430
Ερείπια βομβαρδισμένης πολυκατοικίας στο Χάρκοβο, τη Δευτέρα | REUTERS/Nacho Doce

Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ρώσων σε Ντονέτσκ και Χάρκοβο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 13:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/7/2022, 19:50
Ερείπια βομβαρδισμένης πολυκατοικίας στο Χάρκοβο, τη Δευτέρα
|REUTERS/Nacho Doce

Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ρώσων σε Ντονέτσκ και Χάρκοβο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 13:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/7/2022, 19:50

Η Ρωσία άνοιξε πυρ με πυροβολικό, πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και άρματα μάχης στην περιοχή γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, και βομβάρδισε πόλεις στα ανατολικά, δήλωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας έπειτα από ένα πλήγμα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 άνθρωποι σε μια πολυκατοικία.

Ρουκέτα έπληξε ένα πενταόροφο κτίριο κατοικιών στο Τσάσιβ Γιαρ το βράδυ του Σαββάτου, εγκλωβίζοντας επίσης μέσα στα ερείπια περίπου 31 ανθρώπους, ανέφερε η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών. Οι διασώστες είναι σε φωνητική επαφή με δύο ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια, ανέφερε.

Η επίθεση είναι μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να καταλάβει το σύνολο της επαρχίας Ντονέτσκ, που αποτελεί μέρος της βιομηχανικής περιφέρειας Ντονμπάς μαζί με την επαρχία Λουγκάνσκ, όπου η Μόσχα ανακήρυξε τη νίκη της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία έχει εξαπολύσει 34 αεροπορικά πλήγματα από το Σάββατο, ενώ ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε πως η Μόσχα πρέπει να χαρακτηριστεί «κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία» λόγω του βομβαρδισμού της πολυκατοικίας.

Εξάλλου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα από ρωσικό βομβαρδισμό του Χαρκόβου, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Αξιωματούχος από το γραφείο του προέδρου δήλωσε πως περιοχές κατοικιών επλήγησαν όταν η Ρωσία έπληξε με ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών την πόλη.

Διασώστες ανασύρουν έναν άντρα ζωντανό από τα ερείπια της πολυκατοικίας στο Τσάσιβ Γιαρ του Ντονέτσκ – Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα κύμα βομβαρδισμών στα ανατολικά καθώς επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρου του Ντονμπάς, μια περιφέρεια που ελέγχεται εν μέρει από αυτονομιστές, υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, από το 2014.

Οπως ανέφερε, οι εκτενείς βομβαρδισμοί ισοδυναμούν με προετοιμασίες για μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών.

Αφού κατέλαβαν την επαρχία Λουγκάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην κατάληψη του Ντονέτσκ στον νότο.

Σήμερα, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματούχους των αυτονομιστών και μια πηγή στο Λουγκάνσκ, ότι ρωσικές και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχο τριών χωριών στην επαρχία Ντονέτσκ.

Την ίδια στιγμή, ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το χωριό Ιβανίβκα στη νότια υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με ταξιαρχία του ουκρανικού πεζικού.

«Το μόνο πράγμα που απέμεινε από τη ρωσική κατοχική δύναμη στην Ιβανίβκα είναι φρικτές αναμνήσεις και κατεστραμμένος στρατιωτικός εξοπλισμός», ανέφερε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν αποθήκες πυρομαχικών στην κεντρική περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας που προμήθευαν εκτοξευτές ρουκετών και όπλα πυροβολικού.

Ανέφερε επίσης ότι έπληξε σημεία ανάπτυξης ουκρανικών στρατευμάτων και ξένων μαχητών στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...