520
Ο μεγαλοβιομήχανος Τσαρλς Κοχ στήριζε μια ζωή τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά μάλωσε με τον Τραμπ και αλλαξοπίστησε | CreativeProtagon

Οι Ρεπουμπλικανοί χάνουν τον… κροίσο τους

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 14:39
Ο μεγαλοβιομήχανος Τσαρλς Κοχ στήριζε μια ζωή τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά μάλωσε με τον Τραμπ και αλλαξοπίστησε
|CreativeProtagon

Οι Ρεπουμπλικανοί χάνουν τον… κροίσο τους

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 14:39

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τούς είχε αποκηρύξει γράφοντας στο Twitter «δεν θέλω τα λεφτά τους, ούτε τις κακές ιδέες τους». Οι αδελφοί Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ μπορεί να ψυχράνθηκαν με τον αμερικανό πρόεδρο πριν από δύο χρόνια, ωστόσο συνέχισαν να χρηματοδοτούν τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, διατηρώντας ζωντανή την οικογενειακή παράδοση που βρήκαν από τον πατέρα τους, έναν βαμμένο με τις αξίες της παλιάς Αμερικής «αντικομμουνιστή».

Ο καβγάς του 2018 με τον Τραμπ είχε αιτία του τον προστατευτισμό που εισήγαγε στην αγορά ο αμερικανός πρόεδρος και λειτούργησε υπέρ των αμερικανικών προϊόντων, ωστόσο φόρτωσε με δασμούς τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τρίτες χώρες. Τότε οι Κοχ, όπως είχαν γράψει τα Μέσα, είχαν αντιδράσει επειδή θα τους κόστιζε πολύ η χρήση τέτοιων βεβαρημένων πρώτων υλών από τις βιομηχανίες τους και είχαν διαθέσει πακτωλό χρήματος στα αμερικανικά μίντια με σκοπό να προπαγανδίσουν τα οφέλη του ελευθέρου εμπορίου μήπως και να επιτύχουν άρση των τραμπικών μέτρων.

Ο Τσαρλς Κοχ είναι σήμερα δισεκατομμυριούχος, ο 15ος πλουσιότερος Αμερικανός σύμφωνα με το Forbes, ενώ ο Ντέιβιντ, δισεκατομμυριούχος και εκείνος όταν ήταν εν ζωή, εγκατέλειψε τον μάταιο κόσμο μας το καλοκαίρι του 2019 και κηδεύτηκε χωρίς περιττά δολάρια στις τσέπες του.

Το πατρικό εργοστασιακό κληροδότημα στο Γουιτσίτα του Κάνσας μετατράπηκε στα χέρια των αδελφών Κοχ σε παγκόσμιο γίγαντα πετροχημικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Στις βιομηχανίες τους δουλεύουν περί τις 130.000 εργάτες και παράγουν από εξαρτήματα iPhone μέχρι χαρτοπετσέτες.Η βιομηχανική δραστηριότητά τους, πάντως, έμεινε εμβληματική στην Αμερική, και από την καλή και από την ανάποδη.

Επί δεκαετίες οι Κοχ «με τον παρά τους» συνετέλεσαν ώστε να στραφεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεξιότερα και έτσι να έλθει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ασχέτως αν μάλωσαν μαζί του κατόπιν. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, από πλευράς τους, τους είχαν επανειλημμένως καταγγείλει ως ρυπαίνοντες, ενώ οι ίδιοι αρνήθηκαν έως και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Αυτά αναφέρονται ώστε να έχουμε πλήρη την εικόνα και να αντιληφθούμε το μέγεθος της αλλαγής που έχει συντελεσθεί πια. Ποιας αλλαγής; Τώρα ο Τσαρλς έδωσε μία συνέντευξη στη συντηρητική Wall Street Journal και διατείνεται ότι λυπάται για τον διχασμό που δημιουργήθηκε στην Αμερική, λυπάται που και ο ίδιος συνέβαλε ώστε να δημιουργηθεί. Είναι 85 ετών σήμερα, ωστόσο επιθυμεί να «χτίσει γέφυρες», όπως λέει.

Εκανε μεγάλες δηλώσεις. Αποφάσισε, λέει, να αφιερωθεί στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα των ΗΠΑ, όπως είναι η φτώχεια και η ανισότητα, η έλλειψη στέγης, τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα, κ.ά. Εξέδωσε και βιβλίο στο οποίο περιγράφει τη μετάνοιά του (που υπήρξε… ρυπαίνων καπιταλιστής) διατυπώνοντας ένα «μερικό mea culpa», δηλώνοντας ότι θέλει να μεταβληθεί σε «ενοποιητή» της πατρίδας του, αφού η επιτυχία δεν είναι τίποτε άλλο από την «ένωση διαφορετικών ανθρώπων πίσω από έναν κοινό στόχο».

Ο Τσαρλς βρήκε το κουράγιο να συγχαρεί και τον νικητή των προεδρικών εκλογών Τζο Μπάιντεν, λέγοντας επιπροσθέτως ότι θέλει να συνεργαστούν «σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...