544
Ο Στίβεν Φράι συνηγορεί σε κάθε ευκαιρία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα | CreativeProtagon

Στίβεν Φράι: «Δημιουργήστε εικονικά Ελγίνεια και επιστρέψτε τα πραγματικά»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 14:12
Ο Στίβεν Φράι συνηγορεί σε κάθε ευκαιρία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα
|CreativeProtagon

Στίβεν Φράι: «Δημιουργήστε εικονικά Ελγίνεια και επιστρέψτε τα πραγματικά»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 14:12

Προτείνοντας έναν τρόπο για να αντιμετωπιστεί η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, ο γνωστός φιλέλληνας ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι ζήτησε να επιστραφούν τα Γλυπτά στην πατρίδα τους και να αντικατασταθούν στο Βρετανικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται, με αντίγραφα, σε συνδυασμό με μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, γράφει στους The Times η Βαλεντάιν Λόου.

Τα Γλυπτά, τα οποία χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, είχε αρπάξει από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Ελγιν και 11ος κόμης του Κινκάρντιν, γνωστός ως λόρδος Ελγιν, ο οποίος διορίστηκε το 1799 πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Υψηλή Πύλη, στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά έστειλε ένα συνεργείο στην Αθήνα να σχεδιάσει τα μνημεία και να φτιάξει εκμαγεία για τη διακόσμηση της βίλας του στη Σκοτία. Η εύνοια του σουλτάνου, ωστόσο, και τα άφθονα δώρα στους Τούρκους της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης επέτρεψαν στον Ελγιν να τα αφαιρέσει και να τα μεταφέρει στην πατρίδα του.

Ο 64χρονος Στίβεν Φράι, ο οποίος έχει γράψει μια σειρά βιβλίων που αφηγούνται τους ελληνικούς μύθους, είπε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα θα ήταν μια «λεπτή» χειρονομία (σσ: «classy» η αγγλική λέξη που χρησιμοποίησε) από τη Βρετανία, γράφουν οι Times.

Ο Φράι υποστήριξε ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να φτιάξει αντίγραφα, ενώ μέσω εικονικής πραγματικότητας, δημιουργημένης από υπολογιστή, θα μπορούσε να δείχνει στους επισκέπτες του πώς μεταφέρθηκαν τα πρωτότυπα πίσω στην Αθήνα.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, ζητάει εδώ και χρόνια την επιστροφή των Γλυπτών. Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον υποστήριξε στους Times ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να βγει κερδισμένο από την επιστροφή των πρωτότυπων Γλυπτών στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως δημιουργήσει υψηλής ποιότητας μαρμάρινα αντίγραφά τους, πράγμα εφικτό με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα.

Μιλώντας στο podcast «How to Wow» του Κρις Ιβανς, Στίβεν Φράι είπε: «Εχω αυτό το πάθος να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα… εκεί όπου ανήκουν. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτό και ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι λένε “Τα προσέχαμε” και σίγουρα είναι αλήθεια ότι τα φροντίσαμε, αλλά θα ήταν μια πολύ λεπτή κίνηση».

Τα πρωτότυπα Γλυπτά, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ακριβή αντίγραφα, είπε ο Φράι: «Μπορείς να κάνεις τα εκμαγεία τους και τώρα με τα λέιζερ μπορείς να τα τελειοποιήσεις».

»Ετσι, το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει μια εμπειρία του Παρθενώνα, να μπαίνεις και να βλέπεις αυτή την υπέροχη εικονική τεχνολογία χρησιμοποιώντας κράνη AR ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να φορέσεις, και να βλέπεις πώς αναπαράχθηκαν τέλεια τα πρωτότυπα, να βλέπεις να τα πακετάρουν και να τα βάζουν στο τρένο».

Οπως είπε ο Φράι στο podcast, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τρισδιάστατα τη διαδικασία αποστολής των Γλυπτών και το ταξίδι τους διαμέσου της Ευρώπης για να φθάσουν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα, όπου θα τύχουν ενθουσιώδους υποδοχής.

«Σας υπόσχομαι ότι ένα εκατομμύριο Αθηναίοι θα βγουν στον δρόμο για να τα καλωσορίσουν. Σημαίνουν τόσο πολλά για τους Ελληνες, είναι μέρος της φύσης αυτού που είναι η Αθήνα. “Θα ήταν μια πολύ λεπτή χειρονομία και η Βρετανία δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο διεθνώς εδώ και αρκετό καιρό”», δήλωσε ο βρετανός φιλέλληνας, ο οποίος τιμήθηκε τον περασμένο Απρίλιο για το έργο του με την απονομή του παρασήμου του Τάγματος του Φοίνικος, με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...