235
Μη επανδρωμένο μαχητικό της εταιρείας Baykar, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιείται ευρέως από τους Αζέρους στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ | baykardefence

Σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ο Καναδάς

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 10:14
Μη επανδρωμένο μαχητικό της εταιρείας Baykar, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιείται ευρέως από τους Αζέρους στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
|baykardefence

Σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ο Καναδάς

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 10:14

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα ότι διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, στον απόηχο των πληροφοριών ότι το καθεστώς Ερντογάν παραδίδει καναδέζικο στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην εν εξελίξει σύρραξη με την Αρμενία. Ταυτόχρονα, με εντολή του καναδού υπουργού Εξωτερικών, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί, ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες ότι καναδική τεχνολογία χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Με βάση το αυστηρό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών του Καναδά και υπό το φως των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ανέστειλα τις σχετικές άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί καλύτερα η κατάσταση», ανέφερε ο Σαμπανί σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα.

«Ζητάμε να ληφθούν αμέσως μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και επαναλαμβάνουμε ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, τον περασμένο Μάιο η Οτάβα έδωσε άδεια στην καναδέζικη εταιρεία L3Harris Wescam να εξάγει συστήματα απεικόνισης και στόχευσης με αποδέκτη τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκευασμένα από την τουρκική εταιρεία Baykar, στις συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς είχε διακόψει πριν από έναν χρόνο τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Αγκυρας στη Βόρεια Συρία, με στόχο τους κούρδους αντάρτες του ΥPG. Τον Μάιο όμως οι εξαγωγές ξανάρχισαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...