438
Παραθεριστής παρακολουθεί το πυροσβεστικό ελικόπτερο να αντλεί νερό για να σβήσει τη φωτιά στην Εύβοια. Μια αλλόκοτη σκηνή την οποία θα πρέπει δυστυχώς να συνηθίσουμε | REUTERS/Marco Trujillo

Στη Μεσόγειο το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 15:35
Παραθεριστής παρακολουθεί το πυροσβεστικό ελικόπτερο να αντλεί νερό για να σβήσει τη φωτιά στην Εύβοια. Μια αλλόκοτη σκηνή την οποία θα πρέπει δυστυχώς να συνηθίσουμε
| REUTERS/Marco Trujillo

Στη Μεσόγειο το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 15:35

Στον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για το κλίμα και την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, η Repubblica επικέντρωσε στα μείζονα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί και τα οποία με το πέρασμα του χρόνου θα παροξυνθούν στην Ιταλία, ιδίως στον Νότο, αλλά και συνολικά στη Μεσόγειο, δηλαδή και στη δική μας χώρα.

Η θερμοκρασία θα αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, γράφει το ιταλικό Μέσο. Και οι καύσωνες θα είναι οπωσδήποτε περισσότεροι. Στη δε Μεσόγειο, και στη Δύση και στην Ανατολή, θα σταματήσει η βροχόπτωση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αφού η στάθμη της βροχής θα μειωθεί πολύ. Αντιθέτως, τα πελάγη της Μεσογείου θα φουσκώσουν και τα νερά τους θα κατακλύσουν την ξηρά. Αυτό θα γίνει βαθμιαία, θα είναι ένα κλιμακούμενο φαινόμενο.

Είναι πολύ ανησυχητικό το σενάριο του ΟΗΕ σχολίασαν οι Ιταλοί. Και αφορά τον αγαπημένο μας τόπο, τη Μεσόγειο. Ετσι πήγαν και ρώτησαν ειδικούς. Βρήκαν στην Μπολόνια τον κλιματολόγο Αντόνιο Ναβάρα που τους εξήγησε το θέμα: «Επιβεβαιώθηκε ότι η Μεσόγειος είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή, στα όρια μεταξύ των τροπικών περιοχών και εκείνων με τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Ναι, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν, όμως τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα».

Γιατί όλα αυτά και τόσο απότομα; «Η έκταση της αλλαγής θα εξαρτηθεί από το διοξείδιο του άνθρακα που ρίχνουμε στην ατμόσφαιρα και από τη σχετική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης».

Ο ΟΗΕ απεφάνθη ότι τα θερμόμετρα στη Μεσόγειο θα ανεβάσουν δύο βαθμούς θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 20%, αν η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Σε περισσότερους βαθμούς υπερθέρμανσης της Γης, στη Μεσόγειο θα υπάρξουν φαινόμενα ξηρασίας και ερήμωσης που ευνοούν όλο και περισσότερο το ξέσπασμα πυρκαγιών τους θερινούς μήνες.

Τις φωτιές τις βλέπουμε και σήμερα, σχολίασε η Repubblica, αν και η υπερθέρμανση είναι «μόλις» 1,1 βαθμό.

Ο Ναβάρα είπε ότι η έκθεση του ΟΗΕ είναι διδακτική. Μας λέει ότι ακόμα και αν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές ρύπων, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη θερμοκρασία της Γης. «Θα συμβεί λοιπόν η κλιματική αλλαγή, ο πλανήτης μας θα ζεσταθεί, αλλά πόσο ακριβώς, αυτό θα εξαρτηθεί από τις εκπομπές των ρύπων τα επόμενα 60 χρόνια». Ο κλιματολόγος θεωρεί μη αναστρέψιμη τη διαδικασία της υπερθέρμανσης, οπότε μίλησε για «πολιτικές προσαρμογής, ικανές να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της έκθεσης του ΟΗΕ, οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν είπε και ο Ρικάρντο Βαλεντίνι, δασολόγος: «Οι κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει ότι υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, πρέπει τώρα να ενεργήσουν ανάλογα. Υστερα από αυτήν την έκθεση, η πολιτική αδράνεια θα ήταν αδιανόητη. Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο από την ανάλυση και την κατάθεση των δεδομένων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...