296
Δορυφορική φωτογραφία της NASA από τις 8 Αυγούστου που δείχνει δεκάδες εστίες φωτιάς στα δάση της Γιακουτίας | NASA Earth Observatory

Ο καπνός από τις φωτιές στη Σιβηρία έφτασε στον Βόρειο Πόλο

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 16:24
Δορυφορική φωτογραφία της NASA από τις 8 Αυγούστου που δείχνει δεκάδες εστίες φωτιάς στα δάση της Γιακουτίας
|NASA Earth Observatory

Ο καπνός από τις φωτιές στη Σιβηρία έφτασε στον Βόρειο Πόλο

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 16:24

Οι δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη Σιβηρία εξακολουθούν να μαίνονται, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, και πλέον έχουν τέτοια έκταση ώστε ο καπνός τους να έχει φθάσει στο Βόρειο Πόλο, σύμφωνα με τη NASA.

Μια από τις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η απέραντη και αραιοκατοικημένη Γιακουτία (23 φορές μεγαλύτερη σε έκταση από την Ελλάδα με μόλις το 10% του πληθυσμού), όπου η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται με τάση αύξησης του αριθμού και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών.

Περισσότερα από 34 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καίγονται εκεί αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων και σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες και η πρόσβαση σ’ αυτές είναι δύσκολη. Ένα πυκνό στρώμα καπνού απλώνεται σε εκτεταμένες ζώνες, διευκρίνισαν οι ρωσικές Αρχές.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, η NASA ανέφερε πως ο καπνός από τις πυρκαγιές στη Γιακουτία διέσχισε πάνω από 3.000 χιλιόμετρα για να φθάσει στον Βόρειο Πόλο, κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά.

Η NASA πρόσθεσε ότι πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές είχε καλύψει στις 6 Αυγούστου το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας, όπως φαινόταν από τις δορυφορικές φωτογραφίες.

Οι πυροσβέστες και οι τοπικές αρχές ανέφεραν τον Ιούλιο στο AFP πως έχουν ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, εξοπλισμό και άλλους πόρους για να αντιμετωπίσουν την έκταση των πυρκαγιών.

Οι οικολόγοι, από την πλευρά τους, ρίχνουν ευθύνες στη ρωσική πολιτική για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και ιδίως σε κυβερνητικό διάταγμα του 2015 που επιτρέπει στις τοπικές Αρχές να μην επεμβαίνουν στις πυρκαγιές αν το κόστος για την κατάσβεσή τους υπεβαίνει τις ζημιές που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Γιαροσένκο, ειδικό της Greenpeace στη Ρωσία, οι πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει από την 1η Ιανουαρίου 149,6 εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα, ενώ πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά μετά το 2012. Πρόκειται για μια έκταση που φτάνει τα 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μεγαλύτερη δηλαδή και από όλη την Ελλάδα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...