει με το ύφος ενός κρατικού αξιωματούχου». Στο μεσοδιάστημα ανέπεμψε ύμνους στη δήθεν «πολύτιμη φιλία της Τουρκίας» από την οποία πρέπει να επωφεληθεί η χώρας μας, διότι «δεν βλάπτει».

Το επίσημο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, από πλευράς του, επετέθη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Ελλάδα και στην Κύπρο με αφορμή τις επικρίσεις τους για τις τουρκικές γεωτρήσεις, υπογράφοντας απίστευτους για τη διπλωματία χαρακτηρισμούς, μελοδραματικούς και κατά βάση ανόητους (όπως, λόγου χάρη, «διάβολος» για την Κύπρο ή «κακομαθημένο παιδί» για την Ελλάδα – η ΕΕ τη γλίτωσε με ένα ηπιότερο «συμμέτοχος στο παιχνίδι της παρανομίας» που υποτίθεται έχουν στήσει εις βάρος των Τουρκοκυπρίων οι Ελληνοκύπριοι και οι Ελληνες).

Επί της ουσίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την πρόθεση του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» να προχωρήσει σε γεώτρηση ανατολικά της Κύπρου. Κατ΄αυτόν τον τρόπο το τουρκικό ΥΠΕΞ θεώρησε ότι απάντησε στη σύσταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Μπα, για τους Τούρκους εμείς πυροδοτούμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δένδιας: Προκλητική αδιαφορία 

Η πρώτη επί υπουργίας Νίκου Δένδια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, την Τρίτη 9 Ιουλίου, που ερέθισε την Αγκυρα, έχει ως εξής: «Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

»Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.

»Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...