1222
| Alexandros Michailidis / SOOC

Γιατί πανηγυρίζουν οι Ολυμπιακοί;

Sportscaster Sportscaster 17 Απριλίου 2016, 13:40

Γιατί πανηγυρίζουν οι Ολυμπιακοί;

Sportscaster Sportscaster 17 Απριλίου 2016, 13:40

Με 33.000 καλεσμένους, ο Ολυμπιακός γιόρτασε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την κατάκτηση του 43ου Πρωταθλήματος στην ιστορία του – και έκτου διαδοχικού.

Τόσος κόσμος πήγε να πανηγυρίσει έναν τίτλο που ήταν βέβαιος από τις 21 του περασμένου Νοεμβρίου;

Ναι, επειδή αυτός είναι αλλιώτικος από τους άλλους. Είναι -πώς να το πούμε;- πιο… θρυλικός. Είναι ο τίτλος των μεγάλων ρεκόρ.

O Mάρκο Σίλβα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού μπορεί, αν θέλει, να μείνει για χρόνια
O Mάρκο Σίλβα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού μπορεί, αν θέλει, να μείνει για χρόνια

– Με τις 12 σερί νίκες του από την έναρξη της σεζόν, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε την ιστορική επίδοση της ομάδας του Μπούκοβι, η οποία κρατούσε από το 1967 (καλύτερο ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα με 11 διαδοχικές νίκες).

– Μερικές εβδομάδες αργότερα, συνέτριψε το ρεκόρ των 16 σερί νικών της ομάδας του Τροντ Σόλιντ. Εφτασε τις 21 αγωνιστικές χωρίς ήττα, ώσπου έχασε από την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

– Με τη νίκη του στο Αγρίνιο, επί του Παναιτωλικού, έφτασε τα 13 «διπλά» φέτος και ισοφάρισε τη (δική του) καλύτερη επίδοση από καταβολής Α’ Εθνικής (1959), που ήταν οι 13 εκτός έδρας νίκες της περιόδου 2003-2004. Οι 40 βαθμοί που συγκέντρωσε φέτος μακριά από τον Πειραιά, είναι η μεγαλύτερη συγκομιδή του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών.

– Με μόλις μία ήττα και μία ισοπαλία, έσπασε το δικό του ρεκόρ με τις μικρότερες βαθμολογικές απώλειες, το οποίο κρατούσε από τη σεζόν 1999-2000 (δυο ήττες και δυο ισοπαλίες).

Τον φετινό τίτλο τον εξασφάλισε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αλλά, ουσιαστικά, τα πάντα είχαν κριθεί από την ημέρα που ματαιώθηκε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο

– Στις 28 Φεβρουαρίου πέτυχε ρεκόρ διαδοχικών νικών στο γήπεδό του, φτάνοντας τις 22. Ηδη τις έχει κάνει 24 και με την αποψινή -εφόσον νικήσει την Καλλονή- θα φτάσει τις 25. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν στο διάστημα 1968-1970 (21 σερί νίκες). Το φετινό ρεκόρ άρχισε να μετράει από τις 17 Δεκεμβρίου 2014.

– Εχει συγκεντρώσει φέτος 82 βαθμούς και -με νίκη επί της Καλλονής- μπορεί να φτάσει τους 85. Ακόμη κι αν νικήσει και η ΑΕΚ, θα ξεπεράσει τον εαυτό του και στη βαθμολογική διαφορά από τον δεύτερο. Θα είναι 25 βαθμοί, με την καλύτερη προηγούμενη επίδοση να είναι οι 17 που είχε τερματίσει πάνω από τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2013-1014.

– Ισοφάρισε το ρεκόρ καλύτερου τερματισμού στο Πρωτάθλημα, καθώς είναι η όγδοη αλλεπάλληλη επιτυχία (μετά την ήττα από την ΑΕΚ), όπως είχε συμβεί την περίοδο 1999-2000. Επίσης ισοφάρισε την επίδοση του απόλυτου των νικών στο «Γ. Καραϊσκάκης» (15Χ15) σε αγώνες της Σούπερ Λιγκ. Κάτι που είχε καταφέρει ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε την περίοδο 2010-2011.

– Τον φετινό τίτλο τον εξασφάλισε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αλλά, ουσιαστικά, τα πάντα είχαν κριθεί από πολύ νωρίτερα. Από την ημέρα (21 Νοεμβρίου 2015) που ματαιώθηκε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Ο Κόκκαλης κράτησε τα ηνία του συλλόγου επί 17 χρόνια -από τον Μάιο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2010- και σε αυτό το διάστημα κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν απόψε τη στατιστική επιβεβαίωση της απόλυτης κυριαρχίας της ομάδας τους, η οποία την τελευταία εικοσαετία δεσπόζει στην κορυφή του Πρωταθλήματος, με μόλις δυο… διαλείμματα: το 2004 και το 2010, που οι τίτλοι κατέληξαν στον μεγάλο αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Με 18 στα 20 τελευταία Πρωταθλήματα, έξι στη σειρά και συνολικά 43 σε σύνολο 80 διοργανώσεων, ο Ολυμπιακός κατέχει τη μερίδα του λέοντος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον φετινό, έχει σαρώσει το 53,8% των τίτλων στην Ελλάδα. Ακολουθούν ο Παναθηναϊκός με 20 Πρωταθλήματα και η ΑΕΚ με 11. Τα υπόλοιπα έξι έχουν καταλήξει στους δυο μεγάλους συλλόγους της Θεσσαλονίκης (τρία ο Αρης και δυο ο ΠΑΟΚ), ενώ έναν τίτλο έχει πάρει και η Λάρισα – η μοναδική ομάδα της περιφέρειας που το έχει καταφέρει.

