422
O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε φωτογραφία από παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου | INTIMEnews

Στο υπουργείο Υγείας η Κεραμέως: Αναστέλλονται λόγω κορονοϊού όλες οι σχολικές εκδρομές

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 15:23
O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε φωτογραφία από παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
|INTIMEnews

Στο υπουργείο Υγείας η Κεραμέως: Αναστέλλονται λόγω κορονοϊού όλες οι σχολικές εκδρομές

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 15:23

Στο υπουργείο Υγείας μετέβη λίγο πριν τις 15.00 της Παρασκευής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Αντικείμενο της συνεργασίας των δύο υπουργών, ο τρόπος λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η ενδεδειγμένη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται όταν διαπιστώνεται ότι μαθητής έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.

Νωρίτερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό (είχε προηγηθεί η απόφαση της υπουργού Παιδείας για την ακύρωση όλων των σχολικών εκδρομών στην Ιταλία).

Οπως εξήγησε ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, η απόφαση για τις σχολικές εκδρομές ελήφθη καθώς καθίσταται δύσκολη η ιχνηλάτιση των επαφών των μαθητών στο εξωτερικό.

Κλειστά εν τω μεταξύ, για προληπτικούς λόγους, παρέμειναν την Παρασκευή ακόμη οκτώ σχολεία της Αττικής, έπειτα από απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας.

Πρόκειται για τα σχολεία:

4ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
1ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά θα παραμείνουν αλλα τρία σχολεία και συγκεκριμένα:

το Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών
το Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού
το Nηπιαγωγείο «I. M. KAPPAΣ»

Οπως ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας, από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης μέχρι στιγμής και από τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί, δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους ήρθαν σε επαφή όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό.

Εξήγησε επίσης ότι δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων, ενώ καθαρά επιδημιολογικοί λόγοι επέβαλαν την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, καθώς, όπως έκρινε η επιτροπή, «η συνάθροιση χιλιάδων ανθρώπων θα ευνοούσε σημαντικά τους παράγοντες μετάδοσης του κορονοϊού με διασπορά σε όλη την επικράτεια».

«Η επιδημία εμφανίζεται όλο και σε περισσότερες χώρες και ο κόσμος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν κρούσματα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κικίλιας και έστειλε ένα μήνυμα καθοριστικής σημασίας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες φαίνεται ότι πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό. Οπως επισήμανε, ο νέος ιός επηρεάζει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε προχωρημένη ηλικία και γι’ αυτό είναι αναγκαία η προστασία όλων μας προς αυτούς τους συμπολίτες μας.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής για όλη την κοινότητα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες: «Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή επαφής των χεριών με μάτια, στόμα και μύτη, αποφυγή επαφών με άτομα που έχουν, έστω και ήπια, συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, και εμπιστοσύνη στους ειδικούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...