713
| REUTERS/Sergei Karpukhin CVI/GB

Κόλιν Πάουελ: Αντεξε σφαίρες, πολέμους και πολιτική – έφυγε από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 15:19
| REUTERS/Sergei Karpukhin CVI/GB

Κόλιν Πάουελ: Αντεξε σφαίρες, πολέμους και πολιτική – έφυγε από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 15:19

Μια από τις σημαντικότερες μορφές της αμερικανικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, ο στρατηγός –που έγινε πολιτικός που έγινε διπλωμάτης– που οδήγησε τις ΗΠΑ σε πόλεμο, ο Κόλιν Πάουελ, πέθανε από τον κορονοϊό. Ηταν 84 ετών.

«Χάσαμε ένα σύζυγο, έναν πατέρα, έναν παππού σπουδαίο και στοργικό, και έναν μεγάλο Αμερικανό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Πάουελ και σε μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στα social media, σημειώνοντας ότι ο θανών ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Σύμφωνα ωστόσο με το CNBC ο Πάουελ είχε διαγνωστεί με πολλαπλό μυέλωμα και το ανοσοποιητικό του ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένο.

 

Ο Κόλιν Πάουελ υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός που έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και ο πρώτος που κατέλαβε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ηταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στην «Καταιγίδα της Ερήμου», στον σχετικά βραχύβιο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Σαντάμ Χουσεΐν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επειτα ακολούθησε πολιτική καριέρα και στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου ορίστηκε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το οποίο προώθησε, απρόθυμα αλλά ουσιαστικά, τη θεωρία ότι το Ιράκ έχει οπλα μαζικής καταστροφής, ώστε να δικαιολογηθεί η εισβολή των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ το 2003. O Πάουελ έμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2001, όταν διαδέχτηκε τη Μαντλίν Ολμπράιτ, ως το 2005, όταν τον αντικατέστησε η Κοντολίζα Ράις.

Απρίλιος 1988. Με τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο Οβάλ Γραφείο (White House Photographic Collection)

Γεννήθηκε το 1937 στη Νέα Υόρκη και υπηρέτησε δύο φορές στον Πόλεμο του Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε, προτού βρεθεί στον Λευκό Οίκο επί Ρίτσαρντ Νίξον.

Παντρεύοντας την πολιτική με την ιδιότητα του στρατιωτικού, ο Πάουελ έφτασε ως τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ρόναλντ Ρίγκαν στα τέλη των 80s, ενώ τo 1989 με τον βαθμό του στρατηγού έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, επιβλέποντας την εισβολή στον Παναμά κατά του διαβόητου Μανουέλ Νοριέγκα, αλλά και την «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Σαντάμ, μετά την εισβολή του τελευταίου στο Κουβέιτ.

O Ντικ Τσένι ως υπουργός Αμυνας επί Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου, ο Κόλιν Πάουελ ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοπφ, σε τελετή στη Νέα Υόρκη για να τιμηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις που πολέμησαν στην «Καταιγίδα της Ερήμου». Τσένι και Πάουελ ξανασυναντήθηκαν μια δεκαετία μετά χτίζοντας την υπόθεση για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 (U.S. SSgt. Charles Regne/U.S. Army/Handout via REUTERS)

Ηταν τα χρόνια που πήρε το προσωνύμιο «απρόθυμος πολεμιστής», καθώς, καίτοι στρατηγός, δεν θεωρούσε τη στρατιωτική επέμβαση ως λύση, προτιμώντας τη διπλωματία. Παρ’ όλα αυτά, όταν πια δεν ήταν στρατηγός, αλλά επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ήταν εκείνος που είπε εν γνώσει του ψέματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια μακρά και τραυματική αμερικανική εμπλοκή στο Ιράκ.

Στον Λευκό Οίκο το 2004, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον νεότερο (REUTERS/Larry Downing LSD/File Photo)
Φεβρουάριος 2003. Ο Πάουελ κραδαίνοντας ένα φυαλλίδιο με άνθρακα στην προσπάθειά του να πείσει τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ότι ο Σαντάμ έχει Οπλα Μαζικής Καταστροφής (Reuters/File Photo)

Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένας στρατηγός-πολιτικός που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από όλο το φάσμα της αμερικανικής πολιτικής και χαρακτηριστικό είναι ότι το 1992 τόσο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όσο και οι Δημοκρατικοί τον είχαν στα υπ’ όψιν για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου στις εκλογές του 1992. Τελικά ο ίδιος αυτοπροσδιορίστηκε ως Ρεπουμπλικανός και μάλιστα κάποιοι του ζητούσαν να κατεβεί το 1996 απέναντι στον Μπιλ Κλίντον –ο Πάουελ αρνήθηκε, ο Μπομπ Ντόουλ έχασε και την ημέρα των εκλογών δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο στρατηγός ε.α. ίσως να χάριζε τη νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Με τον Μπαράκ Ομπάμα το 2010 στον Λευκό Οίκο (REUTERS/Jim Young/File Photo)

Το 2008 ο Πάουελ στήριξε δημόσια τον Μπαράκ Ομάμα. Το 2020 στήριξε δημόσια τον Τζο Μπάιντεν, μιλώντας μάλιστα υπέρ του στο συνέδριο των Δημοκρατικών. «Δεν είμαι Ρεπουμπλικανός. Σε όλη τη ζωή μου έχω ψηφίσει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα», είχε πει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...