1030
H πρώην συμπρόεδρος της ΚΟ του Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγόρησε προ ημερών τη γερμανική κυβέρνηση ότι «ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο εναντίον του πιο σημαντικού προμηθευτή ενέργειας της Γερμανίας» | Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

Στα πρόθυρα του διχασμού το Die Linke λόγω… Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 17:39
H πρώην συμπρόεδρος της ΚΟ του Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγόρησε προ ημερών τη γερμανική κυβέρνηση ότι «ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο εναντίον του πιο σημαντικού προμηθευτή ενέργειας της Γερμανίας»
|Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

Στα πρόθυρα του διχασμού το Die Linke λόγω… Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 17:39

Θα μπορούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία να οδηγήσει στη διάσπαση του Die Linke; Με αφορμή τη στάση παραγόντων του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς απέναντι στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στάση η οποία προκάλεσε μια σειρά παραιτήσεων στελεχών του την περασμένη εβδομάδα, η απάντηση είναι μάλλον θετική, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του Guardian στο Βερολίνο Φίλιπ Ολτερμαν.

Ετσι κι αλλιώς, το μέλλον του γερμανικού Die Linke κρέμεται από μία κλωστή από τότε που «τρύπωσε» στο εθνικό κοινοβούλιο βάσει μίας ειδικής διάταξης για τα κόμματα που κερδίζουν τρεις ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες (σ.σ. δεν ξεπέρασε το όριο του 5% των ψήφων σε ομοσπονδιακό επίπεδο), το περασμένο φθινόπωρο. Σε περίπτωση που τρεις, μόνο, από τους 39 βουλευτές του παραιτηθούν, το κόμμα θα έχανε τα προνόμια των κοινοβουλευτικών ομάδων, μεταξύ των οποίων δικαιώματα για τη συμμετοχή σε επιτροπές στη Μπούντεσταγκ ή ως προς τους χρόνους ομιλίας των βουλευτών κ.α..

Για τον Ολτερμαν, μάλιστα, δε τίθεται ερώτημα για το εάν αναμένονται και νέες παραιτήσεις σημαίνοντων στελεχών του κόμματος. Το ερώτημα είναι το πότε αυτές θα λάβουν χώρα, έπειτα από μια εβδομάδα δημόσιας φαγωμάρας μελών του την οποία προκάλεσε η ομιλια της πρώην συμπροέδρου του Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα πολιτικός κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι «ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο εναντίον του πιο σημαντικού προμηθευτή ενέργειας της Γερμανίας».

Οι υποστηρικτές της Βάγκενκνεχτ, ενός αμφιλεγόμενου αλλά εξέχοντος στελέχους, ήδη καταρτίζουν σχέδια δημιουργίας ενός νέου κόμματος το οποίο θα προκύψει από τη διάσπαση του Die Linke ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα Taz.

Μια τέτοια εσωτερική ρήξη πιθανότατα θα σήμαινε το τέλος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, 15 χρόνια μετά την ίδρυσή του, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (σ.σ. διάδοχη πολιτική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας) και απογοητευμένων από τη κυβέρνηση Σρέντερ Σοσιαλδημοκρατών (SPD), και λιγότερο από μία δεκαετία αφότου αναδείχθηκε στην ισχυρότερη αντιπολιτευτική δύναμη της Μπούντεσταγκ την περίοδο 2013 – 2017, σχολίασε η βρετανική εφημερίδα.

Στην ομιλία της την περασμένη Πέμπτη, η Βάγκενκνεχτ είχε αποκαλέσει τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς «την πιο ηλίθια κυβέρνηση στην Ευρώπη» επειδή επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα, η οποία κάλυπτε τις ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ναι, φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έγκλημα», είπε η Βάγκενκνεχτ. «Αλλά πόσο χαζή είναι η ιδέα ότι μπορούμε να τιμωρήσουμε τον Πούτιν σπρώχνοντας εκατομμύρια γερμανικές οικογένειες στη φτώχεια και καταστρέφοντας την οικονομία μας ενώ η Gazprom κάνει κέρδη ρεκόρ;», διερωτήθηκε.

Η ομιλία αυτή έγινε δεκτή με χειροκροτήματα τόσο από την ηγεσία του κόμματος όσο και από εκπροσώπους του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Βάγκενκνεχτ δεν κατέχει πλέον καμία επίσημη θέση στο Die Linke, ωστόσο είχε οριστεί ως η μοναδική ομιλήτρια στην πρόσφατη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τον εθνικό προϋπολογισμό για το κλίμα.

