483
Ο Σαντάμ Χαφτάρ ποζάρει με τον τούρκο υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ - Γεννημένος το 1991, ο νεότερος γιος του στρατάρχη Χαφτάρ είναι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και διοικητής της Ταξιαρχίας Τάρεκ Μπεν Ζεγιάντ | Χ/LibyaReview

Στην Πόλη ο (επιτελάρχης) γιος του Χαφτάρ – στην Αθήνα αξιωματικοί του για εκπαίδευση

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2025, 11:57
Ο Σαντάμ Χαφτάρ ποζάρει με τον τούρκο υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ - Γεννημένος το 1991, ο νεότερος γιος του στρατάρχη Χαφτάρ είναι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και διοικητής της Ταξιαρχίας Τάρεκ Μπεν Ζεγιάντ
|Χ/LibyaReview

Στην Πόλη ο (επιτελάρχης) γιος του Χαφτάρ – στην Αθήνα αξιωματικοί του για εκπαίδευση

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2025, 11:57

Την ώρα που ο εκ των υιών του στρατάρχη Χαφτάρ –και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA)– Σαντάμ Χαφτάρ, είχε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο υπουργό Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ (δείτε τη σχετική ανάρτηση κάτω), στην Αθήνα ετοιμάζονταν να έρθουν για… εκπαίδευση οι πρώτοι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης –σε μία εξέλιξη που έρχεται ως απότοκο της πρόσφατης επίσκεψης στη Βεγγάζη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και τη συνάντηση που είχε με τον Χαλίφα Χαφτάρ και τους γιους του.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι στρατιωτικοί του Χαφτάρ έρχονται στη χώρα μας την Τετάρτη για εκπαίδευση σε ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Στη συνάντηση της Βεγγάζης (φωτογραφία κάτω) ο κ. Γεραπετρίτης είχε ως «χαρτί» επαναπροσέγγισης με τον κυρίαρχο της ανατολικής Λιβύης πολέμαρχο, ένα πολύπλευρο πακέτο πρακτικής βοήθειας.

Τι είπαν Γεραπετρίτης - Χαφτάρ για μεταναστευτικό και τουρκολιβυκό μνημόνιο - Για θετικά βήματα που χρειάζονται καθημερινή επιβεβαίωση, μιλά η Αθήνα

Και παρ’ όλο που, όπως σημειώνεται, η πλευρά Χαφτάρ έχει υπογράψει συμφωνίες εκπαίδευσης στρατιωτικών και με την Τουρκία, η εμπλοκή της Ελλάδας εκτιμάται ως σημαντική εξέλιξη, ενώ η ταχεία εκδίπλωση των συμφωνηθέντων –με την άφιξη στην Αθήνα των πρώτων στρατιωτικών– αναδεικνύει την πρόοδο που είχαν οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Θυμηθείτε για το ίδιο θέμα:

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», το ελληνικό πακέτο βοήθειας στον Χαφτάρ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού των δυνάμεων ακτοφυλακής της ανατολικής Λιβύης για νηοψίες ύποπτων πλοίων (VBSS) και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR).

Κατά την ίδια πηγή, ο Χαφτάρ εμφανίζεται να έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ελλάδας στη συντήρηση παλαιών επιχειρησιακών σκαφών –κυρίως ακτοφυλακίδων– καθώς επίσης οχήματα για περιπολίες στα χερσαία σύνορα της ανατολικής Λιβύης με την Αίγυπτο και το Σουδάν, προκειμένου να ελεγχθεί η δράση των λαθροδιακινητών στην περιοχή.

Πέρα από την προσέγγιση με τον στρατάρχη της Βεγγάζης και με δεδομένη την αμετακίνητη προσήλωση της προσωρινής –και διεθνώς αναγνωρισμένης– κυβέρνησης της Τρίπολης στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στο υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται και «η πλήρως τεκμηριωμένη, βασισμένη σε στερεά και αμιγώς νομικά επιχειρήματα», απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης.

Η Ελλάδα θα απαντήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πλήρη τεκμηρίωση, με στέρεα και αμιγώς νομικά επιχειρήματα, προανήγγειλαν διπλωματικές πηγές, διαμηνύοντας παράλληλα ότι ουδεμία συνεννόηση, τεχνική ή πολιτική, για οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι δυνατή, όσο υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Πώς να συζητήσεις αν δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για το διεθνές Δίκαιο;», διερωτώνταν οι ίδιες πηγές, με την παράλληλη επισήμανση ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται κανένα τετελεσμένο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...