539
Ραντεβού διαρκείας με τις πυροσβεστικές μάνικες είχαν εφέτος οι μεσογειακοί λαοί | CreativeProtagon

Να γιατί η Μεσόγειος πλέον (ανα)φλέγεται!

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2021, 09:00
Ραντεβού διαρκείας με τις πυροσβεστικές μάνικες είχαν εφέτος οι μεσογειακοί λαοί
|CreativeProtagon

Να γιατί η Μεσόγειος πλέον (ανα)φλέγεται!

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2021, 09:00

«Η Ολυμπιακή Φλόγα καίει πάντα στο Τόκιο, αλλά στην κοιτίδα της καίνε πυρκαγιές επικίνδυνες που γλείφουν τον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες» έγραψε η ιταλική Repubblica για την καταστροφή που συντελείται στην Ελλάδα. «Αυτές τις ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών. Φαίνεται σχεδόν σαν ένα μήνυμα από την Ιστορία, μία υπενθύμιση της κλιματικής κρίσης. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα αλλάξει το μέλλον μας είναι παντού παρούσα, εδώ και τώρα».

Αλλά τα ίδια συμβαίνουν και στα γειτονικά μας κράτη, που όλα τους τα βρέχει η Μεσόγειος. «Καίγεται ολόκληρη η Μεσόγειος! Τα δάση της Σαρδηνίας και της Σικελίας, η Πεσκάρα, τα κυπριακά βουνά, η Αλβανία, η Μακεδονία (σ.σ.: άνευ προσδιορισμού), η Τουρκία». Ο ιταλός συντάκτης περιέγραψε τις «εντυπωσιακές εικόνες» των τουριστών που για να σωθούν εγκατέλειψαν δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα και μάλιστα διά θαλάσσης: «Οι σκηνές από την Αλικαρνασσό επαναλαμβάνονται τώρα στην Ελλάδα».

Την περιγραφή των γεγονότων των πυρκαγιών ακολούθησε η προσπάθεια εξήγησης του φαινομένου: «Οι φωτιές είναι περισσότερες από 150 στην Ελλάδα. Ολες τους αναπτύχθηκαν ύστερα από μία εβδομάδα πολύ υψηλών θερμοκρασιών και οφείλονται στο αμείλικτο κύμα καύσωνα. Είναι σαν αυτές που έχουμε ήδη δει στον Καναδά και στη Σιβηρία».

Ο Ιταλός έγραψε ότι το βασικό πρόβλημα του εφετινού «καυτού καλοκαιριού» είναι ότι τα κύματα του καύσωνα παραμένουν σε ήδη ξηρές περιοχές και οι καυτοί άνεμοι εξαπλώνουν τις φλόγες.

Για να εδραιώσει τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τα αίτια των εφετινών μεγάλων πυρκαγιών, ο συντάκτης συνομίλησε με τον ειδικό για τον κλίμα καθηγητή Φυσικής Αντονέλο Παζίνι: «Δεν είναι εύκολο να αποδοθεί στην υπερθέρμανση οποιοδήποτε συμβάν», εξηγήθηκε αμέσως ο φυσικός, «ωστόσο η υπερθέρμανση επεξέτεινε βορείως την τροπική ισημερινή κυκλοφορία». Δηλαδή;

Φλόγες και καπνός ανεβαίνουν από τα βουνά στο χωριό Ορχανίγιε, στη Μαρμαρίδα, στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας. REUTERS/Umit Bektas

«Η κυκλοφορία αέρος στη Μεσόγειο έχει αλλάξει. Πριν υπήρχε ο αντικυκλώνας των Αζορών, τώρα υπάρχουν αφρικανικοί  αντικυκλώνες, μεγαλύτερης θερμοκρασίας, που φέρνουν στη Μεσόγειο εντονότερα κύματα καύσωνα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε αυτό το φαινόμενο που προκαλεί ακραία φαινόμενα όχι μόνο ζέστης, αλλά και βροχόπτωσης».

Η κλιματική κρίση αφορά και τους ανέμους. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι –της Σαχάρας σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ευρώπη, της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής σε ό,τι αφορά εμάς και τα Βαλκάνια– ήταν πολύ επίμονοι το εφετινό θέρος επισήμανε ο καθηγητής: «Αυτοί οι καυτοί άνεμοι εγκυμονούν πυρκαγιές». Και οι επιστήμονες από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, η οποία ασχολείται με την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών φαινομένων, ανέφεραν ότι στη Μεσόγειο η κλιματική αλλαγή κάνει πλέον τα κύματα του καύσωνα πιο επικίνδυνα.

Επιπλέον, οι παραγόμενοι από την καύση κάθε είδους υλικών ρύποι αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης ακόμη και για την ίδια τη θάλασσα της Μεσογείου, αφού στον πυθμένα της, τελικά, καθιζάνουν.

Ο συντάκτης της Repubblica έκλεισε το κείμενό του υπενθυμίζοντας το ελληνικό ρεκόρ ζέστης (47,5 βαθμοί Κελσίου, Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής) το οποίο απειλήθηκε εφέτος από τη ζέστη του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (47,1 βαθμοί Κελσίου). Επίσης, έγραψε ότι πρέπει όλοι οι μεσογειακοί Ευρωπαίοι να προετοιμαστούμε καταλλήλως, αφού από την ερχόμενη Δευτέρα θα υποστούμε ένα καινούργιο κύμα καύσωνα που θα το φέρει και πάλι στα μέρη μας ο νοτιοδυτικός βορειοαφρικανικός σιρόκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...