951
Ο Μο Σαλάχ εντυπωσιάζει στα τελευταία παιχνίδια της Λίβερπουλ | REUTERS/David Klein

Πόσα εκατομμύρια «ζυγίζει» ο Σαλάχ;

Sportscaster Sportscaster 18 Οκτωβρίου 2021, 16:11
Ο Μο Σαλάχ εντυπωσιάζει στα τελευταία παιχνίδια της Λίβερπουλ
| REUTERS/David Klein

Πόσα εκατομμύρια «ζυγίζει» ο Σαλάχ;

Sportscaster Sportscaster 18 Οκτωβρίου 2021, 16:11

Στο «Βίκαρεϊτζ Ρόουντ», το γήπεδο στο οποίο τον Φεβρουάριο του 2020 είχε διακοπεί το εντυπωσιακό της σερί των 44 αγώνων (και 322 ημερών) χωρίς ήττα, η Λίβερπουλ σκόρπισε τον τρόμο. Συνέτριψε τη Γουότφορντ με 5-0, «καταστρέφοντας» το ντεμπούτο του νέου προπονητή των γηπεδούχων (ήταν η πιο βαριά ήττα του Ρανιέρι στην Αγγλία), και το έκανε με τρόπο εμφατικό, ιδίως στο πρώτο 45λεπτο. Οι «Reds» αντάλλαξαν 264 πάσες, έναντι 58 των αντιπάλων τους, και τα ποσοστά τους στην κατοχή μπάλας δεν έπεσαν κάτω από το 84%.

Αν και ο Ρομπέρτο Φιρμίνο πέτυχε τρία από τα πέντε τέρματα της ομάδας του, το πρόσωπο του αγώνα ήταν ο Μο Σαλάχ. Στο 9′ δημιούργησε το πρώτο γκολ, με μια αριστουργηματική ασίστ στον Σαντιό Μανέ, και στο 54′ σκόραρε ο ίδιος, με μια ενέργεια που θα ζήλεψε ακόμη και ο Μέσι. Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού «κάλπαζε», χωρίς κανείς να μπορεί να τον σταματήσει, παρασύροντας τους συμπαίκτες του σε έναν ρυθμό που η Γουότφορντ ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, τα κολακευτικά σχόλια του Γίργκεν Κλοπ για τον αιγύπτιο επιθετικό προκάλεσαν αίσθηση: «Ελάτε τώρα, ποιος είναι καλύτερος από αυτόν τη συγκεκριμένη στιγμή; Κανένας, είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για το τι έχουν προσφέρει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο Μέσι και ο Ρονάλντο, ούτε για την κυριαρχία τους, όμως αυτήν την εποχή είναι ο καλύτερος. Δεν είναι μόνο το γκολ, παγκόσμιας κλάσης, που πέτυχε – αν είσαι ο Μο Σαλάχ, μπορείς να βάζεις τέτοια γκολ. Εκανε φοβερή εμφάνιση, γενικότερα. Η αυτοπεποίθησή του είναι απίστευτη…».

Media και social media συμφωνούν: σκοπός του Γερμανού δεν ήταν, μόνο, να αποθεώσει τον παίκτη του, αλλά και να στείλει ένα «μήνυμα» στη διοίκηση του συλλόγου, που έχει, ήδη, αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του συμβολαίου του. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Κλοπ απάντησε, δημοσίως, στο ερώτημα «πόσα αξίζει ο Σαλάχ;»: όσα το ταμείο της Λίβερπουλ αντέχει να του προσφέρει.

Στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ ο Σαλάχ έχει συμμετοχή στα μισά από τα 22 γκολ που έχει πετύχει η ομάδα του: σκόραρε επτά και δημιούργησε άλλα τέσσερα. Αρκετά από τα τέρματά του είναι καθοριστικά (όπως στο 2-2 με τη Μάντσεστερ Σίτι), αλλά και υπέροχα σε εκτέλεση. Ακόμη κι όταν δεν σκοράρει, κάνει τη δουλειά των συμπαικτών του πιο εύκολη, καθώς οι αντίπαλοι έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο μαρκάρισμά του. Μια δύο κινήσεις του μπορεί να κρίνουν το παιχνίδι – ελάχιστοι ποδοσφαιριστές διαθέτουν αυτήν την ικανότητα. Τα τρία τελευταία χρόνια πρωταγωνίστησε στους θριάμβους της Λίβερπουλ στην Αγγλία και στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως εφέτος ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο απ’ όσους θα μπορούσαν να θεωρηθούν ηγέτες της ομάδας. Επιπλέον, είναι ένας από τους πιο «εμπορικούς» παίκτες του συλλόγου, και οι οπαδοί τον λατρεύουν. Από τότε που αφίχθη στο «Ανφιλντ», άλλαξε ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν τους Μουσουλμάνους.

