205
Διεμφυλικό άτομο ποζάρει με φόντο τη Βουλή της Γερμανίας | Jörg Carstensen/picture alliance via Getty Images

Και επισήμως τρίτο φύλο στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 16:11
Διεμφυλικό άτομο ποζάρει με φόντο τη Βουλή της Γερμανίας
|Jörg Carstensen/picture alliance via Getty Images

Και επισήμως τρίτο φύλο στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 16:11

Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική Βουλή ψήφισε ειδικό νομοθέτημα που προβλέπει ότι όποιος αμφισβητεί το φύλο του και τη σχετική καταχώρισή του στους τόμους του ληξιαρχείου μπορεί πλέον να δηλώνει ο ίδιος στον ληξίαρχο ό,τι φύλο επιθυμεί.

Ο «νόμος περί αυτοδιάθεσης» είναι βασική μεταρρύθμιση της τριμερούς κυβέρνησης Σολτς (σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, φιλελεύθεροι) που πέρασε από τη Βουλή με 374 ψήφους υπέρ, 251 κατά και 11 αποχές. Από 1ης Νοεμβρίου 2024 οι ενήλικες μπορούν να αλλάζουν το όνομα και το φύλο τους στα ληξιαρχεία χωρίς άλλες διατυπώσεις. Η μοναδική υποχρέωσή τους είναι γραφειοκρατικής φύσεως, να ειδοποιούν το ληξιαρχείο τρεις μήνες νωρίτερα.

Οι ανήλικοι μπορούν να δηλώσουν ό,τι φύλο (ή μη φύλο) θέλουν, υπό την προϋπόθεση της γονικής έγκρισης. Αν οι γονείς ή οι κηδεμόνες δεν το επιτρέψουν, τα παιδιά μπορούν να απευθυνθούν στο δικαστήριο.

Μετά την επίσημη αλλαγή ονόματος και φύλου δεν θα επιτρέπονται άλλες αλλαγές για ένα ολόκληρο έτος, ενώ οι υπεύθυνοι των γυμναστηρίων θα διατηρήσουν το δικαίωμα να αποφασίζουν εκείνοι ποιος (ή ποια ή ποιο) μπορεί να έχει πρόσβαση στα γυναικεία αποδυτήρια.

Η εφημερίδα Welt έγραψε ότι χάρις σε αυτόν τον νόμο «το φύλο καθίσταται ζήτημα συναισθημάτων και όχι ανατομίας του ανθρώπου». Οι δε χριστιανοδημοκράτες προέβαλαν το επιχείρημα ότι ο νόμος μπορεί να εξωθήσει τους ανηλίκους σε διαδικασίες φυλομετάβασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...