916
Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας προσέφερε -για ακόμη μία φορά- καλύψη στον αθυρόστομο υπουργό του | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στο αψύ ύφος των Σφακιανών απέδωσε ο Τσίπρας την προσβολή Πολάκη σε Κυμπουρόπουλο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 13:18
Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας προσέφερε -για ακόμη μία φορά- καλύψη στον αθυρόστομο υπουργό του
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στο αψύ ύφος των Σφακιανών απέδωσε ο Τσίπρας την προσβολή Πολάκη σε Κυμπουρόπουλο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 13:18

Λεπτά μόλις μετά την ανακοίνωση Μητσοτάκη ότι καταθέτει πρόταση μομφής κατά του ο Παύλου Πολάκη για την αήθη επίθεση στο Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει.

Παρά όμως τις δηλώσεις αποδοκιμασίας της προσβλητικής δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ακόμα και από συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Νίκος Φίλης και ο Στέλιος Κούλογλου), ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε λέξη να πει για τον υπουργό του και καλύποντάς τον για μία ακόμη φορά, απέδωσε το αμετροεπές των λεγομένων του στο… αψύ ύφος των Σφακιανών!

Ο κ. Τσίπρας σήκωσε μάλιστα και το γάντι, ανακοινώνοντας στο Σώμα ότι οποτεδήποτε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού της κυβέρνησής του, θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την κυβέρνησή του, ώστε να συρθεί όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης και «να τα πούμε όλα».

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι προσπαθεί να «δραπετεύσει» από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί του για τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, καταφεύγοντας σε ένα σπάνιο και πρωτοφανή «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό», όπως χαρακτήρισε την προαναγγελία της πρότασης δυσπιστίας κατά Πολάκη.

“Είναι προφανές ότι επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα και επιχειρεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας αν το ύφος του κ. Πολάκη είναι καλό ή κακό, αν είναι ευγενής ή αγενής καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει όπως φαίνεται -καθώς είναι κοντοχωριανός -το ύφος το αψύ των Σφακιανών και θέλει να συζητάμε για αυτό όχι για τα επιδόματα που θέλετε να καταργήσετε, όχι για το δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε , όχι για την οικονομία που βγαίνει από την κρίση, όχι για τα θαλασσοδάνεια που θέλετε να κουκουλώσετε. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον Πρωθυπουργό απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιμένει να καλύπτει τον κ. Πολάκη. Επικαλέστηκε μάλιστα την δημόσια αποδοκιμασία Πολάκη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που τόνισε νωρίτερα ότι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας «δεν εκπροσωπεί το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ».

Η δήλωση Φίλη

«Θα αναφερθώ σε ένα θέμα με το οποίο νομίζω ότι εκφράζω διερμηνεύοντας τα αισθήματα και τις απόψεις των συναδέλφων, είναι μια προσωπική μου πρωτοβουλία. Αναφέρομαι στο θέμα που προέκυψε με τις απόψεις του συναδέλφου, του κ. Πολάκη. Πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του, με όσα είπε, και αδικεί και το έργο του το κυβερνητικό, που είναι σημαντικό στον τομέα της υγείας. Δεν εκπροσωπεί βεβαίως με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπροσωπεί επίσης, αλλά αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης, να ενισχύσει τον αγώνα των οικογενειών τους και των ίδιων των ΑμεΑ για μια, κατά το δυνατόν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας. Και πιστεύω ότι πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του».

Το ύφος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι ακριβώς αυτό που υπονομεύει το ήθος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας απαντώντας στις δικαιολογίες του κ. Τσίπρα για την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού του, για να προσθέσει: «έχετε υποχρέωση να τον αποπέμψετε απο την κοινοβουλευτική σας ομάδα».

Λίγο αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση της Πειραιώς για την κάλυψη Τσίπρα στον Παύλο Πολάκη:

«Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να απομακρύνει τον χυδαίο και φαύλο Παύλο Πολάκη. Αντ’ αυτού επέλεξε να τον καλύψει πλήρως. Πήγε στη Βουλή για να επιβεβαιώσει ότι ηγείται της κυβέρνησης των Πολάκηδων και όχι των πολλών.

Ας ετοιμάζει από τώρα την απολογία του. Για τα ψέματα, τους φόρους, τις εθνικές υποχωρήσεις, την υπονόμευση των θεσμών και πάνω απ’ όλα για τη χυδαιότητα, τον διχαστικό λόγο και την τοξικότητα με τα οποία σημάδεψε τη δημόσια ζωή».

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τζαβάρας στην απάντησή του προς τον Πρωθυπουργό:

«Δεν θα το περίμενε ποτέ κανένας για σας, μετά τη δήλωση του εισηγητή σας, Νίκου Φίλη, από του βήματος της Βουλής, ότι η συμπεριφορά του Πολάκη δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος που πρέπει να υπηρετούμε σε αυτή την αίθουσα, να ταυτιστείτε απόλυτα με αυτόν τον άνθρωπο. Έναν πολιτικό που συστηματικά παραβιάζει όλες τις αρχές της Δημοκρατίας, της ηθικής, της πολιτικής, του Συντάγματος που έχουν αναγορεύσει όχι απλώς ως αξία αλλά ως αυταξία τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του.

»Αυτή ακριβώς η καταφορά που έκανε ο κ. Πολάκης παραβιάζει την αξία του ανθρώπου, αυτό που έκανε -να στραφεί εναντίον ενός ανθρώπου που είναι αγωνιστής της ζωής, που προσπάθησε και κατάφερε να υπερνικήσει τις φυσικές του αδυναμίες και να ανακηρυχθεί πρωταθλητής στον αγώνα που δίνει σήμερα η Ελλάδα για να αναγορεύσει και να ανακηρύξει εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-, δεν νομίζω ότι έχετε το δικαίωμα να την καλύψετε.

»Δεν νομίζω ότι έχετε το δικαίωμα να την καλύψετε κάτω από αυτή την πρόκληση δήθεν ότι ταυτίζεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός που έχει την άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, με αυτόν τον άνθρωπο και κυρίως μάλιστα επιστρατεύοντας ένα επιχείρημα που δεν είναι απλώς δικολαβίστικο, αλλά παραβιάζει τους κανόνες κάθε λογικής

»Είπατε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ένα ξεχωριστό ύφος. Αυτός ο άνθρωπος και το ύφος του, μας είπατε, ότι είναι δύο διαφορετικά και ξεχωριστά πράγματα. Όχι, κύριε πρωθυπουργέ. Ο άνθρωπος είναι το ύφος του. Μπορεί κάθε ένας από μας να μην είναι ιδιοφυής, όμως, είναι αναπότρεπτο να είναι ιδιο – υφής. Ο καθένας από εμάς είναι το ύφος του.

Και το ύφος του όχι απλώς υπονομεύει τις αξίες της Δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της αξιοπρέπειας για την οποία αγωνιζόσασταν στις πλατείες κάποτε, έχετε δημοκρατική υποχρέωση, αλλά είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού που απορρέει από το ίδιο το όνομα της ανθρωπιάς, να τον αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...