554
Από «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε λίγα 24ωρα η ονομασία του αερολιμένα θα αλλάξει σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» - Για το όνομα της χώρας ο Ζάεφ δηλώνει ανοικτός σε λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό | Τwitter

Στα Σκόπια ξηλώνουν τις πινακίδες, στις Βρυξέλλες βιάζονται να τους βάλουν στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 17:20
Από «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε λίγα 24ωρα η ονομασία του αερολιμένα θα αλλάξει σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» - Για το όνομα της χώρας ο Ζάεφ δηλώνει ανοικτός σε λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό
|Τwitter

Στα Σκόπια ξηλώνουν τις πινακίδες, στις Βρυξέλλες βιάζονται να τους βάλουν στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 17:20

Εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η επιχείρηση αφαίρεσης των πινακίδων με το όνομα του Μεγαλέξανδρου από το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων και τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα.

%7B8E57B3FB-DE01-400C-9B48-9789E01D7282%7D_foto-2
Ιανουάριος 2007 εργάτες του κρατικού Ταμείο Οδοποιΐας «φυτεύουν» τις πινακίδες με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τώρα ήρθε η ώρα της αποκαθήλωσης/ ΜΚΑ

Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ζόραν Ζάεφ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (σε χθεσινή συνεδρίασή του, αποφασίστηκε η μετονομασία του αεροδρομίου από «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και της εθνικής οδού από «Eθνική Oδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «Eθνική Oδός Φιλία»).

skopje-airport-708

Εκπρόσωποι της τουρκικής εταιρείας «TAV», η οποία από το 2010 διαχειρίζεται τον διεθνή αερολιμένα των Σκοπίων, δήλωσαν πρόσφατα ότι η μετονομασία του είναι πολιτικό ζήτημα και ως εκ τούτου θα σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ.

Και όλα αυτά ενώ στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται πυρετωδώς και με πρόδηλη βιασύνη να υποδεχθούν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη η ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι (έχοντας στο πλάι της τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίπτροπο, Γιοχάνες Χαν).

«H ΕΕ είναι εδώ, η πόρτα είναι ανοικτή», ήταν το σύνθημα που έδωσε η ύπατη εκπρόσωπος ανακοινώνοντας την Στρατηγική της Κομισιόν για τη Διεύρυνση της ΕΕ προς τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο, πΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Η Κομισιόν θέτει ως στόχο την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2025, αλλά τόσο η ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, λένε ότι πρόκειται για ενδεικτική αναφορά και όχι για προθεσμία, πόσο μάλλον για υπόσχεση.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι ενέργειες των Βρυξελλών λαμβάνουν συγκεκριμένο χαρακτήρα: μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισκέπτεται την περιοχή στο πλαίσιο περιοδείας του και στις έξι πρωτεύουσες. Τον Μάιο η βουλγαρική προεδρία διοργανώνει Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των δυτικών Βαλκανίων, την πρώτη μετά το 2003 στη Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο αναμένονται ανακοινώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται άλλωσε και η προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Αυτή ακριβώς την ευκαιρία επιδιώκουν να αξιοποιήσουν η κυβέρνηση Τσίπρα και η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ για να λύσουν μία μακρόχρονη διαμάχη γύρω από το όνομα, που εμποδίζει την συνανάπτυξη όλων των βαλκανικών λαών. Και χαίρομαι γιατί και η Κομισιόν και το σύνολο σχεδόν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια. Κι όχι ανιστόρητους λαϊκισμούς και εθνικισμούς που βλάπτουν τα συμφέροντα και των βαλκανικών λαών και της ευρωπαϊκής προοπτικής», σχολίασε με νόημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Από την πλευρά του ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», πιστεύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για το αυξημένο ενδιαφέρον των Βρυξελλών για τα Δυτικά Βαλκάνια, μετά από χρόνια απραξίας. «Όταν κάνουμε διάφορες επιλογές, πιστεύουμε πως δεν θα έχουν κανένα κόστος» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Περνούν τα χρόνια και βλέπουμε μπροστά μας δυσθεώρητο το κόστος. Και τώρα ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο πράγματα: το ένα είναι η ρωσική διείσδυση και επιπλέον βλέπουμε μία ισλαμική διείσδυση στα Βαλκάνια. Βλέπουμε δηλαδή ότι το παιχνίδι έχει ξεφύγει απ’ τα χέρια μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...