844
| Creative Protagon

Θρίλερ στο Μανχάταν: Πώς επιλέγονται οι ένορκοι στη δίκη του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 19:55

Θρίλερ στο Μανχάταν: Πώς επιλέγονται οι ένορκοι στη δίκη του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 19:55

Ενα βίντεο με Νεοϋορκέζους που πανηγυρίζουν την προεδρική νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020· μια ανάρτηση που περιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ σαν «χαζό»· μια έκκληση να τον «βάλουν φυλακή»: «πειστήρια» που αλίευσε η νομική ομάδα υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά δύσκολης επιλογής των ενόρκων στη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Μανχάταν.

Ο εξονυχιστικός έλεγχος των social media των υποψηφίων ενόρκων από τους δικηγόρους του Τραμπ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς το δικαστήριο προχώρησε στην επιλογή των ενόρκων στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Επτά ένορκοι επελέγησαν, τελικά, ύστερα από ώρες «ανάκρισης», επί δύο ημέρες, ενώ θα χρειαστούν συνολικά 18, συμπεριλαμβανομένων των αναπληρωματικών.

Ο Τραμπ για άλλη μια φορά φάνηκε να δυσκολεύεται να μείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη ζεστή αίθουσα του δικαστηρίου στο Κάτω Μανχάταν. Περιστασιακά χασκογελούσε με ορισμένους υποψήφιους ενόρκους καθώς απαντούσαν σε ερωτήσεις του δικαστή και των δικηγόρων και των δύο πλευρών, προτού τον επαναφέρει στην τάξη το δικαστήριο επειδή μουρμούρισε κάτι σε μια δασκάλα γυμνασίου.

Εκατοντάδες πιθανοί ένορκοι εξετάζονται, καθώς το δικαστήριο εμπλέκεται στη μνημειώδη πρόκληση της επιλογής περισσότερων των 12 ατόμων από τον βαθιά Δημοκρατικό δήμο του Μανχάταν για να αποφασίσουν την τύχη μιας από τις πιο πολωτικές πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, με στόχο τη φερόμενη συγκάλυψη πληρωμών που έγιναν για να εξαγοράσει τη σιωπή μιας πορνόσταρ η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση μαζί του, ενόψει των εκλογών του 2016. Η δίωξη ασκήθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ.

Μια γυναίκα, μηχανικός λογισμικού από τη γειτονιά του Τσέλσι που εργάζεται για την Disney, μια άλλη γυναίκα, από το Χάρλεμ, που εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών σε δημόσιο σχολείο, ένας σύμβουλος Πληροφορικής με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο και δύο άνδρες δικηγόροι ήταν μεταξύ εκείνων που τελικά ορκίστηκαν ως ένορκοι το απόγευμα της Τρίτης 16 Απριλίου. Ενας πωλητής από το Δυτικό Χάρλεμ, με καταγωγή από την Ιρλανδία, διορίστηκε επικεφαλής. Τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους δεν θα δημοσιοποιηθούν, όπως αναφέρουν οι FT.

Οταν ρωτήθηκε για τις απόψεις του για τον Τραμπ, ο σύμβουλος Πληροφορικής, ένας μεσήλικας με μαύρο πουκάμισο και χρυσή γραβάτα, είπε: «Τον βρίσκω συναρπαστικό και μυστηριώδη. Μπαίνει στο δωμάτιο και στρέφει την προσοχή επάνω του, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Ο πρώην πρόεδρος, με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, φάνηκε να χαμογελά στο σχόλιο αυτό.

Νωρίτερα, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν, ο οποίος επιβλέπει την υπόθεση, απέρριψε έναν υποψήφιο ένορκο που είχε δημοσιεύσει μια ανάρτηση με θέμα την ταξιδιωτική απαγόρευση που στόχευε τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, την οποία είχε προτείνει ο Τραμπ ενώ βρισκόταν στην εξουσία. «Πετάξτε τον έξω (από τον Λευκό Οίκο) και κλειδώστε τον (στη φυλακή)» είχε γράψει. Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ο άνδρας είπε ότι δεν εμμένει πλέον σε εκείνη τη δήλωση. Τον έστειλαν σπίτι του έτσι κι αλλιώς.

Ο Μέρτσαν απέρριψε, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των FT, και έναν βιβλιοπώλη από το άνω Γουέστ Σάιντ του Μανχάταν, ο οποίος είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο για τον Τραμπ δημιουργημένο από Τεχνητή Νοημοσύνη, με τίτλο «I’m dumb as fuck» (είμαι τελείως βλάκας ), λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της δίκης. Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ισχυρίστηκαν ότι ο άνδρας είχε επίσης δημοσιεύσει μια ανάρτηση σχετικά με την άλλη ποινική υπόθεση εναντίον του Τραμπ, η οποία αφορά στα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγκο, γράφοντας «κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου».

Ωστόσο, ο Μέρτσαν αρνήθηκε να απορρίψει μια υποψήφια ένορκο που δημοσίευσε ένα βίντεο την ώρα των εκλογών του 2020, με λεζάντα «γίνεται κανονικό πάρτι στην 96η Οδό», το οποίο φαινόταν να παρουσιάζει υποστηρικτές του Μπάιντεν να πανηγυρίζουν στη Νέα Υόρκη. Η ίδια είπε ότι απλώς πάρκαρε το αυτοκίνητό της όταν είδε τη σκηνή και πίστευε «πολύ, πολύ έντονα» ότι θα μπορούσε να είναι αμερόληπτη στη δίκη.

«Το ερώτημα δεν είναι αν κάποιος συμφωνεί με τον πελάτη σας πολιτικά ή όχι» είπε ο Μέρτσαν στη νομική ομάδα του Τραμπ, η οποία είχε προσπαθήσει νωρίτερα να αποσπάσει πληροφορίες για τις πολιτικές απόψεις των υποψηφίων ενόρκων. «Το ερώτημα είναι αν μπορούν ή όχι να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι».

Απομένει να επιλεγούν άλλοι πέντε ένορκοι και περίπου έξι αναπληρωματικοί, ενώ το δικαστήριο δεν θα συνεδριάσει την Τετάρτη 17 Απριλίου. Ο Μέρτσαν είπε ότι περίμενε να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις τη Δευτέρα 22 Απριλίου. Ο Τραμπ έχει παραπονεθεί ότι το πρόγραμμα της δίκης, που θα διεξάγεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα περιορίσει τις μετακινήσεις του στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Σε μια προσπάθεια να μεταδώσει το σκληρό μήνυμά του για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, το βράδυ της Τρίτης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου, ο Τραμπ επισκέφθηκε ένα ψιλικατζίδικο στο Χάρλεμ. Εκεί, το 2022, ο υπάλληλος Χοσέ Αλμπα είχε μαχαιρώσει θανάσιμα έναν άνδρα και είχε κατηγορξθεί από το γραφείο του Εισαγγελέα του Μανχάταν για φόνο, παρότι, σύμφωνα με όσα είχε ο ίδιος ισχυριστεί , βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Αργότερα οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και ο Αλμπα μήνυσε τις Αρχές της πόλης. Η υπόθεση Αλμπα έχει προσελκύσει αρκετούς εξέχοντες πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους Ρεπουμπλικανούς συμμάχους του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...