207
Τα ανάγλυφα του τάφου απεικονίζουν την τροφό του νεαρού βασιλιά και τη ζωή της | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Στο φως ο τάφος της τροφού του Τουταγχαμών

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2015, 10:22
Τα ανάγλυφα του τάφου απεικονίζουν την τροφό του νεαρού βασιλιά και τη ζωή της
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Στο φως ο τάφος της τροφού του Τουταγχαμών

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2015, 10:22

Ο τάφος της τροφού του Τουταγχαμών παρουσιάστηκε για πρώτη φορά για το κοινό στην Αίγυπτο μετά την ανακάλυψή του το 1996.

Βρίσκεται στα Σακάρα, νότια του Καΐρου, μέσα σε κλιμακωτή πυραμίδα, διαφορετικού τύπου από τις γνωστές, μεγάλες πυραμίδες, όπως αυτή του Χέοπα, καθώς είναι πολύ νεότερη και πολύ μικρότερη.

Θεωρείται ένας από τους ωραιότερους τάφους της εποχής του, αναφέρει η al-Ahram. Εχει τρία δωμάτια με ανάγλυφη διακόσμηση και νεκρικούς θαλάμους χωρίς διακόσμηση. Ο Τουταγχαμών απεικονίζεται σε ένα από τα ανάγλυφα σαν παιδί στα γόνατα της τροφού του και το όνομά του υπάρχει και σε επιγραφές.

Τα άλλα δύο δωμάτια είναι αφιερωμένα στην τροφό και τη ζωή της. Μια σκάλα οδηγεί στο νεκρικό θάλαμο που φαίνεται να είχε χρησιμοποιηθεί και άλλες φορές μετά την ταφή της τροφού.

Το όνομα και η ταυτότητα της γυναίκας δεν είναι ακριβώς γνωστά. Ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού, που παρουσίασε το μνημείο, ανέφερε ότι σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις είναι η μεγαλύτερη αδελφή του φαραώ, η Μιρέτ Ατούν.

Η μελέτη για τη σύντομη ζωή και δράση του βασιλιά Τουταγχαμών δεν έχει σταματήσει μετά την ανακάλυψη του δικού ασύλητου τάφου στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922. Γύρω από το νεαρό βασιλιά υπήρχαν διάφορα πρόσωπα που έτυχαν μίας προσεγμένης ταφής σε χώρο που προορίζονταν για σημαντικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...