491
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ | YouTube/SKAI

Σταϊκούρας: «Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 10:31
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ
|YouTube/SKAI

Σταϊκούρας: «Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 10:31

Μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας καλύτερη και από αυτή που ανέμεναν στην κυβέρνηση, περιέγραψε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος υποστήριξε ότι η ανάπτυξη εφέτος θα είναι υψηλότερη από ό,τι υπολογιζόταν πριν από έξι μήνες, περίπου στο 2,3%, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 12%.

Ωστόσο, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός θα είναι «το μεγάλο πρόβλημα» για το 2023. Είπε ότι φαίνεται να είναι επίμονος, για να συμπληρώσει πάντως πως θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις τιμών πάνω στις ήδη αυξημένες τιμές.

«Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών για να επισημάνει ότι η ακρίβεια «φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα». Ο ίδιος επεσήμανε πάντως ότι η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών για τη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη.

Με αφορμή την πρόσφατη τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ (βλέπε: Silicon Valley Bank) και Ελβετία (Credit Suisse), o κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο Ελληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής για τις καταθέσεις του, καθώς υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό, επειδή:

1. Τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν

2. Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δις ευρώ την τελευταία 4ετία

3. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%

4. Οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία

Οι λόγοι αυτοί μπορούν να κάνουν τους Ελληνες να νιώθουν ασφαλείς απέναντι στις αναταράξεις της κρίσης που μπορεί να φτάσουν και στην Ελλάδα, είπε, ωστόσο επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η ελληνική οικονομία, είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση.

«Έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία, αλλά δεν είμαστε στο απυρόβλητο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέναντι στο ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, που φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στοχευμένα κοντά στην κοινωνία και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους που προέρχεται από την ΕΚΤ.

«Η ευρωζώνη καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης και από την άλλη έρχεται η ΕΚΤ και αυξάνει τα επιτόκια, που σημαίνει ότι έχουμε τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου» είπε.

Για τους δανειολήπτες ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων είναι ορατός και γι’ αυτό δημιουργούμε ένα δίκτυ ασφαλείας για τους πολίτες

«Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε ότι «πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν».

Για τα αυξημένα επιτόκια είπε ότι «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς τις τράπεζες, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση πιέζει προς πολλές κατευθύνσεις, υπάρχουν και ευθύνες τραπεζών, ενώ παράλληλα στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...