706
9 Ιουλίου: οι εξεγερμένοι εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο του Κολόμπο | REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Σρι Λάνκα: Πίσω από το χάος το ξεπούλημα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 17:02
9 Ιουλίου: οι εξεγερμένοι εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο του Κολόμπο
|REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Σρι Λάνκα: Πίσω από το χάος το ξεπούλημα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 17:02

Καταχρεωμένη στην Κίνα είναι η Σρι Λάνκα, και αυτός ο παράγων ίσως εξηγεί μερικά από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών όπως και το κυριότερο: γιατί εξαφανίστηκαν τα αδέλφια Ρατζαπάξα που μοιράστηκαν την εξουσία πολλά χρόνια, κυβερνώντας με πυγμή, με λαϊκή ανοχή, όμως και με «ξένα κόλλυβα». Αυτό είναι το συλλογιστικό άρθρου στην Corriere della Sera το οποίο υπογράφει ο Πάολο Σαλόμ.

Αυτοί που κάποτε υπήρξαν ήρωες και πατριώτες, πολιτικοί που κατάφεραν να εξοντώσουν τους αυτονομιστές Ταμίλ, συνετρίβησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων με αφορμή τα τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία ενδέχεται να παροξύνθηκαν από την υγειονομική κρίση και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως είχαν ξεκινήσει πολύν καιρό πριν.

Πρώτος στο πεδίο της μάχης με τη λαϊκή αγανάκτηση έπεσε ο μεγαλύτερος αδελφός, ο 76χρονος Μαχίντα Ρατζαπάξα, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού τον περασμένο Μάιο. Ο αδελφός του, ο 73χρονος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει τον ρόλο του προέδρου της ασιατικής νησιωτικής χώρας. Τώρα η Σρι Λάνκα, 74 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, κινδυνεύει να καταστραφεί έγραψε ο Σαλόμ. Καθ’ ότι η λαϊκή οργή δεν κατευνάστηκε με την… εκθρόνιση των αδελφών Ρατζαπάξα.

Το πλήθος πανηγυρίζει την κατάληψη του προεδρικού Μεγάρου που εγκατέλειψε ο Γκοτομπάγια Ρατζαπάξα (REUTERS/Dinuka Liyanawatte)

Τα δύο αδέλφια επιδόθηκαν σε ανταλλαγή θώκων όσο διάστημα κυβέρνησαν. Πότε ήταν πρόεδρος ο ένας και πότε ο άλλος. Κατάγονται από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων και έχουν τέσσερις αδελφούς και τρεις αδελφές. Οι γονείς τους μεγάλωσαν τους Μαχίντα και Γκοταμπάγια με σκοπό να γίνουν κάποτε πολιτικοί, σύμφωνα με την παράδοση της αποικιοκρατικής εποχής, όταν η χώρα ονομαζόταν Κεϋλάνη. «Αν υπολογίσουμε θείους, ξαδέρφια και λοιπούς συγγενείς, τα τελευταία 70 χρόνια δεν υπήρξε στιγμή χωρίς έναν Ρατζαπάξα σε κάποια σημαντική θέση στη Σρι Λάνκα» παρατήρησε ο ιταλός δημοσιογράφος.

Το αποκορύφωμα της δημοφιλίας τους οι Ρατζαπάξα το κατέκτησαν το 2009, όταν ο Μαχίντα ως πρόεδρος έδωσε τέλος σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της βουδιστικής πλειοψηφίας και της ινδουιστικής μειονότητας, εξοντώνοντας τους διάσημους για τη σκληρότητά τους αντάρτες Ταμίλ. Τις επιχειρήσεις των κρατικών δυνάμεων συντόνισε ο υπουργός Αμυνας εκείνης της περιόδου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Γκοταμπάγια. Τα δύο αδέλφια τα κατάφεραν τότε, όμως προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια του διεθνούς παράγοντα για τις βίαιες μεθόδους καταστολής που χρησιμοποίησαν.

Καρέ από διαδήλωση του περασμένου Μαρτίου: οι διαδηλωτές περιφέρουν περιπαικτικά φιγούρες τριών Ρατζαπάξα: του υπουργού Οικονομικών Μπάζιλ (αριστερά), του προέδρου Γκοταμπάγια (στο μέσον) και του πρωθυπουργού Μαχίντα. Εαρινά προμηνύματα του θερινού κυκλώνα… (EPA/CHAMILA KARUNARATHNE)

Υποτίθεται ότι μετά τον τερματισμό της αλληλοεξόντωσης θα ανέτειλε νέα εποχή στο νησί, με ευημερία για όλους, την οποία θα εξασφάλιζε ο αναπτυσσόμενος τουρισμός. Οι δύο Ρατζαπάξα πίστεψαν ότι η πολιτική κυριαρχία τους θα διαιωνιστεί με την κατασκευή έργων υποδομής και άλλων, εκσυγχρονιστικών και μεταρρυθμιστικών. Και ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βολευτεί και όλο το σόι τους στη διοίκηση. Βέβαια, από το τραπέζι θα έπεφταν και κάποια ψίχουλα στον πεινασμένο λαό διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Και, συνεπώς, ότι όλα θα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Ομως ακριβώς σε αυτό το σημείο υπεισήλθαν στην οικονομικοπολιτική Ιστορία της Σρι Λάνκα οι Κινέζοι.

Τα έργα που δημιούργησαν τα δύο αδέλφια ήταν επί πιστώσει. Με τον δανεισμό έφτιαξαν λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο, οδικό δίκτυο, υποδομές Ιντερνετ. Ο δανειστής τους ήταν η Κίνα, η οποία είχε τα δικά της σχέδια «εξωστρέφειας», εμπορικά σε πρώτη φάση, και επέδειξε μεγάλη γαλαντομία. Το καλό deal για τους Κινέζους αφορούσε το τεράστιο λιμάνι Χαμπαντότα, το οποίο το έχτισαν εταιρείες τους με χρήμα από το κράτος-κόμμα, καθώς τα αδέλφια Ρατζαπάξα υπέγραψαν ότι θα τους το παραχωρούσαν για 99 χρόνια ώστε να τους εξοφλήσουν.

Ο ιταλός συντάκτης σχολίασε ότι το πρότζεκτ του λιμένος Χαμπαντότα δεν έκανε τη Σρι Λάνκα «μαργαριτάρι του Ινδικού» αλλά «αποικία και πάλι», και αναρωτήθηκε για την τύχη των δύο Ρατζαπάξα που έκλεισαν το μεγάλο deal. Σε άλλο κείμενό της, η Corriere della Sera έγραψε ότι ο λαός της Σρι Λάνκα θεωρεί πως τα κινεζικά λεφτά κατάφεραν να κατακτήσουν το νησί: «Πλέον η Σρι Λάνκα ανήκει στην Κίνα περισσότερο παρά στον εαυτό της». Παράλληλα το ιταλικό Μέσο μετέφερε την απελπισία των ντόπιων από την ανεπάρκεια ή και την απόλυτη έλλειψη βασικών μέσων επιβίωσης όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, τα φάρμακα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...