621
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (δεξιά) και ο Τζακ Ντόρσι κατηγορούνται ότι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στο ποιος θα είναι ο ένοικος τα επόμενα τέσσερα έτη στον Λευκό Οίκο με τα όσα δημοσιεύονταν στις πλατφόρμες τους | CreativeProtagon

Facebook και Twitter στο εδώλιο του Κογκρέσου

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 20:15
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (δεξιά) και ο Τζακ Ντόρσι κατηγορούνται ότι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στο ποιος θα είναι ο ένοικος τα επόμενα τέσσερα έτη στον Λευκό Οίκο με τα όσα δημοσιεύονταν στις πλατφόρμες τους
|CreativeProtagon

Facebook και Twitter στο εδώλιο του Κογκρέσου

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 20:15

Τα αφεντικά του Facebook και του Twitter βρέθηκαν την Τρίτη αντιμέτωποι για πέντε ώρες με τα μέλη μιας επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, υπερασπιζόμενοι τις τακτικές που ακολούθησαν όσον αφορά τις ειδήσεις και τις αναρτήσεις των χρηστών αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η βασική κατηγορία που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Τζακ Ντόρσι ήταν ότι οι δύο πλατφόρμες λειτούργησαν μεροληπτικά εις βάρος του απερχομένου προέδρου και του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων γενικότερα. Μάλιστα, ο γερουσιαστής Τζος Χάουλι έκανε ένα βήμα περισσότερο, τοποθετώντας στο κάδρο και την Google, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλατφόρμες και ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών συνωμότησαν και συνεργάστηκαν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Αφορμή για τη σύγκληση της επιτροπής και την… ανάκριση των ιδρυτών των δύο δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν η απόφαση του Twitter να μην επιτρέψει την αναπαραγωγή ενός αρνητικού άρθρου των New York Times για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιό του. Το Twitter βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το Facebook και προσωπικά ο Ζάκερμπεργκ είχαν επιδείξει μια ουδετερότητα που… έγερνε σε πολλές περιπτώσεις προς την πλευρά του Τραμπ.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph Ζάκερμπεργκ και Ντόρσι αποδέχτηκαν ότι έγιναν παρεμβάσεις σε αναρτήσεις και ειδήσεις με πολιτικό περιεχόμενο, αλλά επέμειναν ότι καμία ενέργειά τους δεν είχε στόχο να στηρίξει κάποια πλευρά ή να στοχεύσει κάποια άλλη. «Λειτουργήσατε ως εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρίζοντας τον Μπάιντεν και εμποδίζοντας να ακουστούν οι αντίθετες φωνές» ανέφεραν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές της επιτροπής.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ καταθέτει μέσω βιντεοκλήσης στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον ( Bill Clark/Pool via REUTERS)

«Δεν είμαι εκδότης. Δεν επιλέγω το περιεχόμενο που θα δημοσιευθεί ούτε αποφασίζω εκ των προτέρων ποιο περιεχόμενο θα απορριφθεί, άρα δεν μπορώ να δέχομαι κριτική με αυτά τα κριτήρια» ανέφερε ο ιδρυτής του Facebook.

Ο Τζακ Ντόρσι ακολούθησε την ίδια υπερασπιστική γραμμή, αναφέροντας ότι δεν είναι εκδότης. Είπε επίσης ότι και οι δύο πλατφόρμες δεν παράγουν πληροφορίες, αλλά απλώς τις μεταφέρουν και στο πλαίσιο των αρχών λειτουργίας τους ακολουθούν κανόνες, οι οποίοι, όταν παραβιάζονται, πρέπει να υπάρχει παρέμβαση σε κάποιες αναρτήσεις και είτε να διαγράφονται είτε να τοποθετείται ειδική σήμανση για το περιεχόμενό τους.

Να σημειωθεί ότι Facebook και Twitter, εκτός από τη σήμανση ειδήσεων ή αναρτήσεων με τον χαρακτηρισμό «fake news», έχουν μπλοκάρει χρήστες που καλούν τους πολίτες σε βίαιες ενέργειες, κάτι που συνέβη σε πολλές περιπτώσεις στη διάρκεια της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ.

Οι Ζάκερμπεργκ και Ντόρσι επέμειναν ότι ακολουθούν με συνέπεια πολιτική ουδετερότητα και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται, αφορά περιεχόμενο που αποδεδειγμένα αποτελεί εργαλείο παραπληροφόρησης και εκτός από τις αρχές λειτουργίας τους είναι απαίτηση των χρηστών των δύο υπηρεσιών να μη δημοσιεύεται αφιλτράριστο τέτοιο περιεχόμενο.

Ο Ομπάμα και οι νέοι κανόνες

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δύο επικεφαλής των social media δέχτηκαν κριτική και από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές της επιτροπής, οι οποίοι τους κατηγόρησαν ότι επέτρεψαν τη δημοσίευση των κατηγοριών του Ντόναλντ Τραμπ για συνωμοσία εναντίον του και εκλογική νοθεία. Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, οι δύο πλατφόρμες έπρεπε να επέμβουν καταδεικνύοντας έτσι τη διάσταση των απόψεων και τον πυρήνα του προβλήματος που έχουν να διαχειριστούν τα κοινωνικά δίκτυα με την δύναμη που έχουν αποκτήσει στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία του δημόσια τοποθέτηση, υποστήριξε ότι πρέπει να μπουν νέοι κανόνες λειτουργίας στα social media, επειδή, όπως ανέφερε, «κάνουν επιλογές εκδότη αφού φτιάχνουν αλγορίθμους οι οποίοι κρύβουν ή όχι κάποιες αναρτήσεις». Οι δύο επικεφαλής του Facebook και του Twitter είπαν στην επιτροπή ότι αν το πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των social media, να τις κάνει, αλλά σε καμία περίπτωση να μη θεωρήσει τις πλατφόρμες αυτές ως εκδοτικές επιχειρήσεις και ως παραγωγούς ειδήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...