898
O Πρίγιοβιτς δείχνει προς τη νίκη, η Τούμπα φλέγεται. Πώς όμως ήρθε αυτό το 2-0 επί της πρωταθλήτριας; | ΙΝΤΙΜΕSports/ΣΙΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τι μάθαμε λοιπόν από το ντέρμπι;

Sportscaster Sportscaster 24 Σεπτεμβρίου 2018, 15:06
O Πρίγιοβιτς δείχνει προς τη νίκη, η Τούμπα φλέγεται. Πώς όμως ήρθε αυτό το 2-0 επί της πρωταθλήτριας;
|ΙΝΤΙΜΕSports/ΣΙΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τι μάθαμε λοιπόν από το ντέρμπι;

Sportscaster Sportscaster 24 Σεπτεμβρίου 2018, 15:06

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, το θεωρητικώς πιο… εύφλεκτο απ’ όλα λόγω του πρόσφατου παρελθόντος του, άρχισε και τελείωσε κανονικά. Οπότε, θα υπάρξει και πέμπτη αγωνιστική (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ). Υστερα, βλέπουμε. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μπήκαν στην αρένα της Τούμπας για να παίξουν το εφετινό ματς – όχι τη συνέχεια του περυσινού, που έγινε «ροντέο». Με δύναμη, με πάθος για τη νίκη, όμως διόλου αντιαθλητικά. Ο ξένος ρέφερι επέβαλε με την παρουσία του συμπεριφορά αγώνα Champions League. Με έλληνα διαιτητή θα ήταν, πιθανότατα, ακόμη ένα βαλκανικό ντέρμπι. Μέσα στην ένταση και την γκρίνια.

Ο Φινλανδός βοήθησε, ώστε να απολαύσουμε ένα παιχνίδι χωρίς αχρείαστες διακοπές, γρήγορο, με δυο γκολ, δυο δοκάρια και 26 τελικές προσπάθειες. Αφηνε το «πλεονέκτημα» και δεν σφύριζε δίχως σοβαρό λόγο. Γιατί δεν είχε τίποτα να αποδείξει στην εξέδρα, στον Κυριάκο Κυριάκο, στον Βασίλη Δημητριάδη, στον Σαββίδη ή τον Μελισσανίδη, στον κάθε κακόπιστο εκπρόσωπο των media. Ακόμη περισσότερο βοήθησαν οι επόπτες. Ολες τις οριακές φάσεις τις έδωσαν υπέρ του επιτιθέμενου, όπως λέει η οδηγία της FIFA. Οι «δικοί μας» θα σήκωναν διαρκώς το σημαιάκι τους, για να ‘χουν το κεφάλι τους ήσυχο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν τρομοκρατημένο διαιτητή (ή βοηθό).

Οι αντίπαλοι ήταν, περίπου, ισοδύναμοι: 13-13 οι τελικές προσπάθειες, 4-5 τα σουτ μέσα από την περιοχή, 8-7 τα σουτ έξω από την περιοχή, 1-1 οι κεφαλιές, 28-31 τα κλεψίματα μπάλας, 4-5 τα κόρνερ, 33-31 τα λάθη. Δυο γκολ από τον ΠΑΟΚ και δυο δοκάρια -δηλαδή δυο γκολ παρά κάτι εκατοστά- από την ΑΕΚ. Αυτή η στατιστική της ισοπαλίας, όμως, διαψεύστηκε στο τελικό αποτέλεσμα (2-0) από τον υπέροχο γκολτζή Πρίγιοβιτς και από δυο «χοντρά» λάθη του Λαμπρόπουλου.

Ο σέρβος «killer» είχε, πάλι, ευστοχία 100%. Ιδίως το δεύτερό του γκολ είναι ενέργεια σέντερ-φορ μεγάλης κλάσης. Ο,τι πληρώνεις, παίρνεις – οι εξαιρέσεις, απλώς, επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ο Λαμπρόπουλος είναι ένας μέτριος κεντρικός αμυντικός, που οι συγκυρίες (και η σκληρή δουλειά του) του έδωσαν φανέλα βασικού στην ΑΕΚ. Το παιχνίδι που του έπαιξε χθες η τύχη -δυο φορές, μάλιστα- δεν του άξιζε. Αλλά, είπαμε: ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Στην Τούμπα η ΑΕΚ στάθηκε εξαιρετικά. Κατά διαστήματα ήταν καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Δημιούργησε τόσες ευκαιρίες για γκολ, όσες στις τρεις προηγούμενες επισκέψεις της στην Τούμπα μαζί. Εχασε, όμως, γιατί δεν διαθέτει τόσους πολλούς, καλούς παίκτες όσους ο ΠΑΟΚ. Επειδή δεν πλήρωσε για να τους έχει.

