299
Ο Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ | Brendan Smialowski/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν για το κλίμα: Αμεση δράση από κοινού για την προστασία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2021, 16:51
Ο Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
|Brendan Smialowski/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν για το κλίμα: Αμεση δράση από κοινού για την προστασία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2021, 16:51

Ο κόσμος «δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί την υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων για το κλίμα», μετά τη δημοσίευση της νέας έκθεσης-σοκ των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

«Η στιγμή αυτή απαιτεί από τους παγκόσμιους ηγέτες, τον ιδιωτικό τομέα και τα άτομα να δράσουν κατεπειγόντως από κοινού και να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας και το μέλλον μας στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και πέραν αυτής», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, 10 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν, ενώ οι άνθρωποι είναι «ασυζητητί» υπεύθυνοι για τις κλιματικές διαταραχές και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν θέλουν να περιορίσουν τις καταστροφές.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό όλες οι χώρες και κυρίως οι μεγάλες οικονομίες, να κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη διάρκεια αυτής της κρίσιμης δεκαετίας των χρόνων του 2020 για να βάλουν τον κόσμο σε μια πορεία που να καθιστά εφικτό το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί σε μια μείωση κατά 50-52% των εκπομπών» των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «το 2030 σε σχέση με το επίπεδο του 2005 και έδωσαν εντολή σε όλη την ομοσπονδιακή διοίκηση να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ενα από τα πρώτα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο, αφορούσε την επιστροφή της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News