Ο Μο Σαλάχ «χορεύοντας» την άμυνα της Γουότφορντ

Ολα αυτά φιλοδοξεί να τα εξαργυρώσει με το νέο του συμβόλαιο. Δεν θα ζητήσει τα χρήματα που εισπράττουν ο Μέσι και ο Ρονάλντο (παρότι ο προπονητής του έβαλε το όνομά του στην ίδια πρόταση με τα δικά τους), ούτε τα 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που ο δαιμόνιος ατζέντης Μίνο Ραϊόλα απαιτεί για λογαριασμό του Ερλινγκ Χάαλαντ, όμως η πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του Κέβιν ντε Μπρόινε με τη Μάντσεστερ Σίτι, που εξασφάλισε πάνω από 20 εκατ. ευρώ, του έχει… ανοίξει την όρεξη. Θα ήταν ικανοποιημένος με ένα ευρώ περισσότερο απ’ όσα θα κερδίζει ο Βέλγος, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο μάνατζέρ του, Ραμί Αμπάς Ισά, όμως αυτό σημαίνει διπλασιασμό των αποδοχών του. Με το σημερινό του συμβόλαιο, που λήγει το καλοκαίρι του 2023, παίρνει 11 εκατ. ευρώ (χωρίς τα μπόνους).

Εκτός από τους οπαδούς της Λίβερπουλ και τον Κλοπ, ο Σαλάχ έχει στο πλευρό του και τα βρετανικά media, που δεν κουράζονται να του πλέκουν το εγκώμιο. Ο Τζέιμι Κάραγκερ, παλιά δόξα των «Reds», τόνισε στο Sky Sports πως του αξίζει να είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ. Στη στήλη του στην Daily Mail ο Μίκα Ρίτσαρντς έγραψε ότι ο Αιγύπτιος κάνει στο χορτάρι «μαγικά» που μόνο από τον Μέσι έχουμε δει. Σίγουρα, τα «αφεντικά» του συλλόγου δεν διαφωνούν, όμως πολύ δύσκολα θα του προσφέρουν ένα συμβόλαιο 65 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, ή 75-80 εκατ. για τέσσερα.

Την τελευταία τριετία οι μισθολογικές δαπάνες της Λίβερπουλ αυξήθηκαν κατά περίπου 137 εκατ. ευρώ, και πέρυσι αντιστοιχούσαν στο 64% των εσόδων της. Παρά τις αποχωρήσεις κάποιων παικτών (Βαϊνάλντουμ, Σακίρι, Γκρούγιτς, κ.ά.), αυτά τα έξοδα δεν θα μειωθούν – το αντίθετο. Εξι κομβικοί (και ακριβοπληρωμένοι) ποδοσφαιριστές ανανέωσαν, προσφάτως, τη συνεργασία τους με τον σύλλογο (Αλεξάντερ – Αρνολντ, Φαμπίνιο, Αλισον, φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον και Χέντερσον), με αποδοχές υψηλότερες σε σύγκριση με εκείνες που προβλέπονταν στα προηγούμενα συμβόλαιά τους. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι: ο Φιρμίνο και ο Μανέ. Οπως υπογραμμίζει η Mirror, τίθεται και ζήτημα «ισορροπιών». Ο Μανέ, ο οποίος εισπράττει 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ήδη ένιωθε αδικημένος έναντι του Σαλάχ. Αν ο Αιγύπτιος πάρει όσα ζητάει, η Λίβερπουλ δύσκολα θα καταφέρει να κρατήσει κοντά της τον Σενεγαλέζο.

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ -μάλλον και ο Κλοπ- έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Ο Σαλάχ δεν έκρυψε, σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε ισπανικά ΜΜΕ, ότι η φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης θα του πήγαινε πολύ. Και ο Τζον Χένρι, ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, δεν έχει τη φήμη του ανοιχτοχέρη. Ο Μούκι Μπετς ήταν ο… Σαλάχ των Μπόστον Ρεντ Σοξ, της ομάδας μπέιζμπολ που, επίσης, του ανήκει. Οταν ήρθε η ώρα της ανανέωσης του συμβολαίου του, τον άφησε να φύγει στους Λος Αντζελες Ντότζερς, κι εκείνος τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...