345
Η έκρηξη στην Τζάνκοϊ, σύμφωνα με τον Αντον Γερασένκο, σύμβουλο του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών | Twitter

Κριμαία: Ρωσικοί πύραυλοι καταστράφηκαν από έκρηξη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 09:09
Η έκρηξη στην Τζάνκοϊ, σύμφωνα με τον Αντον Γερασένκο, σύμβουλο του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών
|Twitter

Κριμαία: Ρωσικοί πύραυλοι καταστράφηκαν από έκρηξη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 09:09

Ενα ακόμα πλήγμα κατάφεραν οι Ουκρανοί στην παράνομα προσαρτημένη από τους Ρώσους χερσόνησο της Κριμαίας, το βράδυ της Δευτέρας, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μία έκρηξη στην πόλη Τζάνκοϊ, στη βόρεια Κριμαία, είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν ρωσικοί πύραυλοι που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς, όπως ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Ανακοίνωση της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε πως καταστράφηκαν «πύραυλοι Κρουζ (τύπου) Kalibr-KN που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι που εκτοξεύονται από σκάφη επιφανείας, έχουν δραστικό βεληνεκές ως και 2.500 χιλιομέτρων εναντίον χερσαίων στόχων και 375 χιλιομέτρων όταν βάλλονται εναντίον θαλάσσιων στόχων.

Ενας αξιωματούχος, διορισμένος από τη Μόσχα στην Κριμαία, ανέφερε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε UAVs φορτωμένα εκρηκτικά, που έπληξαν πολιτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Ιβίν, επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στη Τζάνκοϊ, ένας 33χρονος άνδρας τραυματίστηκε από θραύσματα και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Οι πύραυλοι προορίζονταν για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Η επίθεση είχε σκοπό να συνεχιστεί η διαδικασία της «αποστρατιωτικοποίησης της Ρωσίας και η προετοιμασία για την απελευθέρωση της Κριμαίας από τη ρωσική κατοχή», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως ένα σπίτι, ένα σχολείο και ένα παντοπωλείο έπιασαν φωτιά, ενώ υπέστη ζημιά μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο Αλέγκ Κριουτσκόφ, σύμβουλος της διορισμένης από τη Ρωσία αυτοδιοίκησης της Κριμαίας, κατήγγειλε πως η επίθεση έγινε εναντίον «πολιτικών στόχων»: ένα UAV, είπε, χτυπήθηκε «πάνω από τεχνική σχολή της Τζάνκοϊ και έπεσε σε περιοχή ανάμεσα σε χώρο εκπαίδευσης και κατοικία φοιτητών. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά. Τα άλλα (UAVs) καταρρίφθηκαν σε περιοχές όπου βρίσκονται κατοικίες», πρόσθεσε.

Σε μικρή απόσταση από την Τζάνκοϊ βρίσκεται ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, η πόλη και η περιοχή γύρω από αυτή έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική βάση στη χερσόνησο.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις στην Κριμαία. Τον Αύγουστο, πύραυλοι κατέστρεψαν αεροσκάφη στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου. Το Κίεβο ανέλαβε αργότερα την ευθύνη.

Οι Ουκρανοί δεν ανέλαβαν ρητώς την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, άφησαν πάντως να εννοηθεί πως επρόκειτο για ουκρανική επιχείρηση.

Η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, κίνηση που δεν αναγνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...