246
Ο Σνόουμπολ, ο παπαγάλος-χορευτής | YouTube

Παπαγάλος-χορευταράς: ποιος είπε ότι «το’ χουν» μόνο οι άνθρωποι;

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 07:00
Ο Σνόουμπολ, ο παπαγάλος-χορευτής
|YouTube

Παπαγάλος-χορευταράς: ποιος είπε ότι «το’ χουν» μόνο οι άνθρωποι;

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 07:00

Τι και αν έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που ο Σνόουμπολ (Snowball δηλ. Χιονόμπαλα) έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο YouTube; Ο παπαγάλος-χορευτής παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος καθώς αποτελεί πλέον αντικείμενο συζήτησης (και) σε επιστημονικούς κύκλους!

Σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times, ύστερα από εντατική μελέτη των αντιδράσεων του πτηνού σε διάφορα τραγούδια, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι εξαιρετικά ποικίλες και αυθόρμητες κινήσεις» του παπαγάλου αποτελούν πειστήριο ότι ο χορός δεν αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινη υπόθεση. Κάθε άλλο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι επιστήμονες μελετούν τον συγκεκριμένο παπαγάλο. Όταν ο Ανιρούντ Πατέλ, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, είδε για πρώτη φορά το χορό του Σνόουμπολ δεν πίστευε στα μάτια του: «Το σαγόνι μου έφτασε μέχρι το πάτωμα. Γιατί αυτό σημαίνει ότι το πουλί ενδέχεται να έχει παρόμοια κυκλώματα επεξεργασίας στον εγκέφαλό του ίδια με μας». 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, έδειξε ότι ο Σνόουμπολ, που δεν είναι εκπαιδευμένος, μπορεί και προσαρμόζει τις κινήσεις του σε διαφορετικά τραγούδια.

Συνολικά, η ομάδα εντόπισε 14 ξεχωριστές κινήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η κίνηση του «ροκά» που σηκώνει ψηλά έναν αναπτήρα, στο άκουσμα μιας μπαλάντας και η κίνηση ενός λάτρη της τζαζ που προσπαθεί να σηματοδοτήσει ότι εγκρίνει το τραγούδι δίχως όμως να ενθουσιάζεται ιδιαίτερα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «ο Σνόουμπολ δεν χορεύει προκειμένου να κερδίσει κάτι, φερειπείν μια λιχουδιά. Αντίθετα, ο χορός φαίνεται να είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που χρησιμοποιείται για να αλληλεπιδρά με ανθρώπους που τον φροντίζουν».

Δείτε το βίντεο με τις εκπληκτικές χορευτικές κινήσεις του παπαγάλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News