416
To πρωτοσέλιδο της λαϊκής Sun υπενθυμίζει στους Βρετανούς ότι ο Τζόνσον υπονόμευσε την υγεία του, επιμένοντας να δουλεύει. «Εμεινε στη δουλειά για σας, τώρα προσευχηθείτε στο σπίτι για αυτόν» | The Sun/CreativeProtagon

Φόβοι για κενό εξουσίας καθώς ο Τζόνσον παραμένει στην εντατική

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 11:19
To πρωτοσέλιδο της λαϊκής Sun υπενθυμίζει στους Βρετανούς ότι ο Τζόνσον υπονόμευσε την υγεία του, επιμένοντας να δουλεύει. «Εμεινε στη δουλειά για σας, τώρα προσευχηθείτε στο σπίτι για αυτόν»
|The Sun/CreativeProtagon

Φόβοι για κενό εξουσίας καθώς ο Τζόνσον παραμένει στην εντατική

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 11:19

Το πρωί της Τετάρτης ο Ντόμινικ Ράαμπ έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν ότι οι οδηγίες που του έχει δώσει ο Μπόρις Τζόνσον είναι σαφείς, ότι θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό «για όσο χρειάζεται» και πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα υπό αναθεώρηση το lockdown που έχει επιβληθεί ώστε να ανασχεθεί η διασπορά του κορονοϊού στη Βρετανία.

Ομως το γεγονός ότι ο 55χρονος Τζόνσον πέρασε μια δεύτερη νύχτα στην εντατική του νοσοκομείου «Σεντ Τόμας» στο Λονδίνο –είχε εισαχθεί εσπευσμένα τη Δευτέρα στη ΜΕΘ για να αντιμετωπιστούν τα επίμονα συμπτώματα της Covid-19– συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία για κενό εξουσίας στη Βρετανία στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της, ενώ δηλαδή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υγειονομική και οικονομική κρίση επικών διαστάσεων.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του Guardian την Τετάρτη, που επεσήμανε ότι ο Ράαμπ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση του υπουργικού συμβουλίου και ενώ η Βρετανία μετρά εκατοντάδες νεκρούς από τον κορονοϊό κάθε μέρα.

Ο υπουργός Υγείας Εντουαρντ Αργκαρ διαβεβαίωσε πάντως ότι ο νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του «Σεντ Τόμας» πρωθυπουργός είναι ευδιάθετος, με την υγεία του σε σταθερή κατάσταση.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι «ο μαχητής Τζόνσον» είναι υπό τη συνήθη θεραπεία με οξυγόνο και αναπνέει χωρίς μηχανική υποβοήθηση. Ο Ράαμπ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πέρα από το ότι ο πρωθυπουργός δεν πάσχει από πνευμονία, ενώ δεν έγινε γνωστό αν αντιμετωπίζει και κάποια άλλη, δευτερεύουσα λοίμωξη.

Οσο για τον χρόνο παραμονής του πρωθυπουργού σε αυξημένη φροντίδα, την Τρίτη γινόταν λόγος και για δεύτερη βραδιά στην εντατική. Με δεδομένο ότι αυτό συνέβη, θα πρέπει να αναμένουμε νεότερες εκτιμήσεις και οδηγίες από το ιατρικό προσωπικό. Για την έξοδο από το νοσοκομείο, μάλλον θα περιμένουμε περισσότερο.

Πάντως η ασθένεια του πρωθυπουργού, που αναγκάζει την κυβέρνηση να λειτουργήσει ως συλλογικό όργανο απόντος του επικεφαλής της, αναθεωρεί και τα σχέδια για την άρση της καραντίνας.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι τη προσεχή Δευτέρα θα γινόταν η πρώτη σύσκεψη για την απόφαση να χαλαρώσουν κάποιοι περιορισμοί, που τυπικά λήγουν στις 13 Απριλίου.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πάντως την Τετάρτη ότι «τα επιστημονικά δεδομένα δεν μας επιτρέπουν ακόμη να πάρουμε μια απόφαση». Ο Αργκαρ είπε μάλιστα ότι θα πρέπει πρώτα να περάσουμε την κορύφωση «πριν σκεφτούμε να κάνουμε αλλαγές» για να προσθέσει ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε θα φτάσουμε στο peak».

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στα βρετανικά νοσοκομεία από την Covid-19 είχε αυξηθεί κατά 786, σε 6.159 ως το απόγευμα της Τρίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...