Η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει καθοριστικά υπέρ του Ολυμπιακού το 1997, επί Σωκράτη Κόκκαλη, με την κατάκτηση του πρώτου τίτλου έπειτα από δέκα «πέτρινα» χρόνια. Ο Κόκκαλης κράτησε τα ηνία του συλλόγου επί 17 χρόνια -από τον Μάιο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2010- και σε αυτό το διάστημα κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ. Τα επτά από αυτά (1997-2003) ήταν διαδοχικά, επίδοση που ο Βαγγέλης Μαρινάκης χρειάζεται ακόμη έναν τίτλο για να ισοφαρίσει, όμως ο σημερινός ηγέτης των «ερυθρόλευκων» έχει ήδη έχει δημιουργήσει ένα δικό του ρεκόρ: Αρχισε τη θητεία του με… μισή ντουζίνα κούπες. Από την πρώτη κιόλας σεζόν που διαδέχτηκε τον Κόκκαλη (2010-2011), μέχρι σήμερα.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης πανηγυρίζει με τους παίκτες του Ολυμπιακού
Ο Σωκράτης Κόκκαλης πανηγυρίζει με τους παίκτες του Ολυμπιακού

Ο Νίκος Γουλανδρής είχε μπει στον Ολυμπιακό με τρία σερί, ο Σταύρος Νταϊφάς με τέσσερα και ο Γιώργος Ανδριανόπουλος με πέντε. Είχε αναλάβει στη μέση της περιόδου 1953-1954, οπότε ο τίτλος του ’54 πιστώνεται και στον προκάτοχό του, τον Θανάση Μέρμηγκα. Οπως έχει δηλώσει ο Σάββας Θεοδωρίδης, τερματοφύλακας εκείνης της ομάδας, «αυτό το Πρωτάθλημα ανήκει και στους δυο…». Ο Κόκκαλης, πάλι, πήρε τα περισσότερα στη σειρά, όμως το πρώτο του ήρθε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.

https://www.youtube.com/watch?v=-ocGGwtiYhU

Ο Ολυμπιακός σήκωσε το πρώτο του τρόπαιο του πρωταθλητή το 1931, έξι χρόνια μετά την ίδρυσή του. Την επόμενη σεζόν το πήρε ο Αρης, για να ακολουθήσουν τα πρώτα (πέντε) διαδοχικά «ερυθρόλευκα» Πρωταθλήματα. Στο επόμενο σερί κατακτήσεων, από το 1954 έως το 1959, ο Ολυμπιακός έλαβε το προσωνύμιο «Θρύλος», το οποίο τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. Μέχρι το 1959 και την καθιέρωση της Α’ Εθνικής, οι Πειραιώτες μετρούσαν ήδη 15 τίτλους και είχαν αρχίσει να παίρνουν κεφάλι στη χρυσή βίβλο του ελληνικού πρωταθλήματος. Το επόμενο μεγάλο σερί ήταν με τον Γουλανδρή στο πηδάλιο (1973, 1974, 1975), το οποίο διέκοψε ο εκπληκτικός ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής που το 1976 πήρε το πρώτο Πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Ο φετινός τίτλος του Ολυμπιακού είναι ο πρώτος στην προπονητική καριέρα του Μάρκο Σίλβα στην Α’ Κατηγορία, καθώς ο Πορτογάλος προπονητής έχει αναδειχθεί πρωταθλητής στη Β’ Κατηγορία της Πορτογαλίας, με την Εστορίλ. Ο Σίλβα είναι ένας από τους δυο μεγάλους πρωταγωνιστές, φέτος, στο «Γ. Καραϊσκάκης». Για όλα αυτά που η ομάδα που πέτυχε και στην Ευρώπη:

– Για πρώτη φορά πανηγύρισε τρεις διαδοχικές νίκες στο Champions League (στο Λονδίνο με την Αρσεναλ και δυο με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ).

– Για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε η συμμετοχή στο Europa League (τουλάχιστον) από την τρίτη, κιόλας, αγωνιστική.

– Για πρώτη φορά επιτεύχθηκαν δυο σερί εκτός έδρας νίκες (Λονδίνο και Ζάγκρεμπ), κι έτσι ισοφαρίστηκε το αντίστοιχο ρεκόρ του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2008-2009. Ο Ολυμπιακός έφτασε φέτος τις 97 νίκες στην Ευρώπη και άφησε πίσω του τον Παναθηναϊκό (που έχει 96).

O Κώστας Φορτούνης. Ηταν η χρονιά του...
O Κώστας Φορτούνης. Ηταν η χρονιά του…

Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο νέος «μάγος» του Ολυμπιακού, ο Κώστας Φορτούνης. Στα 24 του, εκεί που ήταν ο… καλός μαθητής του Τσόρι Ντομίνγκες, έγινε καλύτερος από τον δάσκαλό του. Είναι ο MVP του Πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ και πρώτος στις «ασίστ». Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, τουλάχιστον από τότε που η στατιστική μετράει και τις «ασίστ» στο ελληνικό πρωτάθλημα: ένας ποδοσφαιριστής, να είναι ο κορυφαίος σκόρερ και ο καλύτερος δημιουργός ταυτοχρόνως. Ο Φορτούνης το κατάφερε, στην παρθενική του σεζόν ως βασικός με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Είναι ο νέος ηγέτης της ομάδας – και μια από τις πολλές αφορμές για το αποψινό «ερυθρόλευκο» πάρτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...