440
Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν σχέδιο για δώρο Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση «τάζει» δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 09:55
Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν σχέδιο για δώρο Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση «τάζει» δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 09:55

Ηταν μια εποχή που η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορούσε τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έδινε επιδόματα αντί για δουλειές. Υπό μία έννοια, είχε δίκιο στην κριτική της, αυτή η εικόνα του φιλεύσπλαχνου Πρωθυπουργού να μοιράζει επιδόματα Δεκέμβρη μήνα μπροστά από το τζάκι του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν κάπως φτηνή. Τώρα όμως είναι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, που μοιράζει επιδόματα-δώρα. Αυτό προκύπτει από το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «Νέων», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζει «δώρο γιορτών στους συνταξιούχους» σε μορφή έκτακτου επιδόματος.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ελένης Στεργίου, η κυβέρνηση εξετάζει «επίδομα-δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά» – ως γνωστόν, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Ιούλιο (εδώ) ευνοούσε κυρίως όσους είχαν υψηλές συντάξεις (εδώ), αφήνοντας επί της ουσίας έξω μια κρίσιμη μάζα χαμηλοσυνταξιούχων. Τώρα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στόχος είναι «να συμπεριληφθεί αυτή η ευάλωτη κοινωνική κατηγορία στο συνολικό έκτακτο πακέτο στήριξης του 2020»

Επισημαίνεται, βέβαια, στο ρεπορτάζ ότι το δώρο θα δοθεί «αναλόγως της πορείας των εσόδων το επόμενο δίμηνο».

Αρμόδιες πηγές τονίζουν στα «Νέα» ότι «οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών τον μήνα Οκτώβριο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου».

Σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν παραλληλισμοί με πρακτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως «το επίδομα, εφόσον οριστικοποιηθεί, θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι “13η σύνταξη”, αλλά ένα εφάπαξ ποσό». Αλλωστε το ύψος του δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης, αλλά θα είναι χαμηλότερο και όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν. Εφέτος πάντως, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δημοσιονομικής ευελιξίας, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε παροχές.

Ποιοι θα λάβουν τα αναδρομικά;

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες δύο εβδομάδες (μέσα Οκτωβρίου) περίπου 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ με τροπολογία προβλέπεται κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τα ποσά που θα δοθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου θα λάβουν τα αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016. Το μεσοσταθμικό ποσό των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους κινείται στα 1.300-1.500 ευρώ, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβουν τα ποσά και οι κληρονόμοι όσων συνταξιούχων απεβίωσαν στο μεσοδιάστημα. Το ύψος των αναδρομικών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 ευρώ (για όσους είχαν άθροισμα συντάξεων το 2012 1.000-1.1200 ευρώ) έως 7.800 ευρώ μεικτά. Οσα ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ αφορούν συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ψαλιδισμένο αναμένεται να είναι το 11μηνο των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...