228
Ουκρανική σημαία κυματίζει στην περιοχή του Χαρκόβου στις 19 Σεπτεμβρίου, στα εδάφη που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί | via REUTERS

Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο του Λουγκάνσκ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 11:14
Ουκρανική σημαία κυματίζει στην περιοχή του Χαρκόβου στις 19 Σεπτεμβρίου, στα εδάφη που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί
|via REUTERS

Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο του Λουγκάνσκ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 11:14

Η Ουκρανία ανακατέλαβε το χωριό Μπιλοχόριβκα κοντά στην ανατολική πόλη Λισιτσάνσκ. Πρόκειται για μια μικρή αλλά συμβολική νίκη, που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο του Λουγκάνσκ, που αποτελούσε έναν από τους βασικούς πολεμικούς στόχους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν τον «απόλυτο έλεγχο» του χωριού Μπιλοχόριβκα στα περίχωρα του Λουγκάνσκ σημειώνοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί. «Βήμα-βήμα, εκατοστό το εκατοστό, θα ελευθερώσουμε ολόκληρη τη γη μας από τους εισβολείς» ανέφερε. 

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Telegram δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να περιπολούν με τα πόδια σε έναν ερειπωμένο δρόμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει ολόκληρη την επαρχία Λουγκάνσκ τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Υστερα από μια μακρά και σκληρή μάχη, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είχε αποφασίσει τον Ιούλιο να υποχωρήσει. 

Τις τελευταίες 12 ημέρες, τα ουκρανικά στρατεύματα στα βορειοανατολικά της χώρας έχουν πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη αντεπίθεση, απελευθερώνοντας περισσότερους από 300 οικισμούς σε όλη την περιοχή του Χαρκόβου, αναγκάζοντας τις ρωσικές μονάδες να τραπούν σε άτακτη φυγή. Η περιοχή που ανακτήθηκε φτάνει μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μία αμερικανική δεξαμενή σκέψης, η Ρωσία απέτυχε να στείλει ενισχύσεις στην περιοχή, βρίσκεται πλέον υπό πίεση και παραμένει ευάλωτη απέναντι στην αντεπίθεση των Ουκρανών. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...