Το μεγάλο βάθος του ρόστερ του ΠΑΟΚ έδωσε στον Ράζβαν Λουτσέσκου τη δυνατότητα να «φρεσκάρει» την ομάδα που αντιμετώπισε την Τσέλσι κατά τα 6/11. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έκανε μόνο τρεις αλλαγές, σε σχέση με το ευρωπαϊκό ματς της ΑΕΚ (στο Αμστερνταμ). Σίγουρα θα ήθελε να ξεκουράσει και κάποιους άλλους -ιδίως τον Σιμόες-, του από παιχνίδι σε παιχνίδι εμφανίζεται χειρότερος, επειδή έχει «σκάσει». Κι όταν αναζήτησε βοήθεια από τον πάγκο, για να ανατρέψει το 2-0, είχε να ρίξει στον αγώνα τον Κλωναρίδη και δυο αμυντικούς: τον Γκάλο και τον Τσόσιτς. Οι αντίστοιχες λύσεις για τον Ρουμάνο ήταν ο Ζαμπά, ο Ελ Καντουρί και ο Βέρνμπλουμ – τρεις από τις πιο δαπανηρές εφετινές προσθήκες του ΠΑΟΚ.

O Πρίγιοβιτς σκοράρει έχοντας προλάβει ολόκληρη την άμυνα -την ποιαν;- της ΑΕΚ

Η κόπωση θολώνει και το μυαλό. Φάνηκε στη φάση του δεύτερου γκολ του ΠΑΟΚ. Γαλανόπουλος, Σιμόες και Λαμπρόπουλος παρακολουθούν σαν θεατές τον Μάτος και τον Πρίγιοβιτς να συνδυάζονται δυο φορές, ενώ ο Μάνταλος έχει σταματήσει να παίζει, διαμαρτυρόμενος για ένα φάουλ που του έκανε (ή δεν του έκανε) ο Μαουρίσιο. Φάνηκε, επίσης, όταν τρεις ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, που βρέθηκαν κοντά στα γκολπόστ του Πασχαλάκη, κλώτσησαν αέρα αντί να σουτάρουν.

Αντιθέτως με την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ -που δεν έχει και τόσες ατυχίες με τραυματισμούς- διαθέτει καλούς παίκτες σε αφθονία. Πότε ο ένας, πότε ο άλλος, «καθαρίζουν» τα παιχνίδια. Είναι ένας ΠΑΟΚ αρκετά διαφορετικός από εκείνον του δεύτερου γύρου της περασμένης σεζόν. Πέρυσι στηριζόταν περισσότερο στην ομαδική του λειτουργία. Εφέτος, στην ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών του, που -μέχρι στιγμής- ο Λουτσέσκου διαχειρίζεται εξαιρετικά. Είναι λογικό. Τώρα, πια, δεν υπάρχει η πολυτέλεια μιας ολόκληρης εβδομάδας για να προετοιμάσει το επόμενο παιχνίδι του, ούτε η δυνατότητα να παίζουν οι ίδιοι ένδεκα προς χάριν της ομοιογένειας. Και δεν θα υπάρχει (τουλάχιστον) μέχρι το τέλος του 2018.

Ο Μπακασέτας εκτελεί, αλλά η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι (ΙΝΤΙΜΕSports)

Οι μεταγραφές που δεν έγιναν στην ΑΕΚ, ίσως αποδειχθούν μεγάλο πρόβλημα. Γιατί δεν έγιναν, παρά τα απρόσμενα εκατομμύρια του Champions League; Επειδή ο σύλλογος χτίζει το καινούργιο του γήπεδο, εκσυγχρονίζει τις προπονητικές του εγκαταστάσεις, αλλά και γιατί τα έσοδά του ήταν πολύ περιορισμένα τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί, επίσης, κάποιοι να πίστεψαν πως η ομάδα θα τα καταφέρνει εσαεί με «τρικ» και υπερβάσεις: χωρίς πραγματικούς εξτρέμ, με πλάγιους μπακ που παριστάνουν τους εξτρέμ, χωρίς έναν χαφ – δημιουργό, χωρίς χαρισματικό γκολτζή, με μόνο 15-16 ισάξιους παίκτες για τρεις διοργανώσεις. Αλλά, όπως φάνηκε χθες, αυτό δεν γίνεται. Η τύχη δεν θα είναι, πάντα, με το μέρος της.

Η ΑΕΚ ήταν αήττητη για 25 ματς στο πρωτάθλημα, σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Μετά τις 23 Οκτωβρίου 2017 (είχε χάσει 1-0 από τον Ατρόμητο στο Ολυμπιακό Στάδιο) μετρούσε 20 νίκες και πέντε ισοπαλίες. Ο ΠΑΟΚ τη νίκησε δικαίως, επειδή ο σκοπός του παιχνιδιού είναι το γκολ – και τα γκολ τα έβαλε ο Πρίγιοβιτς, ο πιο αξιόπιστος φορ του Πρωταθλήματος. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προσπαθεί να αποδείξει, καιρό τώρα, πως άξιζε τον περυσινό τίτλο. Χθες, αν και λιγότερο εντυπωσιακός από πέρυσι, έδειξε γιατί είναι το φαβορί για τον εφετινό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...