Πριν από την ομιλία, ο συμπρόεδρος της Die Linke Ντίτμαρ Μπαρτς φέρεται να προέτρεψε την Βάγκενκνεχτ να αποφύγει να ζητήσει τη λειτουργία του Nord Stream 2, του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος έκλεισε προτού καν ανοίξει, λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Αν και η 53χρονη δεν αναφέρθηκε στον Nord Stream 2, τα σχόλιά της περί «οικονομικού πολέμου» αποδείχθηκαν εμπρηστικά, προσέθεσε ο Guardian.

Παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια γλώσσα, αβαφερόμενη στην αντιπαράθεσή της με το Κρεμλίνο, η Βάγκενκνεχτ υπέδειξε ότι στη σύγκρουση αυτή η πρώτη επιτιθέμενη ήταν η Δύση. Ομως «η θέση ότι η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας ηγείται ενός οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας αντιστρέφει τη σχέση αιτίας – αιτιατού», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγία Μπόντο Ράμελο (Die Linke).

«Η φράση “ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας” αποτελεί προπαγάνδα του Κρεμλίνου», είπε από την πλευρά της η πρώην αναπληρώτρια αρχηγός του κόμματος Μαρτίνα Ρένερ.

Υπενθυμίζεται ότι η Die Linke ψήφισε υπέρ των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Μάιο, παρότι αντιτίθεται στην αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο. Εξάλλου, συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ως «ιμπεριαλιστικό».

Οι διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του αριστερού κόμματος, που υπάρχουν από την ίδρυση του, έχουν γίνει περισσότερο συμπαγείς τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη διαίρεση είναι μεταξύ των μεταρρυθμιστών, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον του κόμματος σε έναν χώρο όπου εφάπτονται διαφορετικά μεταξύ τους κινήματα, συνδικαλιστικά και κοινωνικής δικαιοσύνης, και των πιο παραδοσιακών, εθνικιστών αριστερών που συγκεντρώθηκαν γύρω από την Βάγκενκνεχτ, οι οποίοι κατηγορούν την «lifestyle αριστερά» για προδοσία της παραδοσιακής εργατικής βάση της παράταξης.

Ενώ η «κινηματική» τάση κυριαρχεί στην ηγεσία του Die Linke, η ομάδα της Βάγκενκνεχτ είναι εκείνη η οποία κερδίζει το ενδιαφέρον του Τύπου, πιο πρόσφατα χάρη στην έκκληση της για την αναβίωση των ψυχροπολεμικών «διαδηλώσεων της Δευτέρας», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Με δεδομένες τις λεπτές ισοροππίες για το κοινοβουλευτικό καθεστώς του κόμματος, οι ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων τάσεων, είχαν αποφευχθεί μέχρι πρότινος. Ωστόσο η Βάγκενκνεχτ ολοκλήρωσε την επίμαχη ομιλία της ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ και…αντ’αυτού η παρέμβαση της είχε ως αποτέλεσμα τις παραιτήσεις δύο στελεχών από το δικό της στρατόπεδο, επισήμανε η βρετανική εφημερίδα.

Ο Ούλριχ Σνάιντερ, ο επικεφαλής του γερμανικού σωματείου κοινωνικής πρόνοιας Der Paritätische, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέσω Twitter ότι παρέδωσε την κομματική του ταυτότητα εξαιτίας της απόφασης του Die Linke να δώσει το βήμα στην Βάγκενκνεχτ. «Αυτό πάει πολύ», είπε ο Σνάιντερr, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης γερμανικής οργάνωσης πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής εργασίας.

Ο Φάμπιο ντι Μάσι, πρώην βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, ο οποίος παρέμεινε ο πλέον παραγωγικός εμπειρογνώμονας της παράταξης επί των οικονομικών ακόμη και μετά την αποχώρησή του το κοινοβούλιο πέρυσι, δήλωσε κι εκείνος, την επόμενη ημέρα, ότι θα παραιτηθεί, καθώς δεν ήθελε να φέρει την ευθύνη για την «κατάφωρη αποτυχία βασικών παραγόντων σε αυτό το κόμμα».

Η μείωση της υποστήριξης στο κόμμα αντανακλάται σε επίπεδο βάσης. Σύμφωνα με εσωκομματικά στοιχεία που βρέθηκαν στην κατοχή του Guardian, το Die Linke έχασε περισσότερα από 3.000 μέλη –ή το 5,5% του συνόλου των μελών του– το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο κέρδισε το 4,9% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο σε πέντε διαδοχικές πολιτειακές εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...